Vil noen reagere på denne seksuelle trakasseringen?

I «Hvem bryr seg» er de skjulte kameraene satt opp for å se om Oslos borgere bryr seg når en kvinne blir trakassert av to menn. Se video.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

«Jeg har opplevd at en mann som stod bak meg på en stappfull buss gned ereksjonen sin mot meg. Jeg hadde barna med meg. Ufattelig ubehagelig.»

Slik beskriver Anette S. Garpestad en busstur. Tidligere i år samlet norske kvinner seg i kampen mot seksuell trakassering og fortalte deres historier under hashtaggen #jegharopplevd.

I torsdagens episode av «Hvem bryr seg» er de skjulte kameraene satt opp for å se om tilfeldig forbipasserende på et kjøpesenter i Oslo reagerer på nettopp seksuell trakassering. 

Hvordan reagerer folk? Se en smakebit ovenfor.

– Mange mennesker kan redusere sjansen for at folk griper inn

I klippet ser man at skuespilleren Bibbi, ikledd et vanlig skjørt og en t-skjorte, blir seksuelt trakassert av to menn, som også er skuespillere. 

Selv om mennene er tydelig ufine mot henne, er det mange som går rett forbi, selv om de registrerer hva som skjer. 

Adferdsbiolog Jens Andreas Huseby tror at en av grunnene til at mange går forbi, er at det er mange til stede i lokalet. 

– Det er en interessant effekt som heter «bystander»-effekten. Hvis det er mange rundt, så nøler man litt mer med å gripe inn, for da er det andre som også kan forventes å gripe inn. Dessverre er det sånn at mange andre til stede kan redusere sjansen for at andre også griper inn, forklarer han i programmet. 

Mener vi trenger påminnelser

Huseby tror grunnen til at kvinner fortsatt trakasseres seksuelt, kan være at det tradisjonelt sett har ligget et uheldig kvinnesyn hos mange. Han mener det er viktig med påminnelser om at det ikke er greit.

– Menneskers seksualitet og hvordan vi oppfører oss rundt det, er ikke noe vi bare forandrer over natta. Her ligger det mange ubevisste drivkrefter og spiller i bakgrunnen. Og det betyr at det trykket på å huske på å minne hverandre på at dette ikke skal skje, er noe vi bare må fortsette å holde på med, mener han.  

Om det til slutt er noen som griper inn i situasjonen, kan du se i «Hvem bryr seg» torsdag klokken 20.00 på TV 2. Du kan også se tidligere episoder på TV 2 Sumo (krever abonnement).