Tordentalen som ble Branns vendepunkt

– Vi skal være glade for at garderoben fortsatt stod etterpå.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se «opprykksfinalen» mellom Kristiansund og Brann på C More Fotball og TV 2 Sumo søndag kl 15.30!

BERGEN (TV 2): Når Branns sportssjef Rune Soltvedt ser tilbake på Branns trøblete vårsesong, er det særlig ett øyeblikk som skiller seg ut.

Brann lå under 0-2 til pause mot Åsane da Vadim Demidov serverte C Mores seere en brutalt ærlig vurdering av lagets prestasjoner.

Se intervjuet i videovinduet øverst!

– Jeg vil ikke gjengi hva som ble sagt i garderoben, men vi skal bare være glade for at garderoben fortsatt stod etter pausen. Det var et helt vanvittig trykk. Det endte opp med å definere et vendepunkt for oss, sier Soltvedt om diskusjonene som fulgte i minuttene etter.

En tropp uten energi

Brann snudde kampen med tre scoringer i andre omgang. Det siste målet ble scoret av Vadim Demidov selv.

– Vadim tok ansvar der og han har tatt ansvar siden. Han har kanskje ikke vært så synlig i media, men i garderoben og på feltet har han vært en ekstremt viktig bidragsyter, sier Soltvedt.

Og det har Brann trengt. Branns sportssjef innrømmer nemlig at ting ikke var helt som de burde i begynnelsen av Branns jakt på opprykk.

– Da Lars Arne (Nilsen, journ. anm.) kom inn var han overrasket over hvor lite energi det fantes i troppen. Dette var en spillergruppe som hadde rykket ned året i forveien og heller ikke hadde åpnet sesongen godt på nivå to. Det manglet energi.

God sommer for Sportsklubben Brann

Selv om opprykket fortsatt i aller høyeste grad står i fare, er stemningen rundt Sportsklubben Brann nå en helt annen enn den var på vårparten. Brann er ubeseiret på de siste 13 kampene og har nå like mange poeng som Kristiansund.

Søndag kjemper de to lagene om et forsprang i kampen om andreplassen - og en billett til Tippeligaen.

– Sommervinduet ga oss en mulighet til å fornye troppen og trene hardere. Vi fikk større konkurranse og et overskudd av energi. I kombinasjon med en spillestil der det jages mye hardere, fremstår vi nå på en helt annen måte, mener Soltvedt, som berømmer jobben Lars Arne Nilsen har gjort siden han tok over for Rikard Norling.

Vil bygge kultur

Uavhengig av om Brann rykker opp eller ikke, er Soltvedt overbevist om at den største oppsiden ligger i å bygge en sterk trenings- og prestasjonskultur for årene som kommer. Ikke bare rent sportslig, men også med hensyn til å gjenvinne bergensernes tillit til klubben. 

En naturlig holdning etter å ha kommet fra stillingen som sjef for utviklingsavdelingen, mener Soltvedt.

– Den store oppgaven var å endre en kultur som hadde satt seg i organisasjonen. I min tidligere stilling var mye tuftet på verdier som er helt gratis. I så måte føler jeg at mitt største bidrag i denne jobben er å bygge en kultur for å trene både hardt og riktig.

Søndag settes Branns prestasjonskultur på årets kanskje største prøve. Kristiansund er ved siden av Brann det største formlaget i OBOS-ligaen. I potten ligger det tre poeng som kan gi et uvurderlig forsprang inn mot de fire siste kampene.

– De er offensive og det passer oss veldig bra, smiler Soltvedt.