God morgen Norge-kokk, Wenche Andersen, gir deg gode mattips for uken som kommer. Foto: TV 2
God morgen Norge-kokk, Wenche Andersen, gir deg gode mattips for uken som kommer. Foto: TV 2

God morgen Norge-Wenches ukemeny

Lurer du på hva du skal spise denne uken? La deg inspirere av TV-kokk Wenche Andersens oppskrifter!

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

MANDAG:  Grove, proteinrike og velsmakende lapper

Lag gjerne en stor porsjon. Røren holder seg i kjøleskapet i 2-3 dager.

Du trenger:

  • 4 egg
  • 3 dl yoghurt naturell
  • 2 dl cottage cheese
  • 2 dl lettkokte havregryn
  • 200 g grovbakstmel
  • 1 ts natron
  • 1 krm (1/5ts) salt
  • 1/2 dl rapsolje
  • 2 ts honning

Slik gjør du:

LAPPER: Grove, proteinrike og velsmakende lapper  Foto: TV 2
LAPPER: Grove, proteinrike og velsmakende lapper  Foto: TV 2

Pisk sammen egg, yoghurt og cottage cheese.
Tilsett det tørre, olje og honning, og visp til en glatt røre.
La røren stå og svelle i 10-15 min.
Stek på middels varme på begge sider i stekepanne med belegg eller på takke.
Server med rørte bær, mager vaniljekesam, eller brunost.

 

TIRSDAG:  Hva med Snickerskake og/eller Yoghurtis til dessert?

Snickerskake 

Du trenger:

  • 350 g salte peanøtter
  • 1 pk, 200 g Ritz-kjeks
  • 6 eggehviter
  • 5 dl sukker
  • 2 ts bakepulver
  • 2 ts vaniljesukker

Krem

  • 3 dl kremfløte
  • 1 ts vaniljesukker
  • 2 kurver friske blåbær til guttekake
  • 2 kurver friske bringebær til jentekake

Slik gjør du:

Bruk en rund form på  24/26 cm.
Kjør kjeks og peanøtter sammen til en grov masse i foodprocessor.
Eller legg kjeks i en frysepose og knus til mindre biter (ikke pulver), ved å rulle et kjevle over.
Gjør det samme med peanøttene.
Stivpisk eggehviter, tilsett sukker, litt etter litt, og pisk til en fast marengs.
Vend inn knuste kjeks, knuste peanøtter, bakepulver og vaniljesukker.
Hell i en smurt springform.
Stek i varm stekeovn 180oC, på midterste rille, i 25-30 min.
Avkjøl kaken i formen.
Pisk kremfløte og vaniljesukker til krem.
Mos 1 kurv bringebær eller blåbær med en stavmikser til en glatt purè.
Ha over i en sikt/dørslag.
Bruk en slikkepott og gni bærmassen gjennom slik at bærsteinene fjernes.
Vend moste bær inn i kremen, og fordel over den avkjølte kaken.
Pynt med bær.

Tips:
Sukkermengden kan fint reduseres til 4 dl, om du ikke ønsker en fullt så søt variant.

 

Yoghurtis

6-8 små porsjoner

  • 1 stort beger/bøtte tykk gresk yoghurt med vanilje (ca 350 g)
  • 1-2 poser frosne jordbær(ca 500 g), eller 1 pose frosne blåbær

Slik gjør du:

Bruk en hurtigmikser og kjør sammen yoghurt og jordbær/blåbær.
Start med liten mengde bær. Kjør sammen til en glatt masse.
Oppbevar i fryseboksen.
Ta ut og sett i kjøleskap ca 20 min før serving.
Rør om og legg over i små glass.
Dryss med fargerik strøssel.

 

ONSDAG:  To smakfulle retter med blomkål

Blomkålsuppe med ørret
(Glutenfri)

Du trenger:

  • 2 blomkålhoder
  • 2 skiver sellerirot
  • ca 5 dl vann
  • 1 ½ ts salt
  • ca 5 dl grønnsakskraft eller kyllingkraft(sjekk at kraften er glutenfri)
  • salt, pepper
  • 1½-2 dl matfløte eller rømme/creme fraiche
  • 200 g tynne skiver av ørret eller laks, skinn og benfri

Slik gjør du:

Skyll og del blomkålen i buketter.
Skjær av, og finhakk de grove stilkene og bladene.
Del blomkålbukettene fra det ene hodet opp i mindre buketter og kok disse i lettsaltet vann i ca ett minutt.
Ta opp og avkjøl raskt i kaldt vann.
Disse små bukettene skal brukes i suppen ved servering.
Tilsett stilkene, bladene, resten av bukettene og sellerirot i små terninger i kokevannet og la koke under lokk i 20-30 minutter til alt er mørt.
Mos med en stavmikser.
Tilsett fløte, rømme eller crème fraiche, kok opp og la trekke til en fyldig suppe.
Smak til med salt og pepper.
Tilsett blomkålbukettene rett for servering og kok opp.
Skjær tynne skiver av ørreten og legg i en dyp tallerken.
Øs over kokende suppe.

Tips: Hvis du ønsker en mager versjon; i stedet for fløte/rømme, rør ut maisennamel i litt melk og tilsett i suppen under omrøring, til suppen får en fyldig konsistens.

