Ødegaard-analysen som bør glede Høgmo: Konstruktiv og briljant

Lekre hælspark, briljante flikker og konstruktive offensive involveringer. Her er Martin Ødegaard-analysen som bør glede Høgmo før den avgjørende landskampuken.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se video av Ødegaards bidrag i kampen i videovinduet øverst!

Sestao River - Real Madrid Castilla 1-1

Se Real Madrid Castillas kamper via RMTV på TV 2 Sportskanalen og TV 2 Sumo!

Martin Ødegaard spilte hele kampen og noterte seg for et målgivende hjørnespark da Real Madrid-reservene spilte 1-1 mot Sestao River i Segunda II i helgen. 

Les også: Ødegaard med målgivende pasning da Castilla sikret uavgjort

Det lover godt foran en avgjørende landskampuke, og TV 2 har sett nærmere på ungguttens involveringer i sin nye mer sentrale midtbanerolle i denne ukens analyse.

Stamsø Møllers analyse: – Han var Real Madrids bestemann
Martin Ødegaard kan se fram mot de kommende landskampene med en god opplevelse i bagasjen. Med briljante touch, ytterst få feilpasninger og én assist var han Real Madrid Castillas bestemann i uavgjortkampen mot Sestao River.

I forrige hjemmekamp, den frustrerende forestillingen mot Amorebieta, ble Ødegaard forsøkt både i rommet like bak spissene og på høyre kant. Nå var han trukket tilbake som en slags defensiv playmaker. Enzo Zidane, manager Zinedines sønn, trakterte rollen som fremskutt midtbanespiller.

Les også: Analysen som viser at lagkameratene ikke gir Ødegaard ballen 

I kampens første minutter lignet det unge Real Madrid-laget seg selv. Castilla hadde ballen mye, men skapte aldri farligheter for sine motstandere. Da man hadde trillet ballen såpass fort at vertene var i ubalanse ble ballen stort sett spilt på tvers eller bakover i neste trekk.

Høy presisjon i pasningsspillet
Etter et kvarters spill kom øyeblikket som forandret kampbildet. Seastao Rivers ledermål gjorde at Castilla var nødt til å være mer framoverrettet i sitt angrepsspill. Rommene høyt i banen, spesielt unge Zidane sitt, ble trange, men sentralt på midtbanen var Martin Ødegaard toneangivende. De gangene motstanderne hadde ballen ble Ødegaard mer delaktig i det defensive arbeidet. Som et resultat fikk han gang på gang nærhet til ballen. Denne oppgaven så han ut til å kose seg med.

MARTIN ØDEGAARDS PASNINGER
Snitt hittil i sesongen: 54 (86% treff)
I helgens kamp: 67 (96% treff)

Vel var langt fra alle pasningene av den kreative sorten, men Ødegaards bidrag spredde en ro og trygghet i laget. Hans presisjon smittet rett og slett over på lagkompisene.

To tydelige eksempler på at Ødegaard posisjonerer seg flott og involveres.
To tydelige eksempler på at Ødegaard posisjonerer seg flott og involveres.
Nordmannen strålte i en ny og mer sentral rolle i laget.
Nordmannen strålte i en ny og mer sentral rolle i laget.

De aller fleste lagene i Castillas avdeling spiller sine kamper på naturgress. Tvilerne vil ha det til at den kunstgressvante 16-åringen fra Drammen ikke kan skinne på dette underlaget. Lørdag kveld fikk vi dementert disse en gang for alle – Ødegaards berøringer og pasninger gikk i all hovedsak dit de skulle på Sestao Rivers humpete gressbane.
Og han sto ikke bare for basispasninger. I kampminutt 32 vartet han opp med en smågenial sålepasning som ble etterfulgt av en god målsjanse.

Nesten scoring
I forrige ukes analyse etterlyste vi avslutninger fra Ødegaard. Da befant han seg flere gang i skuddposisjon – uten å prøve lykken. I helgens kamp kunne han fort ha utliknet til 1-1 da han fra rundt 16 meter klemte til med venstrefoten. Forsøket gikk en liten meter over krysset.

Avslutninger
MARTIN ØDEGAARDS AVSLUTNINGER
Snitt hittil i sesongen: 1,2 per kamp.
I helgens kamp: 2

Målgivende pasning
I 2. omgang fortsatte nordmannen å prege oppgjøret – og da ble det til slutt uttelling. Da 60 minutter var unnagjort var han sentral i oppbyggingen av et angrep som endte med hjørnespark. Dette slo han presist på hodet til Philipp Lienhart, som fra fire meters hold stanget inn 1-1-målet.

Bildet over viser foranledningen til hjørnesparket som gir scoring.
Bildet over viser foranledningen til hjørnesparket som gir scoring.
Denne gangen fikk Ødegaard utnyttet rommet foran seg i mye større grad.
Denne gangen fikk Ødegaard utnyttet rommet foran seg i mye større grad.

Herfra og inn skapte ikke Castilla all verden. Ødegaard brukte den siste halvtimen på å vise nærteknikk av høy klasse da han flere ganger vippet og flikket ballen rundt sine motspillere.
Kampen ebbet ut med uavgjort (Sestao Rivers femte poengdeling på syv kamper). Dermed ligger Castilla på 4. plass – fire poeng bak tabelltoppen. Kommende helg møter man andreplasserte Arenas de Getxo, men da er Martin Ødegaard på landslagsoppdrag.

Godt kroppsspråk og flott mentalitet
Alt for ofte har vi sett en frustrert Ødegaard i helhvitt. Mangelen på involveringer har både gjort ham usynlig og til tider frustrert. Bildene av Ødegaard som i forrige helgs hjemmekamp mot slo ut med armene var ikke til å ta feil av. Mot Sestao River var han tilbake slik vi liker ham; med krummet nakke, et smil om munnen og et mye mer positivt kroppsspråk.

Dette har helt klart en sammenheng med at han i denne kampen var vesentlig mer involvert, og ikke minst lyktes med det han prøvde på. Med denne mentaliteten og dette humøret er han på sitt aller beste.

Da lørdagens kveldsmørke senket seg i Baskerland kunne Ødegaard gå av banen med hodet høyt hevet. Vi hadde sett at Høgmos yngstemann er i godt slag før de avgjørende kvalikkampene den kommende uka.

Kanskje er det nettopp han som sender oss til EM.

Ødegaard krydret sin flotte opptreden med en rekke lekre detaljer.
Ødegaard krydret sin flotte opptreden med en rekke lekre detaljer.
Nordmannen løste vanskelige situasjoner ved hjelp av eminent teknikk.
Nordmannen løste vanskelige situasjoner ved hjelp av eminent teknikk.