Randi (89) lå to uker med brukket ben på sykehjem 

Randi Tangen brakk lårhalsen på sykehjemmet i Drammen og ble overmedisinert istedenfor å bli behandlet – ingen ble varslet om den grove feilen. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I hele to uker lå Randi Tangen (89) på et sykehjem i Drammen med brukket lårhals, og i ettertid har ingen meldt ifra om det som skjedde. For kommunene har ikke plikt til å melde ifra om alvorlige hendelser, slik sykehusene har.

– Det har jo vært forferdelig, at de lar et menneske ligge så lenge med dette uten å gjøre noe med det, sier Randi Tangen til TV 2.

Falt og fikk store smerter

I oktober i fjor hadde Randi et alvorlig fall på sykehjemmet Helsehuset i Drammen. Familien opplevde at hun klaget over smerter og ble svakere.

– Vi fikk ingen plan og det gikk bare nedover. Det var mye smertestillende og beroligende medisiner, forteller barnebarnet Kjersti Eberlein.

De pårørende ba om hjelp fordi de følte at noe var alvorlig galt.

Brudd i lårhalsen

Først to uker etter at Randi falt ble det tatt røntgen.

– Mormor hadde jo brudd i lårhalsen og hadde hatt det i fjorten dager, sier Eberlein.

Da Randi kom til sykehuset for operasjon mente legene der at hun i tillegg var blitt overmedisinert. Ingen fra sykehjemmet meldte fra om hendelsen i ettertid.

– Når man oppdager en så dramatisk feil og endring, så er det noe med å stå for det som har skjedd , sier Eberlein til TV 2.

Forskjell på kommune og sykehus

Sykehusene har meldeplikt ved uønskede alvorlige hendelser, og det lede til en tilsynssak hos Fylkesmannen. Videre kan saken følges opp av Statens helsetilsyn med reaksjoner.

Men hvis det skjer noe alvorlig i kommunen, for eksempel på legevakta, hos fastlegen eller på sykehjemmet slik Randi Tangen opplevde, er det ingen som trenger å melde fra.

– Går utover sikkerheten

Fylkeslegen Petter Schou mener det går utover pasientsikkerheten at kommunene skal rydde opp selv i alvorlige saker.

– Det er farlig. For det er ikke lett å klage på sykepleier som du treffer på butikken samme dag. Det er lurt med en statlig myndighet som kan titte deg i kortene slik at kommunene har noen som passer på seg, sier fylkeslege Petter Schou i Oslo og Akershus.

Ni av ti pasienter behandles i kommunene, derfor synes pasientombudene i Norge at det er på tide med et uavhengig meldesystem.

– En meldeordning kan jo føre til økt pasientsikkerhet, økt tillit til systemene slik at man vet noen passer på når ting går galt, sier pasientombud i Oslo og Akershus Anne-Lise Kristensen.

Risiko

Flere kommuner har egne interne datasystemer der de melder inn feil.

Tall TV 2 har hentet inn viser mange alvorlige avvik de siste to årene som kommunene selv håndterer. Men hvordan sakene blir fulgt opp er vanskelig å ettergå.

– Vi vet ikke hva som skjuler seg under vannet, sier Schou.

Fylkeslegen tror det kan være mange saker som burde vært meldt fra om til noen utenfra.

– Når man har et system hvor man skal passe på seg sjøl, så er det større risiko for at feil blir skjult eller feid under teppet, enn når man må melde fra til tilsynsmyndighetene, sier Schou.

Beklager

Selv om behandlingen av Randi Tangen ikke ble meldt ifra om, sier Drammen kommune at de har lært av saken.

– Vi synes dette er leit og beklager at det skjedde. Vi har gått i våre egne systemer for å finne ut om vi kan gjøre forbedringer og det har vi også gjort ved det aktuelle sykehjemmet Helsehuset, sier Anniken Blichfeldt Muren, helsesjef i Drammen kommune.

Har hatt mye smerter

Nå, nesten ett år etter fallulykken er Randi på beina igjen og kan gå turer. 

– Hvis jeg holder formen som nå så skal jeg være fornøyd, sier 89-åringen.

Hun har hatt mye vondt og takker hun familien for at hun overlevde.

– Det er mine egne jeg takker, hadde jeg ikke hatt de, så hadde jeg ikke vært mer, sier hun.