To smakfulle retter med blomkål 

Wenche har ingen problemer med fantasien. Her får du oppskrift på blomkålsuppe med ørret, og blomkål med ostesaus og reker.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Blomkålsuppe med ørret
(Glutenfri)

  • 2 blomkålhoder
  • 2 skiver sellerirot
  • ca 5 dl vann
  • 1 ½ ts salt
  • ca 5 dl grønnsakskraft eller kyllingkraft(sjekk at kraften er glutenfri)
  • salt, pepper
  • 1½-2 dl matfløte eller rømme/creme fraiche
  • 200 g tynne skiver av ørret eller laks, skinn og benfri

Skyll og del blomkålen i buketter.
Skjær av, og finhakk de grove stilkene og bladene.
Del blomkålbukettene fra det ene hodet opp i mindre buketter og kok disse i lettsaltet vann i ca ett minutt.
Ta opp og avkjøl raskt i kaldt vann.
Disse små bukettene skal brukes i suppen ved servering.
Tilsett stilkene, bladene, resten av bukettene og sellerirot i små terninger i kokevannet og la koke under lokk i 20-30 minutter til alt er mørt.
Mos med en stavmikser.
Tilsett fløte, rømme eller crème fraiche, kok opp og la trekke til en fyldig suppe.
Smak til med salt og pepper.
Tilsett blomkålbukettene rett for servering og kok opp.
Skjær tynne skiver av ørreten og legg i en dyp tallerken.
Øs over kokende suppe.

Tips: Hvis du ønsker en mager versjon; i stedet for fløte/rømme, rør ut maisennamel i litt melk og tilsett i suppen under omrøring, til suppen får en fyldig konsistens.

Blomkål med ostesaus, reker og dill

  • 1 stort eller 2 små blomkålhoder
  • 400-500 g rensede reker (ca 1 kg reker med skall)
Lekre og velsmakende retter med blomkål FOTO: TV 2 / TV 2
Lekre og velsmakende retter med blomkål FOTO: TV 2 / TV 2

Ostesaus:

  • 2 ss smør
  • 2 ss hvetemel
  • 4 dl melk
  • salt, pepper
  • 2 dl revet hvit ost
  • Hakket persille og gressløk

Begynn med å lage ostesausen.
Smelt smør, rør inn hvetemel og spe med melk (gjerne varm) under omrøring.
Kok opp og la trekke i ca 8 min.
Smak til med salt og pepper og tilsett hakket grønt rett før servering.

Lag et snitt (kryss) i blomkålstilken.
Kok opp lettsaltet vann i en gryte (med plass til blomkålen). Legg blomkålhodet med stilkfestet ned i det kokende vannet. Kok opp, og la småkoke til blomkålen så vidt er mør, 10-15 minutter.
Ta opp og la blomkålen renne godt av seg.
Legg hele blomkålhodet på et fat eller del det opp i buketter.
Hell over varm saus og dryss over rensede reker.

Tips:
Reker kan erstattes av sprøstekt bacon.