RØMLINGER: Frank Morris og Anglin-brødrene er tre av verdenshistoriens mest kjente rømlinger. Myndighetene antar at de druknet under flukten, men likene ble aldri funnet. De tre er fortsatt ettersøkt. FOTO: ERIC RISBERG / AP
RØMLINGER: Frank Morris og Anglin-brødrene er tre av verdenshistoriens mest kjente rømlinger. Myndighetene antar at de druknet under flukten, men likene ble aldri funnet. De tre er fortsatt ettersøkt. FOTO: ERIC RISBERG / AP

Slektninger hevder de kan bevise at Alcatraz-fangene overlevde rømningsforsøket

Mer enn 50 år etter flukten fra Alcatraz, er Frank Morris og brødrene John og Clarence Anglin fortsatt ettersøkt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Til tross for at likene deres aldri ble funnet, har fengselsmyndighetene lenge hevdet at Frank Morris og Anglin-brødrene druknet under den berømte flukten fra Alcatraz i 1962. 

Men nå har brødrenes nevøer, David Widner (48) og Ken Widner (54), kommet med oppsiktsvekkende opplysninger om et av verdenshistoriens mest kjente rømningsforsøk. Anglin-familien hevder nemlig at rømningsforsøket var vellykket, og at de har bevis for at John og Clarence Anglin var i live på midten av 1970-tallet.

FENGSEL: Alcatraz slik vi kjenner øya i dag. Dette bildet er fra 9. oktober i år. FOTO: JOSH EDELSON / AFP
FENGSEL: Alcatraz slik vi kjenner øya i dag. Dette bildet er fra 9. oktober i år. FOTO: JOSH EDELSON / AFP

Det er avisen The New York Post som skriver om de oppsiktsvekkende opplysningene, som blir omtalt i tv-programmet «Alcatraz: Search for the Truth». Programmet vises på den amerikanske tv-kanalen History Channel mandag kveld lokal tid. 

Julekort og ukjent bilde

Det nye tv-programmet følger familien til Anglin-brødrene som legger frem de til nå ukjente bevisene. 

Blant bevisene finnes julekort, som de to rømlingene har undertegnet. Julekortene har ikke frimerker, og ifølge familien ble kortene levert personlig til moren i løpet av de første tre årene etter flukten, skriver avisen. En ekspert har bekreftet at signaturene er ekte, men har ikke lykkes med å fastslå nøyaktig hvor gamle kortene er. 

Ifølge The New York Post vil det i programmet også bli vist frem et bilde som skal bevise at brødrene kan ha vært i live, trolig i Sør-Amerika, på 1970-tallet. Familien har også gitt myndighetene tillatelse til å DNA-teste noen beinrester som ble skylt i land året etter rømningsforsøket. Testene viser at beinrestene ikke tilhører noen av Anglin-brødrene. 

Gravde seg ut 

Frank Morris, John Anglin og Clarence Anglin forsvant sporløst fra cellene sine om natten den 11. juni 1962. Rømlingene brukte en skje, forsterket med sølv fra en en mynt, og en improvisert drill, laget av en stjålet støvsuger, til å grave seg ut av cellene sine. De spilte musikk for å skjule støyen. 

Via en servicesjakt, klarte trioen å klatre opp på taket av fengselsbygningen. Deretter firte de seg ned fra taket, og kom seg forbi gjerdene på bakken. De flyktet fra øya i en flåte laget av regnfrakker. 

Fangene skjulte hullene ut fra cellen med en falsk lufteventil av papp. På cellene la de igjen pappmasjedukker med hår som de hadde stjålet fra fengselsfrisøren. På denne måten fikk de fangevokterne til å tro at de fortsatt var på cellene sine. 

Fangene bruke flere måneder på å forberede flukten. 

Norsk skip observerte lik

Først neste morgen oppdaget fangevokterne at Frank Morris og Anglin-brødrene var borte.  

En fjerde fange, Allen West, hadde også planlagt å rømme fra fengselet, men klarte ikke å komme seg gjennom luftekanalen. Han fortalte senere etterforskerne om hvordan flukten ble planlagt, skriver tv-kanalen History på sine nettsider. 

Den 17. juli rapporterte et norsk frakteskip at de hadde sett en kropp i San Francisco-bukta, omlag 30 kilometer nordvest for Golden Gate-broen. Senere er det blitt spekulert i om dette var kroppen til Frank Morris, men ingenting er bekreftet. 

Mer enn 50 år etter den berømte flukten, er de tre fortsatt ettersøkt. Hvis det skulle vise seg at Anglin-brødrene fortsatt er i live, vil de være i 80-årene.