Elendig renhold på legekontorer

TV 2 hjelper deg fant tre måneder gammel «møkk» på venteværelsene.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Du går til legen for å bli frisk, men mange lurer på hvor lett det er å bli smittet mens man venter på legetimen.

TV 2 Hjelper deg har undersøkt renholdet på venteværelser og toaletter på de ti største legekontorene i Oslo. Alle sier de har godt daglig renhold, men hvor grundig blir det vasket?

Ikke grundig nok, viser vår undersøkelse.

Se TV 2 Hjelper deg torsdag klokka 20:30

– Disse resultatene er ikke akseptable når det gjelder renholdet. Det kan være virus og bakterier der som ikke blir fjernet, og som kan overføre smitte, konkluderer Egil Lingaas, smittevernoverlege ved Oslo Universitetssykehus.

Kan plukke opp andres sykdommer

– På venterommene på legekontor møtes mange syke mennesker. Det er klart at det er en viss mulighet for at man kan smitte hverandre hvis man kommer med infeksjoner, slår Lingaas fast.

Han sier direkte kontakt mellom mennesker er den letteste måten å bli smittet på, men at man også kan plukke opp andres sykdommer via punkter som mange tar på.

– Pusser du nesen for så å ta på noe, og noen andre kommer og tar på det samme for så å ta hendene opp i ansiktet, så kan du helt klart overføre smitte, forklarer han.

Derfor er ikke gulvvask det viktigste i miljøer som legekontor, men berøringspunkter som for eksempel dørhåndtak, armlener, lysbrytere og andre trykknapper.

Slike kontaktpunkter bør vaskes daglig, for å unngå smitteoverføring.

Undersøkelse med usynlig krem og UV-lys

Vi ga legekontorene god tid til å vaske, og ventet en hel uke mellom første og andre tur vi var innom for å sjekke renholdet av berøringspunkter.

Egil Lingaas har vist oss metoden som Universitetssykehuset selv bruker nå de skal sjekke renholdsrutiner: Ved å smøre på en spesiell UV-krem som er usynlig helt til du lyser på den med UV-lys, kan man sjekke hvor ofte punktene man sjekker, blir vasket.

Vi smurte UV-krem på mellom fem og åtte kontaktpunkter på hvert legekontor. Legekontorene var ikke klar over at vi undersøkte renholdet. Det var avgjørende for å få et realistisk resultat. 

Fant tre måneder gammel «skitt»

Alle ti legekontorene hadde kontaktpunkter som fortsatt var skitne etter en hel uke.

Det legekontoret som kom best ut, var Stovner legesenter. Det var det eneste legekontoret hvor all UV-krem var fjernet fra toalettet etter en uke, men to av tre punkter på venteværelset var fortsatt skitne.

I snitt var nesten 80 prosent av punktene ikke vasket tilfredsstillende etter en uke.
På tre av legekontorene var 100 prosent av punktene fortsatt skitne etter en uke: Din Lege AS på Frogner, Rodeløkka legekontor og Sio Helse i St Olavs gate.

På Rodeløkka legekontor og hos Din Lege på Frogner, fant vi i tillegg tre måneder gammel UV-krem på toalettene da vi kom tilbake for en ekstra sjekk, etter at de hadde sagt at de hadde skjerpet renholdsrutinene sine som følge av våre avsløringer.

Lover å skjerpe seg

ETTER EN UKE: Rester av UV-krem etter en uke hos Din Lege. FOTO: TV 2 HJELPER DEG / TV 2
ETTER EN UKE: Rester av UV-krem etter en uke hos Din Lege. FOTO: TV 2 HJELPER DEG / TV 2
ETTER TRE MÅNEDER: Rester av UV-krem etter tre måneder hos Din Lege. FOTO: TV 2 HJELPER DEG / TV 2
ETTER TRE MÅNEDER: Rester av UV-krem etter tre måneder hos Din Lege. FOTO: TV 2 HJELPER DEG / TV 2

Etter at vi fant tre måneder gammel UV-krem, melder Rodeløkka legekontor at de nå har rådført seg med renholdsansvarlig ved Oslo Universitetssykehus, og bedt om anbud fra to større renholdsbedrifter som følger norsk standard.

Din Lege mener det er for dårlig at det fortsatt er tre måneder gammel UV-krem på toalettene, selv etter at de har bedt om en skjerpet aktivitet fra renholdsfirmaet de bruker.

– Vi er veldig forundret. Vi har engasjert et lisensiert profesjonelt rengjøringsbyrå som vasker her fire timer hver eneste dag. Det har sett rent ut, og vi har vært i den aller beste tro om at dette hygienenivået lå på et helt annet nivå enn det dere har avslørt, sier daglig leder i Din Lege AS til TV 2 hjelper deg.

Sio Helse tar våre funn svært alvorlig, og har nå skjerpet både renholds- og kontrollrutiner etter flere møter med renholdsbyrået sitt.

Tåsenklinikken er det eneste legekontoret som ikke har svart oss etter at de fikk vite om de dårlige resultatene. Alle de andre legekontorene sier de vil sørge for at det nå blir grundig og riktig vasket.

Bakterier og virus

Den vanligste årsaken til omgangssjuke og forkjølelse er virus. Per i dag finnes det ingen god metode i Norge for å teste om det finnes virus på gjenstander, men man kan sjekke for bakterier. På hvert legekontor tok TV 2 Hjelper deg i to-tre bakterieprøver.

Bortsett fra gule stafylokokker på et av legekontorene fant vi bare normale hudbakterier, men smittevernoverlegen mener sjekken av renholdsrutiner uansett er både mer interessant og relevant for å kunne si noe om smitterisikoen.

– Undersøkelsen med UV-krem avdekker renholdsrutiner som ikke er gode, mens bakterieprøvene gir et øyeblikksbilde som er mer tilfeldig. Og vi har jo ikke testet for virus, som er det mest vanlige, sier Lingaas.

Derfor mener han det kan være smitterisiko på de legekontorene hvor berøringspunktene blir vasket så sjeldent som TV 2 hjelper deg har avdekket.

– Det kan være både virus og bakterier der som ikke blir fjernet. Hvis noen som nettopp har hatt omgangssyke tar i et dørhåndtak som ikke har blitt vasket, er det gode muligheter for at du kan få smitteoverføring, slår overlegen fast.

Hvis du vil sikre deg mot smitte er det beste rådet hans å vaske hender ofte, spesielt etter å ha vært i kontakt med mennesker og gjenstander som du mistenker kan bære smitte.

Legekontorene                                       Andel berøringspunkter som fortsatt rangert etter resultat                       var skitne etter en uke (i den forstand   i TV 2 Hjelper degs                                at UV-kremen ikke var fjernet)                       renholdssjekk                                                             

Din Lege AS                                     7 av 7 = 100 %
Sio Helse                                          5 av 5 = 100 %
Rodeløkka legesenter                   8 av 8 = 100 %
Haugerud legesenter                    7 av 8 = 88 %
Markveien legesenter                   5 av 6 = 83 %
Sinsenklinikken                              5 av 7 = 71 %
Besthelse Nordstrand                   5 av 7 = 71 %
Storoklinikken                                6 av 8 = 66 %
Tåsenklinikken                               4 av 7 = 57 %
Stovner Legesenter                       2 av 6 = 33 %