VWs toppsjef i USA; Michael Horn, hevder at ledelsen i VW ikke kjente til at det ble jukset med softwaren til bilene som er berørt i Dieselgate-skandalen. Foto: Scanpix/montasje.
VWs toppsjef i USA; Michael Horn, hevder at ledelsen i VW ikke kjente til at det ble jukset med softwaren til bilene som er berørt i Dieselgate-skandalen. Foto: Scanpix/montasje.

VW-sjef: Enkeltpersoner sto bak diesel-skandalen

10 personer høyt i Volkswagen-konsernet er suspendert.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Utslipps-skandalen hos Volkswagen har preget nyhetsbildet over store deler av verden de siste ukene. 

Det slo ned som en bombe da det først ble kjent at VW innrømmet utslipps-juks på millioner av biler. Ved å manipulere måten bilene oppførte seg på når de ble testet, lyktes det VW å få offisielle utslippstall som lå langt under det som i praksis var tilfelle.

Det hele startet i USA, hvor reglene i mange delstater er ekstra strenge.

Kjente ikke til jukset

Nå har VWs toppsjef i USA, Michael Horn, forklart seg i en høring overfor et panel fra Representantenes hus. Her bekreftet han at VW våren 2014 ble gjort kjent med en undersøkelse gjort av West Virginia University. Her framkom det at flere av bilene deres hadde utslipp langt over lovlig nivå.

Horn hevder imidlertid at han ikke kjente til at det var trikset med softwaren i bilene for å få kunstige gode verdier i testene. Det hadde ikke han kunnskap om før "rundt 3. september", da Volkswagen innrømmet alt offentlig.

Teslagründeren med råd til VW:

– Vanskelig å tro 

Horns forklaring er videre at jukset ikke har vært kjent for – eller klarert av – ledelsen i selskapet. I høringen hevdet han at dette er noen en mindre gruppe av ingeniører har stått bak.

– Min oppfatning er at dette ikke var en handling utført av selskapet. Det var noe enkeltpersoner sto bak, sa Horn. Han la til:

– Jeg skjønner at det er vanskelig å tro, og det er også noe jeg personlig har vanskeligheter med å tro. 

Spørsmålet mange stiller seg: – Hvordan kunne dette skje?

Sender ut meldinger i Norge

Mens Volkswagen nå gjør seg klare til å kalle inn og utbedre millioner av biler, er det kjent at ti personer med stillinger høyt oppe i konsernet er suspendert. Blant dem tre senior-ingeniører. Dette skjer i forbindelse med en intern utredning.

VW har også hyret inn det amerikanske advokatkontoret Jones Day, til å utføre en ekstern granskning av det som har skjedd.

Her i Norge er det kjent at nesten 150.000 biler er berørt av utslipps-jukset. VW sender i disse dagene ut melding til eierne, i første omgang for å skaffe seg oversikt på alle bilene som skal kalles inn.

LES MER: Nå kontakter VW norske bileiere