HISTORISK: Jimmy Andersson sendte Storhamar i ledelse, og kan sammen med Aleksander Smirnovs gutter feire avansement i CHL. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix
HISTORISK: Jimmy Andersson sendte Storhamar i ledelse, og kan sammen med Aleksander Smirnovs gutter feire avansement i CHL. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix

Storhamar videre med ny Europa-bragd: – Stort for norsk hockey 

Første norske lag som avanserer til en åttedelsfinale i Champions Hockey League. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Storhamar - Red Bull Salzburg 3-2 (6-3 sammenlagt)

Hamar (TV 2): Storhamar hadde alle tiders mulighet til å avansere til åttedelsfinalen i Champions Hockey Leage etter 3-1-seier i Salzburg. 

Aleksander Smirnovs menn ga gass også hjemme på Hamar foran 4200 tilskuere, og tok seg videre i den europeiske storturneringen etter 3-2-seier tirsdag kveld.

– Dette er stort for norsk hockey

Med to seire over Red Bull Salzburg ble Storhamar historisk som det første norske laget noensinne til å ta seg så langt i turneringen.

– Det er ganske stort. Jeg trodde ikke vi skulle gå så langt da vi ble med på dette, men det viser hva som bor i guttene. Alt er mulig, og det er veldig gøy å være med på, sier Alexander Reichenberg til TV 2 etter kampen.

– Hvordan var det å spille der ute i dag?

– Vi jobber for hverandre hele tiden og gjør de enkle tingene. Vi trenger ingen store spillere i dag som må kjøre over Salzburg. Vi ligger tilbake og gjør de riktige valgene hele tiden. Da blir det seier til slutt.

– Hva betyr dette for norsk hockey?

– Dette er stort for norsk hockey. Det viser at vi er på vei oppover.

Jacob Berglund scoret Storhamars andre mål og beskriver følelsen som «helt fantastisk».

 – Det føles bra. Det er alltid gøy å vinne. Det er heftig å være det første norske laget i en åttendelsfinale i CHL, men jeg tror ikke det er noe vi har tenkt så mye på. Det er bare gøy å gå videre. Det er helt fantastisk.

God start
Kampen på Hamar fikk en annen karakter enn kampen i Salzburg, for gjestene var tydelig ferdig med å undervurdere nordmennene. De gikk ut med en helt annen intensitet enn på hjemmebane, men Storhamar tok vare på sjansene de fikk.

Etter at gjestenes kaptein Mathias Trattnig ble utvist for interference satte Jimmy Andersson fart fra blålinjen, tråklet seg gjennom hele Red Bull-forsvaret og dunket inn ledelse til Storhamar med drøyt ni minutter igjen av første periode.

Endelig fikk blåtrøyene uttelling i overtall i denne turneringen, og det kokte i Hamar OL-Amfi.

Like etter fikk Joakim Jenssen en kjempemulighet, da han ble servert alene med Luka Grancnar. Men gjestenes sisteskanse vartet opp med en klasseredning, og var også parat på langskuddet fra Andersson like etter.

På tampen av første periode fikk gjestene også et mål annulert, og det meste gikk Storhamars vei.

Dag og natt

Storhamar har overrasket alle så langt i CHL, men åttendeplass og ni poeng etter sju kamper er ikke mye å skryte av i GET-ligaen.

Etter 0-5-tap i Sarpsborg lørdag var det flere som var skeptiske til om hamarsingene tålte hardkjøret med å spille både norsk hockey og CHL, men Europa-maskineriet fortsatte å male på.

Høyt tempo i starten av midtperioden, og Alexander Reichenberg fikk en stor sjanse han ikke klarte å utnytte. Etter at kaptein Christian Larrivée røk på en utvisning i samme angrep presset østerrikerne etterhvert Storhamar til en 5 mot 3-situasjon, men etter sterk defensiv jobbing klarte hamarsingene å ri det av.

En jevn affære i midtperioden der Red Bull vant skuddstatistikken 11-9, men hjulpet av et stående OL-Amfi tok vertene med seg ledelsen inn til siste periode.

Reichenberg spilte seg til flere store sjanser i siste periode, men Gracnar hadde en god kamp i Red Bull-buret. 

Brian Fahey utlignet for gjestene snaut fem minutter ut i siste periode, men fem minutter senere sendte Berglund Storhamar igjen i ledelsen i nytt overtall.

Skikkelig kok ble det på tampen etter at gjestene tok ut keeperen. Brett Sterling utlignet for Red Bull, men med snaut minuttet igjen scorer Andersson sitt andre i åpent mål.  Hele Hamar kan juble, for med to seire, og 6-3 sammenlagt er Storhamar videre i Champions Hockey League.

Så får vi se hvor mye kreftene som brukes i CHL påvirker den hjemlige serien også i kampene som kommer.