UENIG: Tor-Kristian Karlsen mener det er tøv at klubber som Juventus og PSG er mer attraktiv enn engelske klubber, mens det mer naturlige mekanismer for at spillerne velger Real Madrid eller Barcelona. Foto: Montasje/Scanpix
UENIG: Tor-Kristian Karlsen mener det er tøv at klubber som Juventus og PSG er mer attraktiv enn engelske klubber, mens det mer naturlige mekanismer for at spillerne velger Real Madrid eller Barcelona. Foto: Montasje/Scanpix

Fotballekspert uenig i Scholes-kritikk: – Totalt døvt

Tor-Kristian Karlsen mener Manchester United-legenden bommer i kritikken av engelske klubber.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Paul Scholes gikk onsdag kveld ut mot engelske klubber etter en noe begredelig start på årets Mesterliga-sesong.

Den tidligere Manchester United-spilleren mente at de engelske klubbene ikke maktet å hente de beste spillerne til England og at kun en spiller ville være god nok for klubber som Barcelona, PSG og Real Madrid.

– Jeg synes egentlig ikke det er en overraskelse. Når du tenker på kvaliteten spillerne som er her, tror du at noen av spillerne i toppklubbene ville kommet inn i et Barcelona-lag? Jeg tviler på det. De ville ikke kommet inn på Real Madrid eller Bayern Munchen heller. Kanskje Sergio Agüero er unntaket, forklarte Scholes.

De beste vil gå til Real Madrid og Barcelona

Fotballekspert og tidligere sportsdirektør i Monaco Tor-Kristian Karlsen mener den tidligere Manchester United-spilleren bommer i kritikken av de engelske klubbene. Karlsen mener at de engelske klubbene fortsatt er attraktive for gode spillere.

– Jeg synes det er en uorginal tanke av Scholes. At de beste vil gå til Real Madrid og Barcelona er ikke noe nytt. Slik har det vært så lenge jeg har vært i bransjen. Det har vært slik i 30 år, og det var nok slik også på 70- og 60-tallet. At den forklaringen kommer i kjølvannet av den engelske nedturen i Mesterligaen blir feil, forklarer Karlsen til TV 2.

At Bayern Munchen har hatt suksess de siste sesongene handler om tysk fotballs dominans.

– Bayern er et særtilfelle. Deres resultater kommer som følge av tysk fotball fremvekst. I Tyskland er det flere spillere som har kommet opp og det er flere spillere på vei opp. De vant VM og dominerer stort på U17, U19 og U20. På aldersbestemt fotball er det nok bare Spania som kan måle seg med tyskerne, påpeker Karlsen.

– Bayern er det tyske superlaget og de beste tyskerne vil til Bayern. Du har for eksempel Kroos som spiller i Real Madrid, men han var ikke fast i Bayern-laget da han gikk. De beste ønsker seg ikke til klubber som Chelsea, Manchester United eller Arsenal.

– Men det er ikke et eksempel på at en klubb som Chelsea ikke er attraktiv, poengterer den tidligere sportsdirektøren og speideren.

Naturlige mekanismer gjør Real Madrid og Barcelona mer attraktiv

Karlsen mener det er noen helt naturlige mekanismer som gjør at spillere velger Real Madrid og Barcelona foran for eksempel Chelsea, Manchester United og Liverpool.

– Det har blitt slik at de beste spillerne kommer fra Sør Amerika, Spania, Portugal og andre land rundt Middelhavet. De studerte ikke fotballkort der det var spillere med store skjegg da de var unge. De vil til Spania og det er helt naturlig for latinske spillere. Ser du på listen over de 25 beste spillerne i verden de siste årene er halvparten fra latinske land, sier fotballeksperten.

Litt på samme måte som hvorfor nordmenn drømmer om å spille for engelske klubber. Selv om latinske spillere drømmer om Barcelona og Real Madrid påpeker Karlsen at engelske klubber fortsatt er attraktiv.

– La oss si at en lovende spiller fra en middels klubb i Italia er ønsket av flere klubber, vil han ni av ti ganger ha valgt Chelsea foran PSG, om ikke franskmennene betalte langt over konkurransepris.

Tåpelig at Juventus er mer attraktiv

Fotballeksperten mener det er feil Scholes å fremheve PSG og Juventus som mer attraktive klubber som Manchester City, Chelsea og Manchester United for eksempel.

– Zlatan er nok den fremste attraktive spilleren i PSG, men hvis engelske klubber hadde vært interessert ville de nok hentet ham for lenge siden. David Luiz kom fra Chelsea. Flere som Lavezzi og Pastore er spillere på hell. Styrken til PSG er finansene. Silva og Matuidi kunne nok vært interessante, men er for dyr for de engelske klubbene, fortsetter Karlsen.

– At Juventus er mer attraktiv er tåpelig. Totalt døvt. Klubben er avhengig av at spillere som ikke får plass i de store klubbene. Som Morata og Cuadrado. Der er de dyktige, men det blir feil å fremstille dem som mer attraktive.

Annet fokus i Tyskland, Italia og Spania enn penger

Karlsen mener det er helt andre ting som gjør at engelske klubber sliter i Mesterligaen.

– At Manchester United taper mot PSV og at Manchester City taper hjemme for Juventus handler ikke om kvaliteten på spillerne. Er CSKA bedre enn Manchester United fordi PSV tapte i Moskva?

– Det gjøres en del feil i England, men det er slitsomt å sammenligne de forskjellige ligaene fra uke til uke og fra måned til måned. En må ta det årlig med statistikker. Svakheten til de engelske klubbene er at det fokuseres for mye på penger. Det er en tanke om at penger løser alt, forklarer Karlsen.

Fotballeksperten peker på at det er forskjeller i strukturen rundt klubbene er en av årsakene. At presset på managerne er høyt i England er også noe av forklaringen.

– I Spania har de en sterkere klubbidentitet. De har en filosofi for hvordan de skal drive klubben over en lengre periode. Gjerne over ti år. I England er det en mann som skal bestemme alt fra hvilke spillere som skal hentes, hvordan det skal trenes, hvordan klubben skal fremstå etc. Det burde vært fordelt på flere menneske og foredlet i en filosofi.

– Forskjellen fra Tyskland og Italia er at de har andre ting i fokus enn penger. De fokuserer på andre detaljer enn spillerkjøp når det går dårlig. For eksempel taktiske modeller.