Sykehus-angrepet i Afghanistan:

Gråtkvalt Hilde (36) knust etter tapet av kollegaene

– Jeg vil vite hvem som godkjente bombingen, sier Hilde Brun Andersen. Hun var inntil mai i fjor medisinsk ansvarlig på Leger uten grensers sykehus i Kunduz i Afghanistan.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Amerikanske styrker kan med bomber ha tatt livet av minst 16 personer ved Leger Uten Grensers sykehus i den afghanske byen.

Ni av de drepte er ansatte, og syv pasienter, hvorav tre barn.

– Helt grusomt

Lørdag ettermiddag skal lederen for styrkene ha kontaktet amerikanske myndigheter og beklaget angrepet, skriver Sky News.

– Det er helt grusomt. At det går an, sier Hilde Brun Andersen, lege ved Fredrikstad sykehus.

– De vet at vi er der

Brun Andersen var medisinsk ansvarlig ved sykehuset i Kunduz inntil mai i fjor. Nyhetene om at amerikanske styrker trolig bombet sykehuset mottok hun med vantro. Sykehuset har vært på samme sted siden 2011.

– De vet akkurat hvor vi er. Vi gir dem GPS-kooridinater, nettopp av den grunn at vi ikke vil bli truffet, sier legen til TV 2.

– Kjenner du noen av de drepte?

ETTER ANGREPET: Dette bildet viser ansatte inne på Leger uten grensers sykehus i Kunduz i Afghanistan. Mange av kollegene er skadet eller drept. Foto: Reuters/Medecins Sans Frontieres.
ETTER ANGREPET: Dette bildet viser ansatte inne på Leger uten grensers sykehus i Kunduz i Afghanistan. Mange av kollegene er skadet eller drept. Foto: Reuters/Medecins Sans Frontieres.

– Det vil jeg absolutt tro. Jeg har ikke fått navn på de som er drept, men det er usannsynlig at jeg ikke kjenner noen av dem, sa østfoldlegen lørdag ettermiddag.

Lørdag kveld har hun fått bekreftet at hennes nærmeste kollega fra tiden hun jobbet i Afghanistan er drept.

– Han var min nærmeste medarbeider, en av legene som var sentrale på sykehuset, forteller Andersen, tydelig preget av det som har hendt, til TV 2.

Krever svar

Nå frykter hun for sivilbefolkningens trygghet. Leger Uten Grenser har jobbet under stor grad av beskyttelse i de farligste deler av verden i en årrekke.

– Hvis det ikke går an å drive sykehus som Leger Uten Grenser i Afghanistan, hvem skal gjøre det da, spør hun. 

– Hvem skal være der for å redde liv og lemmer?

NATO sendte i dag ut en pressmelding der organisasjonen sier at hendelsen er under etterforskning. Angrepet som rammet sykehuset, var trolig rettet mot personer som truet de internasjonale styrkene i byen, som nylig ble tatt av Taliban.

– Jeg vil ha et svar på hvordan dette kunne skje. Hvem som godkjente bombingen, sier Brun Hansen.

– Det virker som du er sint også?

– Ja, det er jeg. Det er kjempeviktig å få vite hva som har skjedd, hvem som har sagt ja til at angrepet kunne finne sted. De har hatt opplysninger om at dette er det eneste traumesenteret i denne delen av Afghanistans, sier hun.

Den første bomben falt klokken 02.10, og ansatte i Leger Uten Grenser ringte NATO-personell i Kabul klokken 02.19 og militærpersonell i Washington noen minutter senere.

Bombingen fortsatte til klokken 03.13, opplyser en ansatt i Leger Uten Grenser, som ikke ønsker å bli identifisert.

Det var 105 pasienter og over 80 ansatte på sykehuset da det ble truffet av bombene.

Hevder Taliban gjemte seg på sykehuset

Byen Kunduz har de siste dagene vært åsted for harde kamper mellom afghanske regjeringsstyrker og den militante islamistgruppen Taliban. Amerikanske jagerfly har bistått afghanske styrker.

Det afghanske innenriksdepartementet hevdet i dag at talibansoldater hadde forskanset seg inne på sykehuset da angrepet skjedde.

– 10-15 terrorister gjemte seg på sykehuset i natt, og de ble angrepet, hevder Sediq Sediqi, talsmann for innenriksdepartementet.

– Alle terroristene ble drept, men vi mistet også leger, sier Sediqi.