Høsten er her, jakta er i gang og det ble helt VILT i kjøkkenet

Wenche laget en deilig viltgryte servert med mosede mandelpoteter og rørte tyttebær, mens Christer Berens anbefalte viner som passer til vilt!

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
<h2>Viltgryte servert med grovt mosede mandelpoteter og rørte tyttebær<br><br></h2> <p><strong>Tips:</strong></p> <ul> <li><span style="line-height: 1.5;">Glutenfri; når kraften ikke har spor av hvetemel.</span></li> <li><span style="line-height: 1.5;">Melkefri; stek i margarin uten melk og sløyf rømme.</span></li> </ul> <h2>Dette trenger du:</h2> <ul> <li><span style="line-height: 1.5;">ca. 800 g benfritt mørt kjøtt fra vilt for eksempel elg, hjort eller rein (lammekjøtt kan også brukes)</span></li> <li><span style="line-height: 1.5;">smør til steking</span></li> <li><span style="line-height: 1.5;">salt og grovmalt pepper</span></li> <li><span style="line-height: 1.5;">3 ts tørket timian</span></li> <li><span style="line-height: 1.5;">5-6 knuste einebær</span></li> <li><span style="line-height: 1.5;">1 ss tomatpure</span></li> <li><span style="line-height: 1.5;">2 ½ dl rødvin</span></li> <li><span style="line-height: 1.5;">ca. 5-6 dl viltkraft</span></li> <li><span style="line-height: 1.5;">8-10 sjalottløk, eventuelt 2-3 løk i båter</span></li> <li><span style="line-height: 1.5;">1 beger seterrømme</span></li> <li><span style="line-height: 1.5;">5 skiver sellerirot</span></li> <li><span style="line-height: 1.5;">6 gulrøtter</span></li> <li><span style="line-height: 1.5;">ca. 1-2 ss rognebærgele, eventuelt rørte tyttebær</span></li> <li><span style="line-height: 1.5;">maisennamel utrørt i litt vann til jevning</span></li> <li><span style="line-height: 1.5;">ca 400 g valgfri skogssopp</span></li> <li><span style="line-height: 1.5;">smør til steking</span></li> <li><span style="line-height: 1.5;">eventuelt kokt rosenkål som tilbehør</span></li> </ul> <h2>Slik gjør du:</h2> <p>Skjær kjøttet i litt store terninger og brun i smør i en stekepanne.<br>Brun i 2-3 omganger, det vil si ikke for mye kjøtt i pannen av gangen.<br>Legg det brunede kjøttet over i en gryte, krydre med salt, pepper og timian.<br>Tilsett tomatpure og surr et par minutter, tilsett rødvin og kok inn til det gjenstår 2-3 ss rødvin.<br>Tilsett lettstekt løk, rømme og kraft/vann til det står rett i underkant av kjøttet.<br>Kok opp og la trekke i 30-40 min.<br>Del grønnsaker i biter, surr i smør i stekepannen og tilsett i gryten med kjøttet.<br>Kok opp og la trekke i ca. 15 min., til grønnsakene er møre.<br>Smak til med rognebærgele eller rørte tyttebær, salt, pepper og eventuelt frisk timian.<br>Om nødvendig, jevn med litt maisennamel utrørt i litt kaldt vann.<br>Del soppen i båter og stek i tørr stekepanne til ”vannet” fra soppen fordamper.<br>Tilsett smør, dryss på salt og pepper, og stek videre til soppen blir gyllen.<br>Dryss over gryteretten ved servering.</p> <p>Server med kokte poteter eller potetmos av mandelpoteter.</p> <h2>Mandelpotetmos</h2> <h2>Slik gjør du:</h2> <p>Skrell og del 10-12 mandelpoteter og 2-3 skiver sellerirot i biter.<br>Kok møre i usaltet vann.<br>Hell av kokevannet.<br>Tilsett smør og mos til en grov pure.<br>Smak til med salt, pepper og revet muskatnøtt.</p>
VILTGRYTE: Jakta er i gang og Wenche laget et deilig viltmåltid.  Foto: TV 2
VILTGRYTE: Jakta er i gang og Wenche laget et deilig viltmåltid.  Foto: TV 2