 

Blomkål med ostesaus, reker og dill

Du trenger:

  • 1 stort eller 2 små blomkålhoder
  • 400-500 g rensede reker (ca 1 kg reker med skall)

Ostesaus:

  • 2 ss smør
  • 2 ss hvetemel
  • 4 dl melk
  • salt, pepper
  • 2 dl revet hvit ost
  • Hakket persille og gressløk

Slik gjør du:

Begynn med å lage ostesausen.
Smelt smør, rør inn hvetemel og spe med melk (gjerne varm) under omrøring.
Kok opp og la trekke i ca 8 min.
Smak til med salt og pepper og tilsett hakket grønt rett før servering.

Lag et snitt (kryss) i blomkålstilken.
Kok opp lettsaltet vann i en gryte (med plass til blomkålen). Legg blomkålhodet med stilkfestet ned i det kokende vannet. Kok opp, og la småkoke til blomkålen så vidt er mør, 10-15 minutter.
Ta opp og la blomkålen renne godt av seg.
Legg hele blomkålhodet på et fat eller del det opp i buketter.
Hell over varm saus og dryss over rensede reker.

Tips:
Reker kan erstattes av sprøstekt bacon.

 

TORSDAG:  Viltgryte servert med grovt mosede mandelpoteter og rørte tyttebær

Tips: 
Glutenfri; når kraften ikke har spor av hvetemel.
Melkefri; stek i margarin uten melk og sløyf rømme.

Dette trenger du:

  • ca. 800 g benfritt mørt kjøtt fra vilt for eksempel elg, hjort eller rein (lammekjøtt kan også brukes)
  • smør til steking
  • salt og grovmalt pepper
  • 3 ts tørket timian
  • 5-6 knuste einebær
  • 1 ss tomatpure
  • 2 ½ dl rødvin
  • ca. 5-6 dl viltkraft
  • 8-10 sjalottløk, eventuelt 2-3 løk i båter
  • 1 beger seterrømme
  • 5 skiver sellerirot
  • 6 gulrøtter
  • ca. 1-2 ss rognebærgele, eventuelt rørte tyttebær
  • maisennamel utrørt i litt vann til jevning
  • ca 400 g valgfri skogssopp
  • smør til steking
  • eventuelt kokt rosenkål som tilbehør

Slik gjør du:

Skjær kjøttet i litt store terninger og brun i smør i en stekepanne.
Brun i 2-3 omganger, det vil si ikke for mye kjøtt i pannen av gangen.
Legg det brunede kjøttet over i en gryte, krydre med salt, pepper og timian.
Tilsett tomatpure og surr et par minutter, tilsett rødvin og kok inn til det gjenstår 2-3 ss rødvin.
Tilsett lettstekt løk, rømme og kraft/vann til det står rett i underkant av kjøttet.
Kok opp og la trekke i 30-40 min.
Del grønnsaker i biter, surr i smør i stekepannen og tilsett i gryten med kjøttet.
Kok opp og la trekke i ca. 15 min., til grønnsakene er møre.
Smak til med rognebærgele eller rørte tyttebær, salt, pepper og eventuelt frisk timian.
Om nødvendig, jevn med litt maisennamel utrørt i litt kaldt vann.
Del soppen i båter og stek i tørr stekepanne til ”vannet” fra soppen fordamper.
Tilsett smør, dryss på salt og pepper, og stek videre til soppen blir gyllen.
Dryss over gryteretten ved servering.

Server med kokte poteter eller potetmos av mandelpoteter.

Mandelpotetmos

Slik gjør du:

Skrell og del 10-12 mandelpoteter og 2-3 skiver sellerirot i biter.
Kok møre i usaltet vann.
Hell av kokevannet.
Tilsett smør og mos til en grov pure.
Smak til med salt, pepper og revet muskatnøtt.

 

FREDAG: Nydelig pai

Til paiform som er 20-22 cm i diameter

Bunn:

  • ½ dl vann
  • ½ dl olivenolje
  • ¾ ts salt
  • 2 ss finrevet hvit lagret ost evt. parmesan
  • 2 s tørrgjær
  • 2 ½ -3 dl hvetemel

Fyll:

  • 150-250 g skinke i terninger
  • 1-2 paprika, finhakket
  • 1-2 fedd hvitløk (kan sløyfes)
  • 2 vårløk eller 1 løk
  • 2 egg
  • 1 dl melk
  • 1 dl kesam/cottage cheese eller 1 dl fløte
  • salt, pepper
  • 1 ts tørket urtekrydder for eksempel oregano eller timian
  • 1 ½ -2 dl revet hvit ost

Bland sammen varmt vann og olje til fingervarmt.
Tilsett salt, revet ost, gjær og mesteparten av hvetemelet.
Arbeid sammen til en smidig, glatt deig.
Dekk bakebollen med plast og sett deigen til heving 20-30 min.
Smør en paiform 20-22 cm i diameter.
Kjevle ut deigen slik at den dekker paiformen, godt over kanten.
Prikk med en gaffel og forstek bunnen i varm stekeovn 200 oC, på nederste rille i ca 10 minutter.
Bland sammen skinke, paprika, hvitløk, vårløk og halvparten av osten og legg over den forstekte paibunnen.
Pisk sammen egg, melk, kesam/cottage cheese eller fløte, salt, pepper og halvparten av osten.
Stek videre ved 200 oC i 30-40 min til eggeblandingen har stivnet og osten smeltet.

Tips: Sløyf skinke i paien, bruk bare grønnsaker og legg skiver av røkelaks over den stekte paien ved servering.

Hvis du ganger oppskriften med fire, får du nok til pai i langpanne.