KROPPSPRESS: Jenter ned i 14-årsalderen sliter seg ut i jakten på det perfekte utseendet. Målet er retusjerte, spiseforstyrrede eller opererte jenter på Instagram.  FOTO: TV 2 / TV 2
KROPPSPRESS: Jenter ned i 14-årsalderen sliter seg ut i jakten på det perfekte utseendet. Målet er retusjerte, spiseforstyrrede eller opererte jenter på Instagram. FOTO: TV 2 / TV 2

Idrettsprofessor: – Jakten på den perfekte kroppen er det neste folkehelseproblemet

Idrettsprofessor Jorunn Sundgot-Borgen opplever en eksplosjon av utslitte jenter på grunn av kroppshysteriet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Idunn Holmefjord (17) vil gjerne at andre skal tro hun er selvsikker og fornøyd med kroppen sin. Men sannheten er at hun har lyst på en helt annen kropp.

Onsdag følger vi henne i Vårt Lille Land her på TV 2 når hun skal overbevise pappa om at silikonpupper er en god idé.

Jorunn Sundgot-Borgen, idrettsprofessor FOTO: ERLEND AAS / SCANPIX
Jorunn Sundgot-Borgen, idrettsprofessor FOTO: ERLEND AAS / SCANPIX

– De eneste som legger ut bilder av kroppene sine på Facebook eller Instagram er de som har helt surrealistiske kropper, og da blir det ganske mye press på oss som ikke helt er der, sier Idunn i dokumentaren.

Frykter perfektjaget

Jorunn Sundgot-Borgen, professor ved idrettshøyskolen, har møtt mange som Idunn.

Jenter som trener og ser normalt flotte ut, men som likevel er misfornøyde med seg selv.

Nå mener hun foreldre, helsesøstre og fastleger må få øynene opp for det skjulte perfektjaget.

– I hverdagen erfarer jeg et enormt trykk i hovedsak fra jenter men også fra en del gutter som det har tatt helt av for fordi de skulle bli enda mer perfekte. Det er en kjempeutfordring og jeg mener dette er det neste store folkehelseproblemet, sier Sundgot-Borgen.

Generasjon perfekt

Jentene starter jaget allerede i 14-årsalderen.

– Spesielt for jenter fra tidlig tenårene og godt opp i 20-årene har det tatt helt av. Disse stakkars jentene er i en sårbar overgangsfase. Målet deres er å få de kroppene som andre legger ut bilder av på nettet men som faktisk ikke er ekte kropper, de er ofte enten retusjert, spiseforstyrret eller operert, påpeker idrettsprofessoren.

Men er det den perfekte kroppen andre ser etter når de legger merke andre? Se hva ungdommer TV 2 møtte på gata svarte:

Eksplosiv økning i utslitthet

Bare det siste året merker Jorunn Sundgot-Borgen at trenden har eksplodert.

Utenpå er det vanskelig å oppdage at ungdommene sliter med ekstreme treningsregimer og ekstreme spisevaner, fordi de ofte presenterer seg som ekstremt sunne. 

MISFORNØYD: I dokumentaren som vises på Vårt Lille Land onsdag kveld forteller cheerleaderen Idunn Holmefjord (til venstre) at hun er misfornøyd med kroppen sin.  FOTO: ANDERS HEREID / TV 2
MISFORNØYD: I dokumentaren som vises på Vårt Lille Land onsdag kveld forteller cheerleaderen Idunn Holmefjord (til venstre) at hun er misfornøyd med kroppen sin. FOTO: ANDERS HEREID / TV 2

– Men de lever i en dobbeltverden. De fremstår som det glansbildet mange drømmer om men inne i disse perfekte kroppene er det kaos. Jeg vet det for vi som jobber med spiseproblematikk møter disse jentene for veiledning og behandling. De skulle «bare» ta noen grep for å bli mer perfekte og dermed få et bedre selvbilde, og så er det det motsatte som skjer, sier hun.

Trener for skjønnheten

Når ungdom i 15-årsalderen ble spurt om hvorfor de trente, svarte flertallet for bare fem år siden at de trente fordi det var gøy og sosialt. I dag svarer de fleste at de gjør det for å se bedre ut.

– Dette sier noe om at motivet for å trene i dag i hovedsak dreier seg om utseende. På samme måte er motivet for å spise sunn mat ikke å ivareta helsa. Alt går i retning av at utseende er målet og det er sykelig, sier idrettsprofessoren.

Hun frykter at utviklingen kommer til å gå veldig galt av sted.

– Jeg er veldig bekymret for den generasjonen som vokser opp nå. Vi kan ikke bare sitte å se på at så mange unge jenter får alvorlig redusert livskvalitet, vi må handle nå, sier hun.

Pappa motsetter seg silikonpupper

I dokumentaren på Vårt Lille Land er pappa slett ikke interessert i at Idunn skal operere brystene sine større.

– De vil at alt skal være så perfekt hele tiden. Men sånn er jo ikke livet i virkeligheten, og det er det du må få de til å skjønne at det er ikke perfekt, sier Egil Holmefjord i dokumentaren.

Idrettsprofessoren roser faren for å gi datteren motstand.

– Det er veldig bra at han setter ned foten og utfordrer datteren. Det typiske er at foreldre av den generasjonen ikke tør være foreldre. De lar ungene styre. Men sånn skal det ikke være, sier hun.

Se dokumentaren på i Vårt Lille Land på TV 2 i kveld klokken 22.40