FORRETNINGSMANN: Styreleder i Orkla, Stein Erik Hagen, holder et innledende foredrag under næringslivets samarbeidsmøte om folkehelse i Helse- og omsorgsdepartementet i Oslo.
Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
FORRETNINGSMANN: Styreleder i Orkla, Stein Erik Hagen, holder et innledende foredrag under næringslivets samarbeidsmøte om folkehelse i Helse- og omsorgsdepartementet i Oslo. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Stein Erik Hagen (59) står frem som homofil

Forretningsmannen skjønte først i voksen alder at han var homofil.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Orkla-styreleder Stein Erik Hagen åpner seg i et intervju med Fredrik Skavlan under «Skavlan» på NRK.

– Det er cirka 20 år siden jeg sto i Vålerenga kirke og tok opp disse sakene første gang. Mye har forandret seg på de 20 årene, og når det kommer til aksepten for de som er annerledes, sier Hagen til Fredrik Skavlan.

Ante ikke hva homofili var

Hagen har lenge kjempet for homofiles rettigheter. I forbindelse med kirkevalget gikk han til angrep på Den norske kirke og donerte 500.000 kroner til Åpen folkekirke.

Stein Erik Hagen hevder han ikke skjønte at han selv var homofil før han ble eldre.

– Jeg skjønte at jeg var homofil i godt voksen alder. Da jeg var i 20-årene visste vi ikke hva det var. Vi hadde hørt om det, men det var noe vi ikke assosierte oss med, sier han.

Forhold til kvinner

Forretningsmannen giftet seg med Mille-Marie Treschow i 2004. I august 2012 ble det kjent at Treschow og Hagen var separert. Han har tilsammen fire barn fra et tidligere ekteskap og et samboerforhold.

Hagen, også kjent som «Rimi-Hagen», startet lavprisbutikken Rimi i 1977. Dagligvarebutikken var lenge en av landets største butikkjeder, før de inngikk i selskapet ICA Norge. ICA ble videre solgt til Coop, og Rimi vil iløpet av 2015 bli lagt ned.

Rammet av kreft

I 2012 ble Stein Erik rammet av prostatakreft. To år etter lanserte Hagen en egen stiftelse for å bekjempe prostatakreft, og bedre behandlingstilbudet i Norge. Selv ble han operert i USA.

– Min tanke var mer rasjonell «hva gjør jeg?». Så satte jeg meg på flyet med en gang, sa Hagen til TV 2 etter operasjonen.

Norge er et av landene i verden med dårligst overlevelsesrate på denne kreftsykdommen. Dette ville Hagen gjøre noe med.

– Det er helt uakseptabelt og dette har jeg da lyst til å bidra å gjøre noe med, sier Hagen.