– Derfor er det en stor fordel å bruke meg

I Tom Høglis skadefravær får trolig Haitam Aleesami tillit på venstreback mot Malta. 24-åringen er ydmyk, men selvsikker før landslagsdebuten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se TV 2s presentasjon av Haitam Aleesami fra forrige landslagssamling øverst.

LILLESTRØM (TV 2): Omtrent siden han kom inn som landslagssjef har Per-Mathias Høgmo lett etter en venstreback med en god venstrefot, men som også har nivået som kreves av en norsk landslagsback.

Haitam Aleesami virker til å være løsningen på saken.

Alt tyder nå på at det er Aleesami som foretrekkes på venstrebacken foran Martin Linnes i kampen mot Malta lørdag.

– Han har prestert godt for IFK. Vi har fulgt han tett over lang tid. Han har kompetanse i kraft av offensive kvaliteter som løpskapasitet og hurtighet. I tillegg har han bra tekniske ferdigheter. Han har en god aksje for å få starte kampen, sa Høgmo torsdag.

Dermed blir han trolig den 59. spilleren som får sjansen med flagget på brystet under Per-Mathias Høgmo.

Hjemmekamper mot antatt svakere motstand har vært en akilleshæl for Norge. Man har slitt med å avgjøre kamper som denne mot Malta der Norge forventes å ha mye ball og må trenge gjennom et forsvar som ligger lavt og kompakt.

– Har en stor fordel

Aleesami tror at han kan være en del av løsningen, nettopp fordi at han har et godt venstrebein. Det andre alternativet på venstre back, Martin Linnes, er best med høyrefoten.

– Det er klart det er en stor fordel å spille med en venstrebeint venstreback. Det er mer naturlig for meg å spille venstreback enn en høyrebeint. Det handler om alt fra å motta ball til oppspillfasen og innleggfasen. Også i pressteknikken er det en fordel, samt offensivt. Vi prøver å få tempo på ball og å komme til gode innleggsmuligheter, da vil det hjelpe å kunne slå inn med venstrebeinet, sier Aleesami.

Å få sin landslagsdebut i en så avgjørende kamp er ikke alle forunt, og 24-åringen er en av de som har kommet brått inn i diskusjonen.

Han var for første gang med i en landslagstropp da Norge møtte Bulgaria og Kroatia i forrige EM-kvalifiseringsrunde.

Da Norge slo Malta 3-0 borte og tapte 1-2 for Italia hjemme tenkte de færreste på den daværende førstedivisjonsspilleren på Fredrikstad som en landslagskandidat.

– Nei, jeg trodde ikke jeg kom til å være her allerede nå, smiler Aleesami selv.

– Jeg har hatt det som ambisjon å gjøre det godt, og å komme på landslaget, men samtidig har jeg prøvd å ikke se for langt fremover i tid.

Rask fremgang

Venstrebacken gikk til IFK Göteborg etter fjorårssesongen. Da hadde det blitt to sesonger i førstedivisjon. Overgangen til svensk fotball har blitt et eventyr med cuptriumf og tabelltopp i Sverige noen serierunder før slutt.

Suksessen er ikke tilfeldig.

Aleesami er ydmyk, hardtarbeidende og ambisiøs. Av den typen Per-Mathias Høgmo liker - en toppidrettsutøver i ordets rette forstand.

Videoanalyser og beinhard målrettet jobbing har sørget for at 24-åringen har tatt stegene han har gjort siden overgangen fra 2. divisjon og Skeid til Fredrikstad i 2012.

– Det handler om å gjenskape situasjonene der man har gjort feil, enten i hodet sitt eller på treningsfeltet, og så gjøre de rette valgene, sier venstrebacken.

Forandret stil

Han ble tidlig kjent for å være god offensivt. Hadde man spurt ham mens han var i Fredrikstad ville han selv innrømmet at han var klart best i den angripende delen av det å være back.

For en spiller som er opptatt av egen utvikling, og så pliktoppfyllende som det Aleesami er, var det naturlig å ta tak i den delen av spillet.

– Jeg er minst like god defensivt som offensivt nå. Jeg er vanskeligere å dra av og posisjonerer meg bedre, sier han.

Mot Malta er det kanskje fremover på banen og innleggsfoten som trengs mest, men bare tre dager etterpå venter Italia borte.

Haitam Aleesami er klar for utfordringen.