– Det er ingen i Toppserien som kommer forbi meg

Statoils talentpris: Med sin voldsomme fart er 18-åringen veldig vanskelig å drible bort. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Pappa Hugo spilte i sin tid for Norges A-landslag. Søster Hege var med i VM-troppen i sommer. Bror Cato har spilt i klubber som Bryne, Brann og Sogndal og har i tillegg landskamper på aldersbestemt nivå.

Tuva Hansen er nå den fjerde i rekken fra Hansen-familien med landskamper for Norge. De har alle én ting til felles: tempo.

– Farten ligger vel i slekten vår. Både bror og søster er raske, og i sin tid var også mamma og pappa det, smiler den andre kandidaten i den tredje delfinalen av Statoils talentpris.

Allsidig forsvarsspiller

Klepp-produktet Tuva Hansen (18) spilte i fjor for Arna-Bjørnar, men har nå vendt tilbake igjen til Klepp. Der spiller hun nå med sin søster Hege.

I motsetning til sin søster, som spiller i angrepet, bruker imidlertid Tuva farten sin i forsvaret. 

– Både hun og søster Hege har vært helt vitale for Klepp i Toppserien. Med sin eksplosivitet og hurtighet er hun blant de aller beste én-mot-én i norsk kvinnefotball, sier TV 2s sjefsspeider Ole Martin Årst. 

Jenter 19-landslagstrener Nils Lexerød gir følgende begrunnelse for at Tuva Hansen nomineres til Statoils talentpris: 

– Hun har i år etablert seg i Toppserien og hatt en god sesong for Klepp. På landslaget har hun vært en av støttespillerne på J19, og hun har også debutert på U23-landslaget. Tuva er en allsidig forsvarsspiller som kan spille både back og midtstopper. Hun kombinerer god spilleforståelse med gode ferdigheter én-mot-én defensivt, og blir dermed vanskelig å passere for motstanderen. Tuva er en pådriver som får fram det beste i sine lagvenninner.

– Ingen kommer forbi meg

Tuva er enig med landslagssjefen i at hun er vanskelig å passere. 

– Det er ingen i Toppserien som kommer forbi meg, sier hun, etterfulgt av latter.

– Herregud, det var cocky!, tilføyer hun.

Til tross for å være blant Norges mest spennende talenter, har hun ingen umiddelbare planer om spill i utlandet. Til det trives hun for godt i Klepp.

– Det er veldig kjekt å spille med Hege. Hun har et forbilde for meg, så det har hjulpet meg veldig mye. Jeg har det også trygt og godt i Klepp. Jeg føler at jeg utvikler meg svært godt her.

Hun er derimot tydelig på at hun ønsker seg A-landskamper i fremtiden.

– Det er helt klart et stort mål for meg, men for øyeblikket tenker jeg på å bidra til at vi kommer til J19-EM neste sommer. Så får vi se etter det.

Årst er helt overbevist om at 18-åringen har en fremtid på A-landslaget.

– Hun er like god med begge beina og kan bekle en rekke ulike posisjoner. Det gjør meg sikker på at vi kommer til å få se henne på A-landslaget.

Om kåringen:

Årets fotballtalent er et samarbeidsprosjekt mellom Statoil, Norges Fotballforbund og TV 2. Kandidatene plukkes ut av en jury i Norges Fotballforbund bestående av Nils Johan Semb, Nils Lexerød og Leif Gunnar Smerud, og vinneren kåres av TV 2s brukere.

Finalistene stemmes frem gjennom tre delfinaler vår, sommer og høst 2015. Vinner av delfinalene blir premiert med 50.000 kroner fra Statoil Morgendagens helter som doneres til den klubben som talentet mener har hatt mest betydning for egen utvikling. De to andre kandidatene får 25.000 kroner hver til samme formål.

Sander Svendsen (Molde) og Kristoffer Ajer (Start) vant de to første delfinalene. Kandidatene i delfinale tre vil bli presentert i FotballXtra og Fotballkveld på TV 2 Zebra utover sensommeren. Vinneren avgjøres av TV2.nos brukere i form av avstemming når de tre kandidatene er presentert.

Årets talent blir kåret ved sesongslutt og blir tildelt 50.000 kroner til å donere klubben som har betydd mest for karriereutviklingen.

Dette er tidligere vinnere:

2014 Martin Ødegaard (Strømsgodset)
2013 Mads Møller Dæhli (Molde)
2012 Håvard Nielsen (Vålerenga) og Caroline Graham Hansen (Stabæk)
2011 Melissa Bjånesøy (Sandviken) og Valon Berisha (Viking)
2010 Markus Henriksen (Rosenborg)