Overlevende om sykehusbombingen: – Pasienter brant i sengene sine

I over én time ble Leger Uten Grensers sykehus i Kunduz i Afghanistan bombet. Nå forteller øyenvitner om grufulle syn.

GRUFULLE SYN: Flere øyenvitner forteller om grufulle syn på sykehuset i Kunduz etter bombeangrepene natt til lørdag. Foto: Médecins Sans Frontières/AP
GRUFULLE SYN: Flere øyenvitner forteller om grufulle syn på sykehuset i Kunduz etter bombeangrepene natt til lørdag. Foto: Médecins Sans Frontières/AP

Leger Uten Grenser sier alt tyder på at det var USA-ledede styrker som bombet sykehuset som hjelpeorganisasjonen driver i Kunduz i Afghanistan. Organisasjonen krever nå en forklaring.

Minst 19 mennesker ble drept, både ansatte og pasienter, i angrepet natt til lørdag. Blant disse er tre barn. I tillegg ble 37 mennesker skadd.

Ber om uavhengig granskning

Leger Uten Grenser (MSF) fordømmer på det sterkeste angrepet.

– Dette angrepet er avskyelig og et grovt brudd på internasjonal humanitær rett, sier Meinie Nicolai, styreleder i MSF, i en uttalelse.

Hun sier at alle indikasjoner tyder på at bombingen ble utført av internasjonale koalisjonsstyrker. MSF krever en åpen og fullstendig forklaring fra koalisjonen når det gjelder bombeaktivitetene over Kunduz lørdag morgen. Leger Uten Grenser ber også om en uavhengig gransking av angrepet for å sikre mest mulig åpenhet.

– Vi krever total åpenhet fra koalisjonsstyrkene. Vi kan ikke akseptere at dette forferdelige tapet av menneskeliv blir avvist som «utilsiktet skade», fortsetter Nicolai.

– Pasienter brant ihjel i sengene sine

Det var mellom klokken 2:08 og 3:15 lokal tid at organisasjonens sykehus ble rammet av en rekke bombeangrep. Ifølge Leger Uten Grenser ble hovedbygningen, som huser intensivavdelingen, akuttmottaket og fysioterapiavdelingen, truffet en rekke ganger.

– Bombene traff og da hørte vi flyene som sirklet rundt, sier Heman Negarathnam, programansvarlig i Nord-Afghanistan. 

Han forteller om pasienter som brant ihjel i sengene sine. 

– Det en pause, før flere bomber rammet. Dette skjedde igjen og igjen. Da jeg kom ut fra kontoret, var hovedbygningen oppslukt av flammer. De menneskene som kunne, hadde flyttet seg til byggets to bunkere for å søke trygghet. Men pasientene som var ute av stand til å flykte, brant ihjel mens de lå i sengene sine, fortsetter han.

– Lik var forkullet til det ugjenkjennelige

Også andre øyenvitner forteller om grufulle syn.

– Vi prøvde å se inn i en av de brennende bygningene. Jeg klarer ikke å beskrive det som var der inne. Det finnes ikke ord for hvor grusomt det var. På overvåkingsposten lå seks pasienter og brant i sengene sine, skriver sykepleier Lajos Zoltan Jecs på organisasjonens nettsider.

– Jeg var sjokkert, emosjonell og i tårer da jeg kom til sykehuset, sier Qiamudeen, en 31 år gammel forretningsdrivende som mistet sin nabo i angrepet.

Qiamudeen forteller til AFP at sykehuset var svart og fylt av lukten av brent kjøtt, og at lik på stedet var forkullet til det ugjenkjennelige.

Hadde koordinatene

Organisasjonen skriver at de så sent som tirsdag 29. september ga GPS-koordinatene til koalisjonsstyrkene, afghansk militære og sivile myndigheter – for å unngå at sykehuset skulle bli rammet. 

Det amerikanske forsvaret innrømmer å ha gjennomført luftangrep «i nærheten» av sykehuset til Leger Uten Grenser i Kunduz i Afghanistan.

– Angrepet var rettet mot opprørere som skjøt mot amerikanske soldater som bisto afghanske styrker i Kunduz, opplyser Pentagon.

Det afghanske innenriksdepartementet hevdet lørdag at talibansoldater hadde forskanset seg inne på sykehuset da angrepet skjedde.

FN ber om uavhengig gransking

FNs generalsekretær Ban Ki-moon fordømmer bombingen av sykehuset i Kunduz i Afghanistan, og ber om en uavhengig gransking.

– Generalsekretæren fordømmer luftangrepene i Kunduz i Afghanistan som resulterte i død og skader for flere helsearbeidere og pasienter på et Leger Uten Grenser-sykehus, skriver Ban Ki-moon i en pressemelding.

Han ber også om en «grundig og upartisk etterforskning av angrepet for å sikre ansvar».

USAs forsvarsminister Ash Carter har allerede varslet en amerikansk gransking av angrepet.

Obama kondolerer

USAs president Barack Obama sier at han sender «sine dypeste kondolanser».

– På vegne av det amerikanske folket sender jeg mine dypeste kondolanser til de medisinsk ansatte og andre sivile som ble drept og skadd i den tragiske hendelsen ved et Leger Uten Grenser-sykehus i Kunduz, sier Obama i en pressemelding.

Presidenten sier han vil avvente resultatene fra granskingen til det amerikanske forsvaret før han tar stilling til omstendighetene rundt tragedien.

NTB/TV 2

Mer innhold fra TV 2