Per (47) visste ikke at bestevennen var hans egen far – plutselig arvet han 100 millioner

Bergen (TV 2): Den styrtrike rederen hadde tatt med seg store hemmeligheter i graven.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

For snart fem år siden fikk Per Antonesen et brev i posten han sent vil glemme. Brevet inneholdt testamentet fra hans venn gjennom mange år, den styrtrike forretningsmannen og rederen Rolf Kjøde.

Ble nære venner

De to var blitt kjent gjennom Pers mor som jobbet som kontordame for Kjøde i 52 år. Etter at forretningsmannen flyttet fra sin kone på 80-tallet bodde han i samme hus som kontordamen og Per.

Rolf og Per utviklet etter hvert et nært vennskap, og tilbrakte mye tid sammen – både som forretningspartnere og venner.

– Vi var som bestevenner, vi spiste sammen, vi dro på ferie sammen og vi investerte sammen, sier Antonesen til Lørdagsmagasinet.

Konfliktforhold til barna

Per var klar over at forretningsmannen hadde en konflikt med de tre barna sine i årene før han døde – og, ifølge Per, hadde han flere ganger truet dem med å gjøre dem arveløse.

Samtidig sa Rolf ved flere anledninger at han hadde «sørget for fremtiden» til vennen sin, derfor visste Per at han ville arve noe da Kjøde døde for fem år siden.

Likevel gjorde han store øyne da han så testamentet som kom i posten fra Kjødes advokat i oktober for fem år siden. Testamentet sier at Per Antonesen skal arve hele imperiet til rederen, mens familien hans blir avspist med så å si ingenting.

– Det første jeg gjorde da jeg fikk testamentet var at jeg ble veldig overrasket - og så tok jeg kontakt med Rolfs advokat og sa «her må du hjelpe meg, for dette kommer til å bli vanskelig».

Gikk til retten

Rof Kjøde hadde fylt 100 år i dag, 10 oktober, hvis han hadde vært i live. FOTO: Privat / TV 2
Rof Kjøde hadde fylt 100 år i dag, 10 oktober, hvis han hadde vært i live. FOTO: Privat / TV 2

Og vanskelig ble det. Rederens barn var mildt sagt overrasket over testamentet, og fant seg ikke i å bli gjort arveløse.

De mente blant annet at faren deres ikke var ved sine fulle fem da han skrev det siste testamentet i 2009.

Partene forsøkte å bli enige om en deling av kjempeformuen, men begge parter mente at motparten krevde for mye. Dermed begynte en omfattende runde i rettsapparatet – som pågår fremdeles.

Den store hemmeligheten ble avslørt

Rederen hadde hatt en helt spesiell grunn til å pleie vennskapet med Per
Og den styrtrike forretningsmannen hadde tatt med seg en enda større hemmelighet i graven.

Før den første rettssaken ble Per overtalt av folk i omgangskretsen til å la seg DNA-teste. Mange hadde ment at de to lignet – og testamentet gjorde at mistankene om slektskap ble forsterket.

En uke før den første rettssaken kom svaret. Pers venn gjennom mange år var hans egen far. Pers mor var gift med en annen mann da Per ble født, og han hadde derfor slått seg til ro med at det var faren.

Per Antonesen arvet overraskende hele formuen til det som viste seg å være hans biologiske far. FOTO: TV 2 / TV 2
Per Antonesen arvet overraskende hele formuen til det som viste seg å være hans biologiske far. FOTO: TV 2 / TV 2

Nå viste det seg altså at Rolf hadde fått barn med kontordamen sin – og at Pers venn gjennom mange år egentlig var hans far.

– Nå som du vet det, synes du at du ligner på ham?

– Jeg synes at jeg ligner mer på Rolf enn på det jeg trodde var min far. Betydelig mer, sier Antonesen til Lørdagsmagasinet.

– Du bærer ikke nag til ham for at han aldri fortalte deg at han var faren din?

– Nei, så lenge man har hatt et godt liv er det ingen grunn til å bære nag.

Kostbart rettsmaraton

Tingretten i Bergen slo fast at testamentet skulle gjelde – og at Per skulle motta verdiene for over 100 millioner kroner.

Men Pers nye halvsøsken anket saken til lagmannsretten. Et nytt team av advokater jobbet med å hente inn beviser for at Rolf Kjøde hadde vært ute av stand til å vite hva han skrev under på da han undertegnet testamentet på sykehuset.

Per Antonesen og Rolf Kjøde tilbrakte mye tid sammen, og Per så på ham som en nær venn. FOTO: TV 2 / TV 2
Per Antonesen og Rolf Kjøde tilbrakte mye tid sammen, og Per så på ham som en nær venn. FOTO: TV 2 / TV 2

I tillegg mente barna at rederen ikke hadde mulighet til å testamentere bort den delen av arven som skulle tilfalt konen. Selv om Rolf og konen skrev særeieavtale på 70-tallet og flyttet fra hverandre på 80-tallet, var de formelt sett gift til han døde.

Gulating lagmannsrett slo fast at Rolfs kone ikke ville ha skrevet under særeieavtalen i 1970 dersom hun hadde visst at Rolf hadde barn utenfor ekteskapet.

Denne påstanden ble ytterligere styrket da det dukket opp enda en ukjent halvbror i løpet av rettssaken. Gulating lagmannsrett kom til helt motsatt konklusjon enn tingretten.

Pers halvsøsken vant frem på alle punkter – og Per ble idømt saksomkostninger for begge parter i begge rettsinstanser.

Advokatregningene har til nå kommet opp i utrolige 12 millioner. Per Antonesen har solgt bil og båt, og tatt opp gjeld for å betale. Og taksametrene til advokatene på begge sider tikker fremdeles.

Nå jobber halvsøsknene til Per med å få ugyldiggjort et annet testamente fra 2006 fordi de mener et av vitnene har jobbet for Antonesen. Dette avvises av Per.

Dersom søsknene vinner frem med å få testamentet behandlet på nytt – og vinner saken, kan Antonesen i ytterste konsekvens tape hele arven, bortsett fra såkalt pliktdelsarv på en million kroner.

I såfall vil mannen som arvet 100 millioner sitte igjen med advokatregninger på mangfoldige millioner – og ingen arv.

100-årsdag

Rolf Kjøde ville fylt 100 år i dag, og ville ifølge Antonesen snudd seg i graven hvis han hadde sett hva som foregikk i rettssystemet.

– Hva tror du din far ville sagt dersom han var i live?

– Det kan jeg si veldig enkelt, det egner seg ikke på TV, sier Antonesen.

Pers halvsøsken har nå tilbudt 15 millioner for at han skal frafalle alle sine rettigheter i forbindelse med testamentet, men Per har takket nei til tilbudet.

TV 2 har gått gjennom saken med Kjøde-søsknenes advokater denne uken. De ønsker ikke å kommentere saken.