Jan Erik Larssen (45) er åpen om psykisk sykdom – vinner åpenhetspris

Den folkekjære programlederen fikk panikkangst i 2009, og er åpen om sykdommen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Jan Erik Larssen motta åpenhetsprisen på God morgen Norge i toppen av saken.

BROOM: Jan Erik Larssen i 2008, klar som programleder for Broom i TV 2                      Foto: Bjørn Sigurdsøn/NTB scanpix
BROOM: Jan Erik Larssen i 2008, klar som programleder for Broom i TV 2                      Foto: Bjørn Sigurdsøn/NTB scanpix

Hvem har ikke sett tempo-giganten Larssen med sin utrolige entusiasme og ivrighet introdusere deg for et nytt kjøretøy? 

Den kjente NRK og TV 2-programlederen og Broom-generalen forteller til God morgen Norge at han ikke hadde noe kjennskap eller erfaring med psykisk sykdom før det smalt i hans egen kropp og sjel.

Smellen kom i 2009

Etter voldsomt arbeidspress og proppfull kalender i årevis, toppet med uløste arbeidskonflikter, satte kroppen til Jan Erik på full brems.

– Jeg tok overhodet ikke kroppens signaler, som begynte å melde seg over et år før det gikk galt, forteller han. 

Lite søvn, følelsen av å tape bevissthet, økende selvforakt og forakt over andre som klagde, var noen av symptomene som meldte seg. 

– Jeg var mektig imponert over mitt trøkk og kapasitet, og hadde lite til overs for de som klagde over at de var slitne etter sin åtte til fire-jobb.

I 2009 endte det på legevakten, Jan Erik og kona Anne Cathrine (45) ankom med sterk mistanke om at Jan Erik hadde et hjerteinfarkt. 

Nektet å bli sykemeldt

– Legen sa at det var ikke hjerteinfarkt, men, at det var et panikkangst-anfall. Han ville sykemelde meg, men jeg nektet.

– Jeg skulle ikke høre det, jeg. Så da gjennomførte jeg likevel fire direktesendinger til og åtte juleshow, forteller han, oppgitt over seg selv. 

Svakhet

DEN BESTE STØTTEN: Jan Erik med sin Anne Cathrine og barna Oscar og Frida i 2006. Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB scanpix.
DEN BESTE STØTTEN: Jan Erik med sin Anne Cathrine og barna Oscar og Frida i 2006. Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB scanpix.

Den kjente programlederen visste heller ikke om noen i familien som hadde psykisk sykdom, og ihvert fall ikke at han kunne være syk. 

– Hadde en kompis fortalt meg at han slet så tror jeg nok at jeg hadde sagt, «det går nok over, la oss gå og ta en øl, heller».

Larssen forteller og at han ikke hadde noen særlig forståelse for psykisk sykdom.

– Dessverre så jeg vel mest av alt på det som en svakhet.

Familien støttet

Da han valgte full åpenhet til alle de nærmeste ble han rørt av hvordan familie, venner og kolleger støttet ham. 

– Etter smellen var familie, venner og kolleger helt fantastiske.

Men det var en tøff påkjenning for kona og barna. 

– Før var jeg den ektemannen og pappaen som alltid hadde så mye overskudd, glede og energi. Nå lå jeg som slakt på stuegulvet og ville helst bare gråte, forteller familiefaren.

Erkjennelsen av psykisk sykdom

På spørsmål om hvordan han fikk behandling svarer han slik:

– Jeg valgte aldri å ta medisiner, rett og slett for at ville livet mitt flate ut. Jeg var villig til å akseptere de dype dalene for å kunne erfare de høyeste toppene. Jeg er en person som fryder meg over å være på topp.

Tar mer vare på seg selv

For å forebygge sin psyke sier han nei til det han ikke har tid til, og han setter av tid til fri og fritidsaktiviteter. Han har også blitt glad i å lese. 

– Tenk jeg måtte bli 40 år før jeg klarte å lese en bok uten at tankene stakk på karneval etter de fire første linjene, forteller Jan Erik entusiastisk.

Prisen, pengene og litografi

Fredag morgen, 9. oktober, mottar Jan Erik Larssen Åpenhetsprisen 2015 i God morgen Norge, klokken 07.40.

– Jeg har lyst til at prispengene skal gå til Institutt for sjelesorg Modum Bad.

I tillegg til å jobbe forebyggende med å utdanne og kurse medmennesker i det å være sjelesørgere, er de også gode i reparasjonsarbeidet med mennesker som har opplevd kriser og fall i livet, forteller prisvinneren Jan Erik Larssen.