Sebastien Ogier under Rally Frankrike. AFP PHOTO / PASCAL POCHARD-CASABIANCA
Sebastien Ogier under Rally Frankrike. AFP PHOTO / PASCAL POCHARD-CASABIANCA

Steinras og enorme nedbørsmengder skaper problemer i Rally Frankrike

Krevende forhold på Korsika.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Rally Frankrike på TV 2 Sportskanalen og Sumo søndag kl. 12.00!

Rally Frankrike ble truffet hardt av en tropisk storm natt til fredag, og tok med seg 200 millimeter nedbør til den franske øyen Korsika. Dette gikk hardt utover rallyet, som i dag ble kjørt i område som var kraftig påvirket av ekstremværet.

Svingete fjellveier
Førere og kartlesere skal tilbakelegge mer enn 330 km fordelt over ni fartsprøver på tre dager. Det er uvanlig med så få fartsprøver i WRC, men det betyr også at hver eneste prøve er lang og svært krevende. Rally Frankrike er et asfaltløp på trange fjellveier som er kjent for å være veldig svingete. Løpet har fått kallenavnet «Rallyet med 10 000 svinger».

Alle prøver er mellom tre og fem mil lange, så det er mer fysisk og psykisk krevende enn mange andre løp i WRC. Spesielt er det også at de fleste etappene har fjellvegg på den ene siden og et stup på det andre.

Minner om naturkatastrofe
I 24 timer falt regnet ned over rallybasen i Corte samt fjellområde rundt. Arrangøren og teamene var forberedt på uværet, men ikke at ødeleggelsene skulle være så enorme.

– SS1 gikk under forholdsvis normale forhold, men på transporten til SS2 ble det mer og mer ekstremt. I byen Ponte-Leccia var det allerede 20-30 centimeter vann da vi kjørte gjennom. En halv kilometer forbi var veien blokkert av steinras, slik at vi måtte snu og kjøre tilbake mot service. I løpet av de minuttene steg vannet så mye at et annet Safety Crew nå stod fast med vann til vinduene og vi måtte faktisk søke parkering i høyden. Etappen som skulle kjøres ble kansellert pga tilsvarende forhold, forteller Torstein Eriksen – kartleser i Mads Østberg Safety Crew.

Videre forteller Eriksen:

– SS3, som skulle bestått av asfalt, bestod av både grus, gjørme, mye vann og store bekker over veibanen. Etappen var et overlevelsesoppdrag for førerne, så får vi håpe prøvene ser noe bedre ut i morgen da de skal kjøres om igjen.

Skadet Østberg på fjerdeplass
Mads Østberg måtte stå over Rally Australia etter en dramatisk krasj med et vogntog på gjennomkjøringen før løpet hadde startet. Han pådro seg brist i flere ribbein, men sier nå at det er vondt, men det påvirker ikke jobben han skal gjøre i helgen. Etter dag én av Rally Frankrike ligger han på en fjerdeplass, 38.8 sekunder bak ledende Elfyn Evans.

Andreas Mikkelsen har slitt med bremsene på sin VW Polo i dag og er nummer sju totalt etter den første dagen. Han sier til WRC radio at selvtilliten er ikke helt der og at han gjerne skulle ha testet mer i forkant.

Mikkelsen og Østberg ligger på tredje- og fjerdeplass i VM der det skiller kun 21 poeng med tre VM runder igjen.