FIKK ADVARSEL: Fra torsdag kveld til lørdag ettermiddag måtte 10.000 Oslo-beboere koke drikkevannet. FOTO: GRAZVYDAS JURGELEVICIUS
FIKK ADVARSEL: Fra torsdag kveld til lørdag ettermiddag måtte 10.000 Oslo-beboere koke drikkevannet. FOTO: GRAZVYDAS JURGELEVICIUS

Bæsjebakteriene er borte –avblåser drikkevann-alarm

Oslo kommune har opphevet anbefalingen om å koke drikkevannet. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lørdag ettermiddag melder Vann- og avløpsetaten at det ikke lenger er nødvendig for Oslo-beboere å koke vannet. 

– Nå er det trygt for alle å drikke vannet uten å koke det, sier beredskapsleder Sigurd Grande til TV 2. 

Avgjørelsen om å oppheve kokeanbefalingen er tatt i samråd med Helsemyndighetene, skriver Vann- og avløpsetaten i en pressemelding. 

– Vår prosedyre i slike hendelser er at vi må ha to friske prøver før vi kan avblåse kokeanbefalingen. Vi fikk nylig tilbake de siste vannprøvene, og på bakgrunn av de valgte vi å oppheve anbefalingen, sier Grande.

Funn av avførinsbakterier

Anbefalingen om å koke drikkevannet ble sendt ut til 10.000 Oslo-beboere torsdag denne uken. Årsaken var funn av avføringsbakterier i vannet. 

På en ordinær rutineprøve ble det funnet intestinale enterokokker, som er bakterier gir sikre funn på at vann er påvirket av avføring fra dyr eller mennesker. I det samme området hadde det også vært et brudd på en privat stikkledning.

Det var beboere områdene Lysakerelva, Bærumsveien/Kolsåsbanen, Mærradalen og Sørkedalsveien/Griniveien i Oslo vest som ble berørt.