KJØPER VÅPEN: Folk strømmer til våpenforhandlere og skyteskoler i Oklahoma etter massakren.  FOTO: CBS / CBS
KJØPER VÅPEN: Folk strømmer til våpenforhandlere og skyteskoler i Oklahoma etter massakren. FOTO: CBS / CBS

Salg av håndvåpen skyter i været etter skolemassakrene i USA

President Barack Obama trygler om strengere våpenlover mens  amerikanerne strømmer til våpenbutikker og skytekurs.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Enda en ny skolemassakre rystet USA i forrige uke. Enda en gang har uskyldige mennesker mistet livet på en meningsløs måte på grunn av et forvridd sinn som har hatt tilgang på skytevåpen.

President Barack Obama var synlig emosjonell da han holdt tale etter massakren.

– Vi er ikke det eneste vestlige landet som har personer som ønsker å gjøre onde gjerninger, men vi er det eneste vestlige landet iom ser slike skytemassakre nærmest hver måned, raste Obama.

Han sier det er absurd at noen ikke ser sammenhengen mellom den liberale våpenloven og massakrene, men USA er svært splittet i synet på våpenloven. Og etter slike massakre strømmer nye mennesker til våpenforhandlerne og skyteskolene. 

TV-kanalen KWTV forteller at det knapt er ledig plass på treningsfeltene i Oklahoma, og salget av håndvåpen skyter i været, både i denne delstaten og i andre stater. Trolig kommer 2015 til å være året da rekordmange våpen ble solgt i USA. 

Økningen begynte for fullt etter Alton Noland angrep og halshugget en kvinne på en matbutikk i Oklahoma i september i fjor. 

I USA finnes det flere håndvåpen enn mennesker. Siden 2001 har 3380 amerikanere blitt drept i terrorangrep. 406.496 personer er drept av skytevåpen.

Kongressmann, Steve Russell, sier Oklahoma er stat som har mange våpen men relativ lag grad av kriminalitet.

– Spørsmålet er om vi har rett til å beskytte familiene våre, og hvis vi har det: Er skytevåpen den rette måten å gjøre det på, spør han retorisk.

Tallene ser likevel ikke ut til å vekke amerikanerne. Landet er svært splittet i synet på våpenlovene.

Trolig er det både politiske og sikkerhetsgrunner til at så mange skaffer seg våpen. Noen frykter at det skal bli vanskeligere å kjøpe våpen i framtiden, og ønsker å sikre seg et før den tid. 

Etter skyteepisoden i Oregon beslagla politiet 13 ulike skytevåpen. Alle tilhørte gjerningmannen Chris Harper Mercer (26), og han eide alle på lovlig vis.