Okkupert satte dramarekord på TV 2

Første episode av dramaserien «Okkupert» ble sett av 663.000 nordmenn. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Søndag benket 663.000 nordmenn seg foran TV-skjermen for å se første episode av TV 2s nye dramaserie «Okkupert». 

TV 2 hadde en andel på 53,4 prosent av seerne i alderen 20 - 49 år da serien gikk i gang søndag kveld.

Med disse tallene setter «Okkupert» ny premiererekord for en dramaserie på TV 2. Aldri før har så mange nordmenn sett starten på en TV 2-dramaserie. 

Til sammenligning hadde første episode av TV 2-serien «Frikjent» 660.000 seere, da den hadde premiere i mars i år. 

Dramasjef: – Som en drøm

TV 2s dramasjef Christopher Haug er strålende fornøyd med tallene.

– Å våkne opp til slike tall gjør en dramasjef usikker på om han faktisk har våknet eller ei. Dette oppleves som en drøm og jeg er så glad for at det norske folk holdt seg våken og avsluttet uken med et fantastisk spenningsdrama på TV 2 i går kveld, sier dramasjef Haug i en pressemelding. 

– I dag vil jeg rette en stor takk til Yellowbird, regi, forfattere, skuespillere og hele crewet for at de har levert en fabelaktig serie som de norske TV-seerne helt klart ønsker velkommen. For en liten dramaavdeling er det en fornøyelse å føle at vi har alles øyne rettet mot oss, vi gleder oss til å vise resten av serien. For enda bedre blir det, legger Haug til. 

Forventer høyere seertall

TV 2s kommunikasjonssjef Jan-Petter Dahl forventer at seertallene for «Okkupert» vil øke i løpet av de kommende dagene, akkurat som de gjorde for «Frikjent». 

Seertallene til «Frikjent» økte kraftig etter premièren. Medregnet opptak, repriser og seing på TV 2 Sumo, nådde «Frikjent» nesten én million seere på første episode. 

– Seertall for dramaserier bygges over tid, og når vi gjør opp status etter et par uker, vil antall seere øke betydelig også for Okkupert. Umiddelbart etter at første episode ble vist på TV, la vi ut den andre episoden på TV 2 Sumo. Det var mange som benyttet seg av denne muligheten sent i går kveld, sier Dahl i en pressemelding.

Norge blir okkupert

Dramaserien «Okkupert» utspiller seg i Norge i nær fremtid. Landet har fått en «grønn» regjering, som stanser all produksjon av olje og gass. Det fører til at Norge blir okkupert av Russland på oppdrag av EU.

I hovedrollene finner man blant annet Henrik Mestad som statsminister, Vegard Hoel som journalist og Ane Dahl Torp som restauranteier. 

Forfatter Jo Nesbø hadde originalideen til dramaserien, og han startet arbeidet med serien i 2008.

Sterke reaksjoner fra Russland

Allerede før første episode var sendt, skapte «Okkupert» sterke reaksjoner. Dramaserien har fått mye oppmerksomhet i russiske medier. 

Det statlig eide nyhetsbyrået RIA-Novosti beskriver serien som anti-russisk, mens den statlige avisen Russkaja Gazeta skriver at det er sørgelig at Russland blir fremstilt som den aggressive parten i forholdet mellom Norge og Russland. 

Den russiske ambassaden har tidligere uttalt at de mener at serien skremmer norske seere med en ikke-eksisterende trussel fra øst.

Stort budsjett

«Okkupert» er en av Norges dyreste TV-serier noensinne, med et budsjett på 80 millioner kroner. 

Til sammenligning hadde TV 2-serien «Frikjent» et budsjett på 65 millioner kroner, NRK-serien «Halvbroren» et budsjett på 60 millioner kroner, og NRK-serien «Mammon» et budsjett på 36 millioner kroner

NRK-serien Lillyhammer var derimot enda dyrere å produsere. Tredje sesong av «Lillyhammer» hadde et budsjett på 120 millioner kroner

Se de første to episodene av «Okkupert» på TV 2 Sumo (Krever innlogging).