Svenske leger tilbyr jomfrusjekk på unge kvinner før bryllup

Legen har ingen kvaler: 22-åringen skal giftes bort, og den blivende makens slekt har ett krav før bryllupet – hun må bevise at hun er jomfru.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er hva svenske TV4 avslører ved hjelp av skjult kamera i kveldens episode av dokumentarprogrammet «Kalla fakta».

En lege ved et legesenter i Rinkeby utenfor Stockholm sier rett ut at hun har lang erfaring med å utføre slike kontroller – også på mindreårige:

– Jeg har gjort det flere hundre ganger. Jeg har undersøkt barn og voksne, alle på denne måten, sier den kvinnelige legen, mens hun tilsynelatende bruker en plansje for å forklare hvordan kontrollen foregår.

TV4-programmet har med skjult kamera undersøkt situasjonen ved to legesenter og et spesialistlegekontor.

Ifølge Expressen er alle tre institusjonene privateide, men finansiert med svenske borgeres skattepenger.

  • Scenariet TV4 rigget til var slik: En 22 år gammel kvinne skal giftes bort, men den blivende ektemannens familie krever at hun er jomfru. En «onkel» tvinger dermed sin «niese» for å se om det er mulig å utføre en slik kontroll på en kvinne mot hennes vilje. 
KVAKKSALVER: Denne legen sier på det skjulte opptaket at hun har gjennomfør flere hundre jomfruundersøkelser, både av voksne og barn. FOTO: KALLA FAKTA / TV4
KVAKKSALVER: Denne legen sier på det skjulte opptaket at hun har gjennomfør flere hundre jomfruundersøkelser, både av voksne og barn. FOTO: KALLA FAKTA / TV4

«Dere tvinger meg!»

TV-innslaget viser hvordan kvinnen forklarer til legen at undersøkelsen gjøres mot hennes vilje. En «tolk» sier da til legen:

– Niesen hans skal gifte seg. De er veldig, du vet … opptatt av persisk «ære». Det kommer noen fra Iran som skal forlove seg med henne. Men siden hun har bodd her i to år vil de at en gynekolgen skal sjekke at hun er, du vet, jomfru…

Deretter avtaler de time for undersøkelsen – allerede senere samme dag. 

– Jeg vil ikke! Dere får ikke gjøre dette mot meg! Jeg vil ikke! Fortell meg om dette er tvungent! Fortell! Dere tvinger meg til å gjøre dette. Jeg vil ikke bli undersøkt eller gifte meg! Punktum finalen! La meg være, roper den kvinnelige skuespilleren foran legen.

Jordmor Åsa Enervik i RFSU i Sverige. FOTO: KALLA FAKTA / TV4
Jordmor Åsa Enervik i RFSU i Sverige. FOTO: KALLA FAKTA / TV4

Men legen aksepterer likevel å utføre undersøkelsen, og stiller attpåtil et spørsmål:

– På hvilket språk skal jeg utferdige beviset på at hun er jomfru? På svensk?

Ingen medisinske holdepunkter

Selv om en kvinnes jomfruhinne normalt brister ved første samleie, er det medisinsk utvilsomt at en undersøkelse av hinnen ikke kan brukes som indikasjon på om en kvinne virkelig er jomfru.

– UAKSEPTABELT!

Det skandinaviske konsernet Aleris, som driver ett av legesentrene, har gitt skriftlig tilsvar til TV4 på det som kommer frem i programmet.

– Hvordan ser dere på det at en av dine leger tilbyr seg å utføre jomfrusjekker og utstede skriftlige «jomfrusertifikater»?

– Gynekologiske undersøkelser gjøres på medisinsk grunnlag og ingenting annet. Derfor ser Aleris svært alvorlig på denne saken, og anser det som uakseptabel opptreden. På vårt spesialisthelsesenter i Järva utfører vi legetjenester på oppdrag fra Stockholm fylkeskommune. Denne typen kontroller faller ikke på noen måte inn under oppdraget. Vårt selskap skal ikke bidra til atferd som krenker unges integritet på denne måten.

– Legen hevder å ha utført jomfrusjekker hundrevis av ganger før, også hos barn. Hvordan kommenterer dere det?

– Dette er uakseptabel oppførsel, som er uforenlig med våre verdier og vår oppgave som tilbyder av helsetjenester.

– Hva gjør dere med det faktum at en av deres ansatte driver med jomfrukontroller og utsteder erklæringer om jomfrudom?

– Vi har tydelige retningslinjer for den virksomheten vi utøver. Disse har i dette tilfellet åpenbart ikke blitt fulgt. Etter at vi ble kontaktet av TV4s «Kalla Fakta» har vi hatt flere samtaler med våre medarbeidere hvor vi gjør det klart hvilke regler som gjelder for våre medarbeidere. Dette fortsetter, samtidig våre instruksjoner skal tydeliggjøres og forankres sterkere.

– Å ha sex for første gang kan gjøre mye med en person. Men det går ikke an å se på noen som helst måte. En kvinne som blir undersøkt i underlivet mot sin vilje blir utsatt for et overgrep. Det er voldtekt. Punktum, sier Åsa Enervik, jordmor i RFSU.

Foreleser Niklas Juth ved medisinutdanningen ved Karolinska institutet har vært med på å utarbeide en rapport om slike jomfrukontroller. Han sier til Expressen at de etter alt å dømme er relativt vanlige i det svenske helsevesenet.

– Ja, det var dessverre ikke helt overraskende. Det er mye som er både etisk og juridisk problematisk med denne situasjonen, sier han til avisen.

Krevde kontroll på legevakten

Fra Norge er man tidligere kjent med at et foreldrepar i 2012 ble dømt for familievold og trusler i en sak som ble rullet opp etter at de tok datteren med seg til legevakten i Oslo for å få sjekket om hun var jomfru.

Å utføre en slik kontroll på noen mot deres vilje vil i Norge være en straffbar krenkelse.

I Sverige har Høyesterett tidligere slått fast at såkalt ufrivllig «utroskapskontroll» skal bedømmes som voldtekt. I begge tilfeller er det snakk om en påtvunget underlivsundersøkelse.

Ikke gå glipp av disse sakene: