Hansen trekker seg som friidrettspresident

Svein Arne Hansen gir seg etter tolv år som friidrettspresident, men avviser at den uheldige episoden under lag-EM er årsak til avgangen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Friidrettspresident Svein Arne Hansen har bestemt seg for å tre til side.

69-åringen ble i vår valgt til president i Det europeiske friidrettsforbundet og finner det ikke forenelig å sitte på begge vervene.

– Det er to ting som er hovedårsakene. Det er en: Jeg har ikke tid. Jeg vil at den som skal lede norsk friidrett skal ha tid til det. Jeg har hatt tid i tolv år. Og jeg har stått på i tolv år. Nå er jeg leder av hele friidretten i Europa og har ikke tid til det. Det andre er at det er dårlig ledelse. Det er ikke anbefalt å være president i et områdeforbund, som det europeiske er, og et nasjonalt forbund. Eller også da i Det internasjonale- og et nasjonalt forbund. Derfor har jeg valgt å trekke meg nå, forklarer han til TV 2.

Hansen tok i 1985 over som stevnedirektør for Bislett Games etter Arne Haukvik, og i 2003 ble han også valgt til president i Norges Fri-idrettsforbund.

Nå overlater han roret til Tore Hordnes. Aller helst skulle han gitt seg før forrige valg, men da visste han ikke om han ville få den europeiske toppjobben.

– Jeg står for det jeg har gjort og står på. Men det er en krevende jobb å være president. Jeg har en god erstatter i visepresident Tore Hordnes, som helt sikkert vil gjøre en kjempegod jobb. Det kunne vært lettere hvis valget i Europa hadde vært før det norske valget. Da hadde jeg selvfølgelig aldri stilt. Men det visste jeg ikke den gang, sier Hansen.

Han kom i hardt vær da det i sommer ble sendt et brev på vegne av utøverne i den norske troppen til lag-EM. I brevet ble det fremmet hard kritikk mot ledelsen i Friidrettsforbundet.

– Under banketten var det tilgjengelig store mengder alkohol. Dette i kombinasjon med oppfordring og tilgjengeliggjøring av alkoholholdige drinker fra andre utenlandske deltagere ved dette arrangementet, resulterte i at enkelte, og i særdeleshet én person ble overstadig beruset – i så stor grad at denne personen ikke var i stand til å ta vare på seg selv, ei heller forholde seg til det som foregikk rundt, står det i brevet.

Hansen ble også personlig sterk kritisert for sin oppførsel på den nevne banketten.

Men han hevder at det som skjedde i Russland ikke har noe å si for at han nå går av som friidrettspresident.

– Nei, det har det ikke i det hele tatt. Det var en beklagelig episode, men det har ikke påvirket i det hele tatt. Men hvis det ikke hadde skjedd hadde jeg kanskje gått av før.

– Fordi?

– Jeg vil ikke bli beskyldt for å gå av på grunn av det som skjedde der. Det har ikke noe med saken å gjøre. Det er tidsaspektet. Jeg har lyst til å gjøre en god jobb der jeg er. Nå er jeg på reisefot 90 prosent av tiden, forklarer han.

Resultatmessig har ikke norsk friidrett hatt mulighet til å slå seg for hardt på brystet de siste årene. Men selv om prestasjonene har uteblitt, vil ikke Hansen være med på at han nå forlater et synkede skip.

– Da jeg overtok var det et budsjett i året på 15-16 millioner. Nå er vi oppe i langt over 40. Vi hadde 700-800 000 i egenkapital. Nå har vi 14-15 millioner. Hvis de påstår at jeg forlater et synkende skip, så er det ganske grunt vann der, sier han.