– Den beste treneren Liverpool kunne fått

Jürgen Klopp er klar for Liverpool.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Da er det endelig offisielt: Jürgen Klopp er Liverpools nye manager.

Se Liverpools pressekonferanse direkte fredag klokken 11 i videovinduet øverst i saken.

Tyskeren har vært den største favoritten til å ta over for Brendan Rodgers helt siden nordiren fikk sparken etter søndagens 1-1-kamp mot lokalrival Everton, og Liverpool bekrefter nå på sine egne nettsider at Klopp tar over managerjobben på Anfield.

48-åringen har vært arbeidsledig siden han forlot Borussia Dortmund etter forrige sesong, og blir Liverpools første tyske trener noensinne.

TV 2s fotballblogger Tor-Kristian Karlsen er imponert over Liverpools handlekraft.

– Jürgen Klopp er bedre enn den beste treneren Liverpool kunne fått. Jeg kunne ikke forestilt meg at de kunne få til å signere ham på dette tidspunktet her, sier han.

– Å ansette Klopp er absolutt det beste Liverpool kunne gjort, fortsetter han.

Karlsen, som tidligere har vært sportssjef i blant annet Monaco, er full av lovord om den tidligere Dortmund-treneren.

– Han utstråler naturlig karisma og lederegenskaper. Jeg tror effekten av ansettelsen av Klopp vil være svært god. Han får med seg alle rundt seg. Både spillere, støtteapparat og supportere, og vil skape en entusiasme og giv rundt klubben som man ikke har sett siden storhetstiden på 1980-tallet, fortsetter han.

– Trodde ikke det kom til å skje

Karlsen innrømmer at han var skeptisk til at Klopp ville velge Liverpool.

– Jeg må innrømme at jeg, helt fra starten da ryktene om Klopp til Liverpool begynte å svirre, var skeptisk til at det kom til å skje. Jeg var overbevist om at han ville vente på trenerjobben i Bayern München, men nå ser det ut som om Pep Guardiola går mot ny kontrakt der, så da blir ikke det det så aktuelt lenger, sier han.

– Samtidig var jeg skeptisk til at Klopp ville jobbe med den type overgangskomité som Liverpool har – mye på bakgrunn av hva de tidligere har gjort. Derfor ville jeg trodd Klopp krevde større makt. Han er i en situasjon hvor han kan kreve nærmest hva som helst, så nå viser det seg da at han kanskje får siste ord når det gjelder spillersigneringer, fortsetter han.

Karlsen sier at selv om Klopp nå er klar, så kan man ikke forvente underverker over natten.

– Mirakelmenn finnes ikke i fotballen, så man kan ikke forvente at Klopp skal forvandle hele Liverpool alene. Han må få tid til å implementere filosofien sin, og kanskje noen overgangvinduer for å bygge den stallen han trenger, sier Karlsen.

– Dette er første gang han trener en klubb utenfor Tyskland, så han må få tid til å lære seg Premier League og hvordan ting fungerer i England. Det er en del usikkerhetsmomenter, men totalen her er utvilsomt en bragd, legger han til.

– Men jeg tror han kan få mer ut av den stallen han overtar enn det Rodgers har gjort. Om de er god nok for topp fire allerede vet jeg ikke, men jeg er helt sikker på at de vil få et skikkelig løft, sier han.

Liverpool-fansen: – Kan ikke forvente mirakler
Heller ikke Liverpool-fansen forventer mirakler, men tror Klopp-ansettelsen kan tilføre en fornyet entusiasme rundt klubben. 

– Det er veldig viktig at Liverpool handler så raskt som de gjør nå, eller så hadde det blitt et vakuum. Det begynte å bli ganske mye frustrasjon etter en dårlig sesongstart nå i høst. Jeg tror at Klopp vil gi veldig mye entusiasme i laget og man merker allerede at det gir en ekstra entusiasme rundt klubben, sier formann i Liverpool FC Supporters' Club Norway, Pål Christian Møller til TV 2. 

Han mener at topp fire bør være en naturlig målsetning.  

– Man kan ikke forvente mirakler med én gang, men at man kommer opp blant de fire beste må være en målsetting.

Genierklært i Dortmund
Klopp har i flere år vært koblet til noen av de mest prestisjetunge jobbene i bransjen etter stor suksess i hjemlandet.

I sin første trenerjobb tok han Mainz 05 til Bundesligaen for aller første gang på midten av forrige tiår, og i 2008 gikk turen til storklubben Borussia Dortmund.

Der oppnådde han stor suksess i syv år og tok blant annet laget til to seriegull, én cuptriumf og en Mesterliga-finale. 

Mye skryt fikk han også for måten han gjorde det på.

Klopp innførte en attraktiv spillestil og gjorde spillere som Mario Götze, Mats Hummels, Ilkay Gündogan, Nuri Sahin, Neven Subotic, Robert Lewandowski og Shinji Kagawa, for å nevne noen, til de store stjernene de er i dag.

Etter en skuffende 2014-2015-sesong, hvor laget lenge var i bunnstriden og til slutt endte opp på syvendeplass, bestemte han seg likevel for å gi seg.

Han har ikke trent andre klubber siden den gang, men det skal ikke ha stått på tilbudene. Så sent som i september skal han ha avslått et tilbud om å bli Mexicos nye landslagssjef.

– Liverpool hadde bestemt seg for å sparke Rodgers på forhånd
Rodgers fikk sparken i Liverpool etter en svak sesongstart, men tidspunktet for avskjedigelsen, like etter poengdeling borte mot Everton, overrasket likevel flere.

«Selv om dette har vært en vanskelig avgjørelse, tror vi at det gir oss de beste mulighetene for suksess på banen. Ambisjon og å vinne er ved hjertet av det vi ønsker å bidra med til Liverpool, og vi tror at dette gir oss de beste mulighetene til å oppnå det. Jakten på en ny manager er i gang og vi håper å ha en avgjørelse klar på et raskt og riktig tidspunkt», kunne man lese i klubbens pressemelding.

En rask avgjørelse ble det, og TV 2-ekspert Erik Thorstvedt tror Rodgers skjebne var beseglet allerede før oppgjøret mot Everton.

– Det er ingen som får sparken på grunn av 1-1 i et lokalderby. Dette hadde klubben bestemt seg for på forhånd. Men jeg er faktisk sjokkert over avgjørelsen. Rodgers viste forrige sesong at han har klart å snu det, og selv om han ikke har gjort en fremragende jobb i Liverpool, så burde han fått fortsatt i hvert fall til desember. Men Liverpools tradisjoner har nok vært en belastning for Rodgers, sa Thorstvedt.