Fargo-aktuelle Ted Danson (67): – Jeg så ti episoder på to dager

CALGARY (TV 2): Skuespiller Ted Danson har lagt sitcom til side. Nå er han aktuell som sheriffen Hank Larsson i sesong 2 av seriesuksessen Fargo. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ted Danson (67) sjarmerte en hel tv-verden med hans portrett av den høye, mørke sjarmøren Sam Malone i komedien Cheers på 80-tallet.

En rolle han hadde i nærmere 12 år, og som på mange måter la grunnlaget for hans imponerende skuespillerkarriere. Han ser nemlig på alle rollene sine gjennom øynene til den populære bartenderen i Cheers.

Han er blitt 67 år, men så langt unna pensjonisttilværelsen det er mulig å komme. 

Sam Malone fra Cheers. Foto: Wikipedia
Sam Malone fra Cheers. Foto: Wikipedia

– Jeg er så utrolig takknemlig for at jeg fikk spille i Cheers. Sam Malone er en figur jeg spilte i 30- og 40-årene, og han har på mange måter vært med meg gjennom hele skuespillerkarrieren. Sam Malone har vært «etterforsker» (CSI) og «doktor» (Becker). Nå skal han bli lokal sheriff i Minnesota (Fargo). Og jeg håper han blir med på mange andre skuespilleroppdrag, sier Danson til TV 2 mens han ler høyt.

– Dette vil jeg virkelig være med på

Sheriff i Minnesota, ja. Det er nemlig klart for sesong 2 av den kritikerroste, mørke og også morsomme tv-serien Fargo.

Før sommeren fikk TV 2 være med Danson og de andre skuespillerstjernene på en innspillingsdag. Og selv om handlingen er lagt til Minnesota, Sør- og Nord-Dakota, ble serien filmet i og rundt kanadiske Calgary.

Fargo bygger på brødrene Coens morbide kultfilm fra 1996, og sesong 1 hadde premiere våren 2014 med stjernenavn som Billy Bob Thornton (Lorne Malvo) og Martin Freeman (Lester Nygaard).

Seriens manusforfatter og produsent Noah Hawley la igjen noen løse tråder, og i fjor sommer kom gladbeskjeden til fansen om at ti nye episoder av serien var på trappene.

I oppfølgersesongen møter vi et helt nytt ensemble av skuespillere. Hawley har hentet inn store navn som Danson, Kirsten Dunst og Patrick Wilson.

– Jeg husker jeg reagerte på at det skulle lages tv-serie basert på filmen. Hvorfor det, liksom? Filmen var jo så bra! Men da jeg ble tilbudt rollen som krigsveteranen Hank, så jeg første sesong, altså ti episoder, på to dager. Og jeg må innrømme at det var utrolig bra. «Kjære vene, dette vil jeg virkelig være med på», tenkte jeg. Og selv om settingen i film og serie er lik – et lite, søvnig lokalsamfunn som eksploderer i vold – så har Hawley klart å skape noe eget, både når det gjelder handling og rollefigurene, sier Danson.

Helvete bryter løs

Den nye sesongen utspiller seg i 1979. Hovedpersonen, politimannen Lou Solverson (Patrick Wilson) er 33 år gammel, og lever med en kreftsyk kone og den lille datteren Molly (som spilte ung etterforsker i sesong 1).

Solverson har nylig kommet hjem etter å ha tjenestegjort i Vietnamkrigen. Han tror han har lagt krig og elendighet bak seg, og kommer hjem til fred og fordragelighet. Men så bryter altså helvete løs der også.

Ted Danson spiller Hank Larsson, svigerfaren og kollegaen til Lou Solverson. Hank er veteran fra 2. verdenskrig og er bestefaren til Molly Solverson.

– Hank er stemmen til det som forandrer seg. I serien har han mistet kona for et år siden. Han er lei seg for at Amerika blir mer og mer voldelig. Han prøver å gjøre noe med det, og står stødig i møte med «the bad boys». For meg er han en gammeldags cowboy-helt. Jeg forelsket meg i Hank med en gang jeg leste manus, fordi rollen er så nydelig skrevet, sier Ted Danson.

Og i manuset ligger også forklaringen til Fargos suksess, mener han.

– Et godt manus tiltrekker gode skuespillere, som igjen tiltrekker gode produsenter og regissører. Alt starter med manuset. Noah er brilliant å jobbe med. Han er en uforutsigbar historieforteller, sier skuespillerveteranen.

Får ikke si «oof-da»

I Minnesota er arven etter skandinaviske innvandrere fremdeles stor. Også når det gjelder språket.

Her sier de «ya» i stedet for «yes». Og de utbryter «uffda» (eller kanskje oof-da), og ikke «ouch» når noe går galt. «You betcha» er også en gjenganger i serien.

– Søren, jeg får ikke si «uff da», men det er mye «ya», eller «ja» som dere kanskje sier i Norge. Jeg måtte jobbe mye med Minnesota-dialekten for at den skulle sitte. Vi har hatt en egen språklærer som har rettet på oss innimellom, forteller Danson.

Fra CSI til Fargo

Sesong 2 har fortsatt noen elementer fra den første sesongen. Det dreier seg fremdeles om gjennomsnittlige amerikaneres møte med ondskap.

– Men du kan jo bare miste uskylden en gang, ikke sant? Derfor trenger vi nye karakterer og nye historier i oppfølgersesongen. Dere vil ikke bli skuffet. Jeg lover dere – dette blir bra, insisterer 67-åringen.

– Hvordan var overgangen fra CSI til Fargo?

– CSI er en fantastisk serie, men det er ikke karakter-drevet. Det er absolutt en av de tøffeste jobbene jeg har sagt ja til, men det er mer plot-drevet. Det var langt mer avslappende å jobbe med Fargo. Bortsett fra pendlingen til Calgary, da!, avslutter han.

Du kan se hele første sesong av Fargo på TV 2 Sumo.

Sesong to hadde premiere på HBO Nordic i går.