MISTET MOTORKRAFT: Containerskipet El Faro mistet motorkraft og forliste i orkanen Joaquin utenfor Bahamas. En person er funnet omkommet. REUTERS/Tote Maritime/Handout
MISTET MOTORKRAFT: Containerskipet El Faro mistet motorkraft og forliste i orkanen Joaquin utenfor Bahamas. En person er funnet omkommet. REUTERS/Tote Maritime/Handout

Lasteskip med 33 om bord forliste i Bermudatriangelet

– Det er orkan her ute og vi har kurs rett mot den, skrev en av sjøfolkene i en mail til moren torsdag morgen.

Torsdag var siste gang noen hørte fra lasteskipet som var på vei fra Florida til Puerto Rico. En omfattende redningsaksjon ble satt i gang, og mandag bekreftet kystvakten i Florida at skipet har sunket.

– Vi leter fortsatt etter overlevende og tegn til liv. Vi leter ikke etter skipet lenger, sa kaptein Mark Fedor fra kystvakten under en pressekonferanse.

Har funnet en omkommet

Letemannskapene har funnet en omkommet person i overlevelsesdrakt. Liket er ikke mulig å identifisere, opplyste Fedor.

Flere vrakdeler og en ramponert livbåt er også funnet, men det var ikke tegn til liv om bord.

Det 224 meter lange containerskipet El Faro gikk fra Jacksonville i Florida 29. september med 33 sjøfolk om bord, 28 fra USA og fem fra Polen. Skipet skulle til Puerto Rico, men seilte inn i den tropiske stormen Joaquin og fikk problemer.

LIVBØYE: Et helikopter fra kystvakten plukker opp en livbøye fra El Faro søndag. U.S. Coast Guard/Handout via Reuters
LIVBØYE: Et helikopter fra kystvakten plukker opp en livbøye fra El Faro søndag. U.S. Coast Guard/Handout via Reuters

Mannskapet rapporterte torsdag at skipet hadde mistet motorkraft, tok inn vann og hadde 15 graders slagside. Likevel beskrev de situasjonen som «håndterbar».

– Vinden er supersterk

Danielle Randolph jobbet om bord på El Faro. Washington Post gjengir en mail som Randolph skrev til sin mor Laurie Bobillot torsdag morgen, mens skipet var midt i havområdet som ofte kalles Bermudatriangelet. 

«Jeg vet ikke om du følger med på været, men det er orkan her ute og vi går rett mot den. Vinden er supersterk og bølgene er ikke bra», skrev Randolph.

Vindstyrken var oppe i 225 kilometer i timen, og bølgehøyden nådde 15 meter på det verste, ifølge nyhetsbyrået AP.

Havområdet mellom Puerto Rico, Florida og Bermuda kalles ofte Bermudatriangelet og har et rykte på seg for å være spesielt skummelt for fly og skip. Forskning gir imidlertid ingen støtte for at området er farligere enn andre havområder.

Klamrer seg til håpet

Redningsmannskap og fortvilte pårørende håper fortsatt at noen kan ha overlevd forliset. Skipet hadde to livbåter som hver hadde en kapasitet på 43 personer.

– Vi må være positive. Disse ungene er godt trent. Hver uke øver de på å forlate skipet, sier Laurie Bobillot til nyhetsbyrået AP.

Den amerikanske havarikommisjonen skal etterforske hvorfor skipet gikk mot orkanen og hvorfor det sank.