Nå skal norsk langrennsdominans stoppes

Det internasjonale skiforbundet tar grep for å løfte interessen i resten av verden.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det internasjonale skiforbundet, FIS, tar grep for at den norske dominansen ikke skal ødelegge interessen rundt i verden. Et tiltak er at flere enn det har vært til nå – de 30 best seedede i verdenscupen – skal få dekket reise og oppholde fra arrangørene.

Flere får reisestøtte
Til nå har Norge fått 30 prosent av denne pengestøtten, mens de fire store langrennsnasjonene Norge, Sverige, Finland og Russland til sammen har forsynt seg med vel 70 prosent.

– Fra og med sesongen 2016/2017 skal 40 løpere få dekket reise og opphold - en økning på ti løpere. Av disse totalt 40 så gjelder ordningen de 15 beste navnene i verdenscupen. De øvrige 25 løperne som får samme økonomisk hjelp, gis etter en fordelingsnøkkel som er basert på hvor bra de ulike nasjonene gjør det i verdenscupen. Ny-ordningen skal omfatte maksimalt seks løpere fra hver nasjon, sier lederen av langrennskomiteen i FIS, Vegard Ulvang.

Aktuelt med europacup
Det opprinnelige forslaget var at det skulle gjelde fire løpere fra hver nasjon, men det skapte voldsomme reaksjoner spesielt i Norge men også i Sverige.

Ulvang forteller at FIS jobber med å finne et godt tilbud til de nest beste løperne og at det er svært aktuelt å etablere en europacup.

– Dette er ingen dramatisk endring, men for skiforbund i nasjoner med svak økonomi håper vi dette er en viktig stimulans, forklarer Ulvang.

Vil begrense nasjonale kvoter
På sikt varsler også Ulvang begrensninger i antall løpere som får stille på nasjonal kvote under verdenscuprenn.

– Norge har mange gode løpere og stor bredde i toppen og vi forstår nasjoner som sier at det ikke er noen vits å komme til verdenscupløp i Drammen og Holmenkollen hvor det stiller mer enn 20 løpere. Og noe godt tv-produkt er det heller ikke å vise rundt i verden, avslutter Vegard Ulvang.