<span data-lab-bold="bold" class="bold" id="ext-gen1416"><span data-lab-font-icon="icon-play" class="lab-font-icon icon-play txt-red" data-lab-color="txt-red" id="ext-gen1428"> </span>VI</span><span data-lab-bold="bold" class="bold" id="ext-gen1413">DEO: </span>Se innslaget fra TV4 Nyheterna:

Svenske leger tilbyr jomfrusjekk på unge kvinner før bryllup

Legen har ingen kvaler: 22-åringen skal giftes bort, og den blivende makens slekt har ett krav før bryllupet – hun må bevise at hun er jomfru.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er hva svenske TV4 avslører ved hjelp av skjult kamera i kveldens episode av dokumentarprogrammet «Kalla fakta».

En lege ved et legesenter i Rinkeby utenfor Stockholm sier rett ut at hun har lang erfaring med å utføre slike kontroller – også på mindreårige:

– Jeg har gjort det flere hundre ganger. Jeg har undersøkt barn og voksne, alle på denne måten, sier den kvinnelige legen, mens hun tilsynelatende bruker en plansje for å forklare hvordan kontrollen foregår.

TV4-programmet har med skjult kamera undersøkt situasjonen ved to legesenter og et spesialistlegekontor.

Ifølge Expressen er alle tre institusjonene privateide, men finansiert med svenske borgeres skattepenger.

  • Scenariet TV4 rigget til var slik: En 22 år gammel kvinne skal giftes bort, men den blivende ektemannens familie krever at hun er jomfru. En «onkel» tvinger dermed sin «niese» for å se om det er mulig å utføre en slik kontroll på en kvinne mot hennes vilje. 
KVAKKSALVER: Denne legen sier på det skjulte opptaket at hun har gjennomfør flere hundre jomfruundersøkelser, både av voksne og barn. FOTO: KALLA FAKTA / TV4
KVAKKSALVER: Denne legen sier på det skjulte opptaket at hun har gjennomfør flere hundre jomfruundersøkelser, både av voksne og barn. FOTO: KALLA FAKTA / TV4

«Dere tvinger meg!»

TV-innslaget viser hvordan kvinnen forklarer til legen at undersøkelsen gjøres mot hennes vilje. En «tolk» sier da til legen:

– Niesen hans skal gifte seg. De er veldig, du vet … opptatt av persisk «ære». Det kommer noen fra Iran som skal forlove seg med henne. Men siden hun har bodd her i to år vil de at en gynekolgen skal sjekke at hun er, du vet, jomfru…

Deretter avtaler de time for undersøkelsen – allerede senere samme dag. 

– Jeg vil ikke! Dere får ikke gjøre dette mot meg! Jeg vil ikke! Fortell meg om dette er tvungent! Fortell! Dere tvinger meg til å gjøre dette. Jeg vil ikke bli undersøkt eller gifte meg! Punktum finalen! La meg være, roper den kvinnelige skuespilleren foran legen.

Jordmor Åsa Enervik i RFSU i Sverige. FOTO: KALLA FAKTA / TV4
Jordmor Åsa Enervik i RFSU i Sverige. FOTO: KALLA FAKTA / TV4

Men legen aksepterer likevel å utføre undersøkelsen, og stiller attpåtil et spørsmål:

– På hvilket språk skal jeg utferdige beviset på at hun er jomfru? På svensk?

Ingen medisinske holdepunkter

Selv om en kvinnes jomfruhinne normalt brister ved første samleie, er det medisinsk utvilsomt at en undersøkelse av hinnen ikke kan brukes som indikasjon på om en kvinne virkelig er jomfru.

– Å ha sex for første gang kan gjøre mye med en person. Men det går ikke an å se på noen som helst måte. En kvinne som blir undersøkt i underlivet mot sin vilje blir utsatt for et overgrep. Det er voldtekt. Punktum, sier Åsa Enervik, jordmor i RFSU.

Foreleser Niklas Juth ved medisinutdanningen ved Karolinska institutet har vært med på å utarbeide en rapport om slike jomfrukontroller. Han sier til Expressen at de etter alt å dømme er relativt vanlige i det svenske helsevesenet.

– Ja, det var dessverre ikke helt overraskende. Det er mye som er både etisk og juridisk problematisk med denne situasjonen, sier han til avisen.

Krevde kontroll på legevakten

Fra Norge er man tidligere kjent med at et foreldrepar i 2012 ble dømt for familievold og trusler i en sak som ble rullet opp etter at de tok datteren med seg til legevakten i Oslo for å få sjekket om hun var jomfru.

Å utføre en slik kontroll på noen mot deres vilje vil i Norge være en straffbar krenkelse.

I Sverige har Høyesterett tidligere slått fast at såkalt ufrivllig «utroskapskontroll» skal bedømmes som voldtekt. I begge tilfeller er det snakk om en påtvunget underlivsundersøkelse.