GRÜNDERE: Julia Cordray står sammen med Nicole McCullough bak den omstridte appen Peeple. FOTO: FORTHEPEEPLE.COM/WAYBACKMACHINE / SKJERMDUMP
GRÜNDERE: Julia Cordray står sammen med Nicole McCullough bak den omstridte appen Peeple. FOTO: FORTHEPEEPLE.COM/WAYBACKMACHINE / SKJERMDUMP

Gründer hevder hun ble drapstruet på grunn av kontroversiell app

Etter de enorme mengdene med negative tilbakemeldinger, har Peeple tilsynelatende blitt en «positivitetsapp».

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mobilapplikasjonen Peeple ble for alvor kjent etter en artikkel i velrenommerte Washington Post for ett par uker siden.

I artikkelen ble appen beskrevet som anbefalingstjenesten Yelp for mennesker. 

– Folk gjør grundige undersøkelser når de kjøper en bil eller tar slike beslutninger. Hvorfor ikke gjøre de samme undersøkelsene når det kommer til andre aspekter av livet ditt, sa Peeple-gründer Julia Cordray til avisen. 

Siden den gang har den canadiske appen skapt store overskrifter de fleste verdenshjørner, og er blitt utsatt for kraftig kritikk i sosiale medier.

Applikasjonen har møtt så mye motstand at gründeren nå innrømmer at det var en tabbe å beskrive appen som «Yelp for mennesker».

– Du kan legge til alle

På samme måte som Yelp lar deg anmelde restauranter og hoteller, kan du i Peeple felle din dom over mennesker. Du kan nemlig gi tilbakemelding til både naboen og eksen. Ja, du kan til og med rangere dem med én til fem stjerner, ifølge den opprinnelige artikkelen. 

De trenger ikke engang å ha en Peeple-profil. Du trenger bare telefonnummeret for å legge dem til, og naboen og eksen kan ikke engang fjerne profilen. Dette ble skrevet på Peeples nettside tidligere i oktober, viser en skjermdump fra arkivverktøyet WayBackMachine. Nettsiden er nemlig fjernet etter mediestormen. 

Rett nok sa Corday i Washington Post-intervjuet at positive anmelder blir publisert umiddelbart, mens negative tilbakemeldinger vil havne i en privat innboks. Da har man 48 timer til å gjennomgå anmeldelsen. Hvis du ikke er registrert, og du derfor ikke har tilgang på denne innboksen, vil profilen din bare vise positive tilbakemeldinger. 

– Det verste på internett

Men publikum var ikke nådige i sin tilbakemelding på applikasjonen – som ennå ikke er lansert. På mikrobloggtjenesten Twitter var folk rett og slett rasende. 

– Så Peeple handler om at «hva andre sier om deg betyr mest». Morsomt, det er akkurat hva jeg lærer datteren min, skriver forfatteren Peter Shankman. 

– Jeg er rasende over privilegerte utviklere som aldri undersøker hvordan applikasjonene deres blir brukt mot marginaliserte mennesker, skriver en bruker. 

– Herregud. Konseptet bak Peeple må være det verste på internett, twittrer en annen.

Ikke engang superstjerner liker tanken på å bli vurdert av andre. 

– Dette er en ekte app. Den trenger ikke å være, skriver modellen Chrissy Teigen.

–  Ble drapstruet

Den massive responsen var nok av en helt annen karakter enn hva gründeren forventet etter intervjuet med Washington Post. 

– Jeg gikk fra å være en relativt ukjent 34 år gammel entreprenør fra Canada, til å bli en «trending topic» på Twitter i løpet av under 24 timer. Jeg skulle ønske at det var positivt, men det var det ikke, skriver Julia Cordray i et innlegg på LinkedIn.  

Videre innrømmer hun at hun ikke burde ha kalt appen for «Yelp for mennesker». 

– Siden intervjuet med Washington Post har jeg mottatt drapstrusler og ekstremt fornærmede kommentarer rettet mot meg, mine investorer og familien min på nesten alle sosiale medier, legger hun til. 

FAQ: Appens nettside inneholdt tidligere en spørsmål- og svar-funksjon om den nye applikasjonen. Nettsiden er senere blitt fjernet.  FOTO: FORTHEPEEPLE.COM/WAYBACKMACHINE / SKJERMDUMP
FAQ: Appens nettside inneholdt tidligere en spørsmål- og svar-funksjon om den nye applikasjonen. Nettsiden er senere blitt fjernet. FOTO: FORTHEPEEPLE.COM/WAYBACKMACHINE / SKJERMDUMP

Et PR-stunt?

Etter at saken gikk viralt, har selskapet fjernet brukerkontoene sine i sosiale medier. Innholdet på Peeple-nettsiden er også erstattet med en enkel plakat som hinter om at noe skal skje den 12. oktober.

Blant annet business-magasinet Inc. spekulerer i om det hele kan være er PR-stunt. Også nettstedet Snopes.com, som spesialiserer seg på å avsløre internett-myter, har funnet noen hull i historien bak Peeple.

Men Corday hevder at applikasjonen hennes er ekte. På det sosiale mediet LinkedIn annonserer hun også at selskapet søker etter en teknologidirektør. 

– Ingen spøk

I et annet innlegg presiserer Corday at applikasjonen vi bli lansert i november, men med noen endringer

– Spørsmålet jeg har fått flest ganger er «Dette må være en spøk. Du skal ikke seriøst lage denne?» Svaret er at den er ekte, men ikke slik den blir fremstilt for øyeblikket. Vi lager en app kalt Peeple og har alle intensjoner om å lansere den i slutten av november, skriver hun.

I innlegget beskriver günderen Peeple som en «positivitetsapp». 

– Du vil ikke være på plattformen vår uten din eksplisitte tillatelse. Det er ingen venteperiode for å fjerne negative kommentarer. Det er ikke mulig å gi negative tilbakemeldinger.