Disse barna får armer og bein kappet av – skriker de stiger prisen på lemmene 

Lemmene til albinobarn fra Tanzania selges og brukes i heksekunst. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En grotesk overtro setter barn og voksne med albinisme i Tanzania og Burundi i livsfare.

Heksedoktorer i enkelte stammeområder i Sentral-Afrika bruker kroppsdeler og organer fra albinoene til sine svartekunster, og får kroppsdelene fra kriminelle gjenger. Ofte er foreldre eller nære slektninger involvert i angrepene. 

Overtroiske politikere søker heksekunst

Kroppsdeler, blod, hår og beinrester fra disse menneskene brukes til amuletter som ifølge folketroen skal bringe lykke til overtroiske. FN frykter for livet til flere albinoer nå fordi det snart er lokalvalg i Tanzania. Frykten er at politikere i visse områder ønsker å kjøpe amuletter for å sikre seg et godt valg.

Emmanuel Festo (13) er av mange barn med albinisme som har blitt utsatt for brutaliteten. Gjengen amputerte den venstre armen hans, og høyre hånd. De forsøkte å trekke ut tungen og tennene hans, skriver Reuters. 

Fem år gamle Baraka Cosmas og 12 år gamle Mwigulu Matonage fra Tanzania spiller fotball i hagen. REUTERS/Carlo Allegri
Fem år gamle Baraka Cosmas og 12 år gamle Mwigulu Matonage fra Tanzania spiller fotball i hagen. REUTERS/Carlo Allegri

Som mange andre med albinisme har han dårlig syn. Han stammer når han forteller hvordan han ble angrepet av fremmede med masjeter og en hammer mens han lekte ute. Han lå fem måneder på sykehus. 

Fikk proteser i USA

Sammen med tre andre barn har han fått oppleve en sommer i USA. Der har de fått tilpasset proteser, og fått anledning til å lære seg helt vanlige barneleker, og spilt fotball. Snart må de reise tilbake til Tanzenia hvor albinoer lever i fare. 

– De har vært beskyttet for negative nyheter fra hjemlandet. Fem år gamle Baraka, for ekspempel, har ikke fått vite at hans egen far var involvert i angrepene mot ham for seks måneder siden. Han er nå arrestert i Tanzenia, sier Ester Rwela som jobber for organisasjonen «Under the same sun» som har hjulpet over 200 barn med albinisme.

Lemmene verdt tusener

Organer fra albinoer selges dyrt på svartebørsen. Prisen for en hånd fra en albino ligger rundt 12.000 kroner, men kan være høyere hvis offeret skrek veldig under amputasjonen. Av og til nøyer gjengene seg med å amputere lemmene deres, men mange blir drept.

Ifølge offisielle tall blir flere titalls mennesker med albinisme drept hvert år i Tanzania og Burundi. Trolig er det store mørketall fordi mange nyfødte barn blir drept av foreldre eller slekninger som ikke ønsker å leve med skam og forfølgelse.

Det yngste drapsofferet som er kjent i Tanzania var bare syv måneder gammelt. 

Straffeforfølges

Unicef har engasjert seg i arbeidet med å stanse drapene, og Tanzanias president har beordret nulltoleranse for all bruk av albino-kroppsdeler til magi. Mange heksedoktorer er arrestert, men fortsatt er det farlig for albinoer i denne delen av verden.

Albinisme er en pigmentlidelse som rammer ca en av 20.000 mennesker verden rundt. I Tanzania er så mange som én av 1400, rammet. Albinoer mangler pigmenter i hud, hår og øyne.