OPPSKRIFT: Fredrik Græsvik og Håkon Haugsbø var kokker i onsdagens episode av TV 2-serien Fingrene av fatet. Bildet viser Græsviks tournedos. Oppskriften og fremgangsmåte finner du i denne artikkelen. Foto: TV 2
OPPSKRIFT: Fredrik Græsvik og Håkon Haugsbø var kokker i onsdagens episode av TV 2-serien Fingrene av fatet. Bildet viser Græsviks tournedos. Oppskriften og fremgangsmåte finner du i denne artikkelen. Foto: TV 2

To deilige oppskrifter på tournedos

Her er oppskriftene på tournedos fra TV 2-serien Fingrene av fatet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredrik Græsvik og Håkon Haugsbø var kokker i onsdagens episode av TV 2-serien Fingrene av fatet.

Nedenfor kan du lese begge oppskriftene og fremgangsmåte på deres tournedos.

Fredrik Græsviks tournedos med bearnaise meuniere, confiterte tomater, ovnsbakt rattepotet og økologisk superspiresalat

400 g tournedos

Fremgangsmåte

  1. Renskjær kjøttet for sener.
  2. Steking av tournedos
  3. 250 gr smør
  4. 2 fedd hvitløk
  5. salt og pepper
  6. Varm opp stekepannen
  7. Ha i smøret
  8. Tilsett kjøttet og hvitløken, hele fedd. Brun kjøttet godt på alle kanter.
  9. Sil av smøret i en rund bolle
  10. Kjøttet stekes så i ovn på 180 grader i cirka syv til ti minutter. Ta ut kjøttet og la det hvile. Kjøttet må så inn i ovnen igjen hvis det ikke er ferdig. Viktig at kjøttet har fått hvilt før det skjæres i.

Bearnaise meuniere

  • 5 stk eggeplommer
  • 250 gr smør fra stekingen av fisken
  • 1 dl hvitvinseddik reduksjon

Hvitvinseddikreduksjon

  • 1 sjalottløk (finkuttes)
  • 1 laurbærblad
  • 3 hele sorte pepper
  • 1 dl eple eddik
  • 2 dl hvitvin
  • 50 gr finkuttet estragon

Fremgangsmåte

  1. Alt bortsett fra estragonen, has i en kasserolle og kokes i fem minutter.
  2. Sil og tilfør estragonen.
  3. Ha eggeplommer i en glassbolle.
  4. Sett bollen over vannbad, vannet skal ikke berøre bollen.
  5. Tilsett hvitvinseddik.
  6. Visp smøret inn gradvis.
  7. Vannet under skal ikke koke, bare ligge rett under kokepunktet.
  8. Pass på at sausen ikke koker.
  9. Til slutt smakes det til med salt og pepper.
  10. NB! Hvis sausen skiller seg, visp inn 1 ss. kokende vann.

Potet

  • 10 stk rattepotet
  • 1 dl nøytral olje
  • ½ ts salt
  • ½ ts pepper
  • 1 ts sitron

Fremgangsmåte

  1. Del potetene i to med kinakutt (skrått, slik som man gjør med shasimi).
  2. Sett ovnen på 180 grader.
  3. Smør inn stekebrettet med nøytral olje.
  4. Legg på potetene.
  5. Gni poteten inn med salt, sitron og pepper. Bakes i ovnen i 20 min. på 180 grader.

Superspirersalat

  • 1 boks med reddikspirer
  • 1 boks med erter- og bønnelinsemiks
  • 1 bunt blad persille
  • Salt og pepper
  • 1 lime
  • 1 dl økologisk olivenolje

Bruk bare bladene fra persille og bland de med superspirene, smak til med olje, lime, salt og pepper.

Håkon Haugsbø kalvetournedos «Oscar» med brønnkarse krem og armagnac-saus

Kalve tournados «Oscar»

  • 720 gr kalv indrefilet
  • 1 ss rapsolje
  • 4 knust hummerklo
  • 8 babygulrot
  • 8 sukkererter
  • 4 delikatesseløk, rød (små)
  • 2 ss smør

Brønnkarsekrem

  • 6 mandelpoteter, vasket, skrelt
  • ½ pt brønnkarse
  • 100 gr spinat, vasket
  • 2 ss smør
  • 2 dl melk
  • Salt

Armagnacsaus

  • 1 ss rapsolje
  • 200 g hummerskall, knust
  • 1 ss korianderfrø
  • 1 ss tomatpure
  • 1/2 stangselleri, kuttet i biter
  • 1/2 løk, kuttet i biter
  • 1/2 gulrot, skrelt, kuttet i biter
  • 1 tomater, delt i to
  • 1 dl armagnac
  • 2 dl hvitvin
  • 1 dl skalldyrkraft
  • 2 dl kalvekraft
  • 1 dl kremfløte
  • Cayenne

Fremgangsmåte

  1. Forvarm en grillpanne, to kasseroller med vann og sett ovnen på 180 C.
  2. Grill tournedos i grillpanne og ha på salt og pepper, ha i ovnen i cirka åtte til ti minutter.
  3. Skrell potetene og ha i kokende vann, kokes møre.
  4. Ha alle ingrediensene i rekkefølgen i en kasserolle og kokes i 15 minutter.
  5. Rens grønnsaker.
  6. Ta potetene ut av kasserollen i en hurtighakker, ha i spinat, brønnkarse, smør og melk. Smak til med salt. Ha i en kasserolle.
  7. Sil sausen, i en kasserolle.
  8. Ta ut kjøttet la den hvile.
  9. Ha smør og litt salt i grønnsaksvannet og kok grønnsakene, gulrot først.
  10. Kok lett hummerkloen i 1 minutt.

 

Håkon Haugsbø kalvetournedos. Foto: TV 2
Håkon Haugsbø kalvetournedos. Foto: TV 2