Store protester i Istanbul etter dødsbombene

ISTANBUL (TV 2): Titusenvis av mennesker gikk i protestmarsj lørdag kveld i Istanbul etter bombeangrepene som tok 97 liv i Tyrkias hovedstad Ankara. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Politihelikoptrene svevde over sentrum av Istanbul, Tyrkias største by, lørdag kveld.

Tusenvis av mennesker samlet seg i den normalt sett så pulserende sentrumsgaten Istiklal caddesi (Uavhengighetsgaten) for å vise sin avsky mot terrorangrepet i Ankara lørdag formiddag. 

De to bombene drepte minst 97 mennesker.

Opposisjonelle demonstranter fra blant annet det prokurdiske partiet HDP, det kommunistiske partiet, samt flere andre regjeringskritiske organisasjoner stilte seg i enden av Istiklal-gaten og marsjerte sakte mot Taksim-plassen – plassen som millioner av tyrkere demonstrerte på i 2013 under de såkalte Gezi-demonstrasjonene.

I midten av Istiklal-gaten, som er en av de største turistattraksjonene i Istanbul, hadde flere hundre politikonstabler tatt plass utenfor Galatasaray-skolen og blokkerte veien. De har kommet hit i store biler med vann- og tåregasskanoner på taket.

STILLE: Kvinnene satte seg ned og var musestille, mens folk la roser på teppet foran dem. Bannerene sier «Dere mordere vil ikke forstyrre vår søken etter fred» og «Fredsødeleggende AKP er ansvarlig». FOTO: ADRIAN NYHAMMER OLSEN / TV 2
STILLE: Kvinnene satte seg ned og var musestille, mens folk la roser på teppet foran dem. Bannerene sier «Dere mordere vil ikke forstyrre vår søken etter fred» og «Fredsødeleggende AKP er ansvarlig». FOTO: ADRIAN NYHAMMER OLSEN / TV 2

Foran dem satt et 40-talls kvinner i hijab og var helt stille. Et stort hvitt banner med påskriften «Katılımlarınız barış talebimizi engelleyemedyecek» og «Barışı katleden AKP heşap verecekı», som henholdsvis kan oversettes med «Dere mordere vil ikke forstyrre vår søken etter fred» og «Fredsødeleggende AKP er ansvarlig», var heist foran dem.

I det fjerne hørte ropene fra demonstrantene.

– Ikke stopp og skrik

Demonstrantene, som kilder TV 2 har snakket med anslår var over 10.000 i tallet, gikk taktfast mot politisperringene og tok oppstilling på plassen. Via et dårlig lydanlegg ble det sendt ut kamprop mot demonstrantene, som svarte mens de vaiet flagg med partilogoer og fredsbudskap i luften.

– Ikke stopp å skrike! Stopper du, er det din tur snart!, lød ropene.

– Erdoğan (den tyrkiske presidenten, journ. anm) er vinneren!, lød et annet rop, med henspeiling på at presidenten i landet tar fordel av angrepet.

Rev ned bilder av Erdoğan

En av demonstrantene tok et steg tilbake, og gikk mot gjerdet som omfavnet Galatasaray-skolen. Med en rød sprayboks tagget han «Den morderiske staten vil bli ødelagt».

– De er ansvarlige for angrepet, sier mannen (25) som ønsker å være anonym til TV 2.

Da demonstrasjonen gikk mot slutten tok hundrevis av sympatisører med det prokurdiske partiet HDP beina fatt, og dro mot området Tarlabaşı. I dette området er svært mange kurdere bosatt, og HDPs lokalkontor i bydelen hvor demonstrasjonen fant sted er lokalisert her. 

På veien støtte demonstrantene på en undergang med store reklameplakater.

I sinne hamret flere av demonstrantene mot de store reklameskiltene og river bilder fra veggen. På bildene er blant andre president Recep Tayyip Erdoğan og statsminster Ahmet Davutoğlu (begge AKP).

Ingen er rapportert skadd i demonstrasjonene i Istanbul.

Stemningen var intens, og flere forventer lignende demonstrasjoner foran valget 1. november.

KVELD: Demonstrasjonen varte i halvannen time, før demonstrantene tok til andre gater og rev ned bilder av president Erdoğan. FOTO: ADRIAN NYHAMMER OLSEN / TV 2
KVELD: Demonstrasjonen varte i halvannen time, før demonstrantene tok til andre gater og rev ned bilder av president Erdoğan. FOTO: ADRIAN NYHAMMER OLSEN / TV 2

– Det kommer til å bli flere dager som dette. Nå begynner det, sier en av demonstrantene TV 2 snakket med.

I det som spekuleres i å være et forsøk på å forhindre store forsamlinger av mennesker, ble de sosiale mediene Twitter, Facebook og Instagram stengt i Tyrkia lørdag. Facebook fungerte bare sporadisk.

Minst 97 drept

Lørdag formiddag ble minst 97 personer ble drept og rundt 400 såret da to bomber gikk av ved Ankaras sentralbanestasjon. Ifølge tyrkiske myndigheter dreier det seg om et terrorangrep, og man etterforsker opplysningene om at angrepet ble utført av en selvmordsbomber.

TV 2 snakket tidligere lørdag med norske Elisabeth Özdemir som var ti minutter fra åstedet da det smalt.

Det er enda ikke klart hvem som stod bak angrepet, men statsminister Davutoğlu spekulerer på om det er IS eller den kurdiske geriljaen PKK som er skyldige.

Angrep venstresiden

Arrangørene bak marsjen som ble angrepet var regjeringsmotstandere på den tyrkiske venstresiden, blant dem det prokurdiske partiet HDP, de samme som demonstrerte i Istanbul i kveld. Marsjen skulle markere avstand mot volden som har brutt ut mellom Tyrkias regjeringshær og den tyrkiske PKK-geriljaen sørøst i Tyrkia.

Angrepene blir av avisen Hürriyet beskrevet som den verste i Tyrkias historie.

Tyrkias statsminister Ahmet Davutoğlu erklærte lørdag tre dagers landesorg som følge av terrorangrepene, ifølge den tyrkiske, engelskspråklige nettavisen Today's Zaman

Både Norges statsminister Erna Solberg, utenriksminister Børge Brende og generalsekretær i Europarådet, Thorbjørn Jagland, har fordømt angrepet.

Rammet av to angrep tidligere i år

Tyrkisk venstreside har blitt rammet av flere terrorangrep i det siste. 20. juli ble 33 mennesker drept på en sosialistisk sommerleir. Terrorgruppen Islamsk Stat (IS) stod bak angrepet som fant sted i Suruç, sørøst i landet.

Også 5. juni, like før det forrige parlamentsvalget, ble fire mennesker drept under et seminar for det prokurdiske partiet HDP. 

Tyrkia avholder valg 1. november. Valget er et nyvalg, og ble annonsert av president Erdoğan etter at forhandlingene mellom regjeringspartiet AKP (Rettferdighet- og utviklingspartiet) og opposisjonen brøt sammen etter parlamentsvalget i juni.