I ANKARA: Elisabeth Özdemir var bare to minutter unna togstasjonen hvor angrepene skjedde. Lørdag ettermiddag samlet mange seg på stedet.  FOTO: AP/DEPO PHOTOS / PRIVAT
I ANKARA: Elisabeth Özdemir var bare to minutter unna togstasjonen hvor angrepene skjedde. Lørdag ettermiddag samlet mange seg på stedet. FOTO: AP/DEPO PHOTOS / PRIVAT

Elisabeth (55) var ti minutter unna stedet hvor angrepene skjedde 

Elisabeth Özdemir fra Haugesund har bodd 15 år i Tyrkia. – Det er mye spekulasjoner nå, sier hun. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Minst 97 personer ble drept og flere hundre såret da to bomber gikk av ved Ankaras sentralbanestasjon lørdag formiddag. Ifølge tyrkiske myndigheter dreier det seg om et terrorangrep, og man etterforsker opplysningene om at angrepet ble utført av en selvmordsbomber. 

Elisabeth Özdemir (55) har bodd i den tyrkiske hovedstaden i 15 år. Lørdag formiddag var hun bare rundt ti minutter unna togstasjonen hvor angrepene skjedde. Først på veien tilbake fikk vite hva som hadde skjedd. 

– Jeg satt på en liten minibuss. Ti minutter før siste stasjon fikk noen en telefon fra noen som fortalte om angrepene, sier Özdemir til TV 2. 

– Mye spekulasjoner

Elisabeth Özdemir, som kommer fra Haugesund, sier at hun ikke merket noe unormalt da hun var i sentrum av byen. 

– Det er mye som skjer i Tyrkia, men dette er første gang det skjer noe stort i Ankara. Det var rundt 1500 mennesker som skulle samles på stedet, sier hun.

Özdemir tror ikke at dagens angrep vil han noen betydning for hva hun foretar seg fremover. 

– Heldigvis bor vi i utkanten av Anakra, så vi har ikke den frykten. Men Ankara er en parlamentsby der arbeidsplassene ligger i sentrum. Jeg tviler ikke på at det er en frykt for å oppholde seg i sentrum.

– Det er mye spekulasjoner fra alle hold nå, om hvem som gjorde dette, sier hun. 

Varslet marsj

Bombeangrepene skjedde i forbindelse med en varslet fredsmarsj i nærheten av togstasjonen. 

Arrangørene bak marsjen var regjeringsmotstandere på den tyrkiske venstresiden, blant dem det prokurdiske partiet HDP. Marsjen skulle markere avstand mot volden som har brutt ut mellom Tyrkias regjeringshær og den tyrkiske PKK-geriljaen sørøst i Tyrkia.

Det prokurdiske partiet sier deres medlemmer var målet for de to bombene.

– Like etter at marsjen begynte, ca. klokken 10.04, gikk to bomber av i HDPs kortesje. På bakgrunn av dette mener vi at HDP var hovedmålet for angrepet, heter det i uttalelsen.

Den kurdiske PKK-geriljaen har gitt sine medlemmer ordre om å avstå fra angrep såfremt de ikke blir angrepet selv.Det melder nyhetsbyrået Reuters med henvisning til det prokurdiske nyhetsbyrået Firat. Ifølge byrået har lederen for PKKs paraplyorganisasjon tatt avgjørelsen etter en rekke oppfordringer fra både inn- og utland om at PKK bør unngå angrep for slik å sikre et fritt og rettferdig valg 1. november.

– Et angrep på nasjonens fred

Tyrkias president Tayyip Erdogan fordømmer terrorhandlingen i Ankara på det sterkeste. Han kaller det et angrep på nasjonens fred.

Presidenten sier at de som står bak, har til hensikt å skape splid i det tyrkiske samfunnet. Han ber tyrkere stå sammen i solidaritet og besluttsomhet som et svar på terroren.

Erdogan var i Istanbul da en fredsmarsj i hovedstaden Ankara ble rammet av to eksplosjoner lørdag formiddag. Han avbrøt umiddelbart turen og reiste tilbake til hovedstaden.

TV 2/NTB