NÆRMER SEG: Jürgen Klopp er et skritt nærmere å bli manager i Liverpool. AFP PHOTO / CHRISTOF STACHE
NÆRMER SEG: Jürgen Klopp er et skritt nærmere å bli manager i Liverpool. AFP PHOTO / CHRISTOF STACHE

– Liverpool håper å ha Klopp klar til helgen

Liverpools eiere prøvde å hente Jürgen Klopp allerede i 2012.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag innledet Liverpool konkrete samtaler med Jürgen Klopps agenter med tanke på at tyskeren skal overta managerjobben på Anfield.

Ifølge Liverpool Echo skal samtalene ha vært positive, og klubben håper at de kan få Klopps signatur på en treårskontrakt før helgen.

Ønsket Klopp i 2012
Fenway Sports Group, som eier Liverpool FC, skal ha ønsket Klopp som manager da Brendan Rodgers ble ansatt i 2012, men den gangen ga han beskjed om at det ikke var aktuelt å forlate Borussia Dortmund.

Klubbdirektør Ian Ayre har representert klubben i samtalene så langt, men Daily Mail skriver at klubbens amerikanske eiere vil ta del i forhandlingene via videotelefon når de fortsetter tirsdag ettermiddag.

Den største utfordringen i forhandlingene skal være Liverpools utskjelte overgangspanel.

Brendan Rodgers følte han ikke fikk de spillerne han selv ønsket seg, fordi han måtte forholde seg til at et panel bestående av talentspeiderne Dave Fallows, Barry Hunter, analysesjef Michael Edwards, Fenway Sports Groups ansvarlige på Anfield Mike Gordon og klubbdirektør Ian Ayre skulle vurdere alle potensielle nysigneringer.

Vil ha kontroll på overganger
Kravet er at en spiller skal ha potensial til å øke verdien sin, hvis ikke var det uaktuelt å hente dem. Derfor ble stort sett spillere over 24 år sett på som uaktuelle.

Rodgers hadde i teorien siste ord når det gjaldt overganger, men ikke før spillerne var godkjent av panelet.

Klopp skal ha gitt klubbledelsen beskjed om at han skal bestemme hvem klubben henter inn.

Han har jobbet under en lignende modell i Borussia Dortmund, der sportsdirektør Michael Zorc har styrt det meste av spillerkjøp.

Spørsmålet er om Fenway Sports Group er villig til å gi slipp på sitt «Moneyball-prinsipp» eller om Klopp kan akseptere å jobbe under de forholdene som Rodgers slet med å tilpasse seg.

Det har vært sterke krefter som har ønsket Jamie Carragher inn i trenerapparatet til en ny manager, for å få en med sterk liverpoolidentitet med.

Tar med seg assistenter
Men Klopp skal ha gjort det klart at han vil ha med seg assistentene sine Zeljko Buvac og Peter Krawietz. Dermed tyder mye på at Gary McAllister og Sean O'Driscoll trolig følger Rodgers ut stadionportene dersom Klopp blir ny manager på Anfield.

Tidligere Bayern München-spiller Stefan Effenberg sier til BBC at han tror Klopp overtar Liverpool.

– Han fortalte meg følgende for et par uker siden: «Jeg er klar for å ta et lag som ikke er på høyeste nivå, for å skape noe, for å bygge noe opp». Det kan høre ut som Liverpool, sant? sier han.

Frykter stort forventningspress
The Times-journalist Tony Barrett er en av dem som følger Liverpool tettest. Han er redd Klopp vil få et nærmest umenneskelig press på seg dersom han blir Liverpool-manager.

– Problemet for Jürgen Klopp dersom han – som forventet – tar over som manager etter Brendan Rodgers, så vil forventningspresset altfor fort bli en byrde i Liverpool. En supportergruppe som er fostret opp på en diett av Shanklyismer som «førsteplass er førsteplass og andreplass er ingenting» klarer ikke plutselig å akseptere at femteplass er som forventet, slik Rodgers hevdet. Uavhengig av hvor realistisk det skulle være. Når du har et klubbmantra som sier «Liverpool er til for å vinne trofeer», så er det ikke noe alternativ ikke å vinne noe. Det er denne konflikten, mellom drømmer og realitet, ambisjoner og begrensninger, fortid og nåtid, som alle Liverpool-managere i moderne tid må finne seg i, skriver han i sin spalte.

For i sosiale medier er allerede forventningene begynt å bygge seg opp blant klubbens tilhengere.