God morgen Norge-kokk, Wenche Andersen, gir deg gode mattips. Foto: TV 2
God morgen Norge-kokk, Wenche Andersen, gir deg gode mattips. Foto: TV 2

God morgen Norge-Wenches ukesmeny

Lurer du på hva du skal spise denne uken? La deg inspirere av TV-kokk Wenche Andersens oppskrifter!

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag: Kanelsnurrer slik bestemor laget dem

 

Denne deigen kan også brukes til hveteboller, med eller uten rosiner, skolebrød, kringle eller andre måter å forme søt hvetedeig på.

Fyll kan være:

  • smørkrem laget med kanel og brunt sukker
  • makronmasse eller vaniljekrem, og rosiner og eventuelt epler i små terninger
  • skolebrød med vaniljekrem, melis og kokos

Små bakst stekes på midterste rille ved 225 oC i 12 -15 min avhengig av størrelse
Større bakst som for eksempel kringle stekes ved 200 oC i 20 -30 min.

Best resultat får du om du bruker kjøkkenmaskin med eltekrok.

Denne deigen skal ikke forheves, kun heves før steking.

Dette trenger du:

  • 1 liter helmelk
  • 300 gram smør
  • 250 gram melis
  • 100 gram gjær
  • 1 ts kardemomme
  • 1 ts vaniljesukker
  • 1/4 ts salt
  • 1 1/2 kg hvetemel
  • Mykt smør, sukker og kanel rørt sammen til fyll
  • Eventuelt sammenpisket egg og litt perlesukker til dryss før steking
  • Eller du kan ringle over melisglasur etter steking

Slik gjør du:

Kok opp melk smør og melis.
Avkjøl melkeblandingen til den er fingervarm (ca 37gr).
Sett eventuelt kasserollen i kaldt vann i oppvaskkummen, så går det litt raskere.
Rør gjæren ut i den fingervarme melkeblandingen.
Elt inn kardemomme, vaniljesukker, salt og hvetemel til en smidig deig.
Del deigen i to, og kjevle hvert av emnene til et rektangel.
Smør over smør, sukker og kanelblandingen. Rull den fast sammen.
Skjær i 1 1/2–2 cm tykke skiver, og sett på bakepapirkledt stekebrett.
Dekk med et klede, og la kanelsnurrene etterheve i ca 1 time.
Stek i varm stekeovn 225 oC i 10-12 min.
Avkjøl på rist .

 Tirsdag: Squash"pasta" med  bolognese

 

Dette trenger du:

  • 400 gram kjøttdeig (evt. karbonadedeig for et magrere alt.)
  • 1 løk
  • 2 fedd hvitløk
  • Olje til steking
  • 3-4 ss tomatpurè
  • 3-4 gulrøtter
  • 2 bokser knuste hermetiske tomater (ca 6 dl)
  • 1 dl kalve- eller oksekraft (fond fra flaske må spes ut)
  • 1 laurbærblad
  • 1 ss balsamicoeddik
  • Revet parmesan til servering

Slik gjør du:

Finhakk løk og hvitløk.
Skrell og riv opp gulrøttene på et råkostjern
Varm olivenolje på middels varme i en stor stekepanne med høye kanter.
Surr løk og hvitløk og la det frese et par minutter.
Tilsett karbonadedeig og rør om slik at den ”smuldrer” seg.
Tilsett tomatpurè og la steke med i 2-3 min.
Tilsett revne gulrøtter, krydder, hermetiske tomater og kraft.
Kok opp og la trekke i minst 20-30 min.
Smak til med salt, pepper og balsamicoeddik
Dryss over revet parmesan ved servering.
Skyll og strimle squash med en ”spiralkutter”, eller del i lange strimler med en ostehøvel og skjær i tynne strimler.
Kok opp lettsaltet vann, legg i squashstrimlene, kok opp og la koke i ca 1min (maks 2, avhengig av tykkelse).
Ta opp med hullsleiv og la vannet renne godt av squashstrimlene.
Vend eller drypp over litt olivenolje ved servering.

Onsdag: Fiskegrateng med vårløk og dill.
Servert med eple- og gulrotråkost med eggesmør

 

Dette trenger du:

Ca 4 dl kokt fisk uten skinn eller ben (evt.500 g rå fisk uten skinn og ben, se tips)
1 1/2 dl ukokt makaroni (hvis du har lite fisk)

Gratengsaus:

  • 2 ss smør
  • 1 sjalottløk
  • 3 ss hvetemel
  • ca 3 dl melk
  • 1 ¾ ts salt
  • 1 krm hvit pepper
  • 1 krm revet muskatnøtt
  • 2-3 finsnittet vårløk
  • finhakket dill
  • 3 egg, plommer og hvite hver for seg
  • Strøkavring/malt brød tilsatt litt finrevet ost.

Slik gjør du:
Varm ovnen til 200oC.
Damp fisk i en kasserolle i litt lettsaltet vann i 3-4 min.(Fiskekraften kan erstatte litt av melken i sausen)
Hvis du har lite fisk, kok makaroni etter anvisning på pakken.
Hell av kokevannet.
Smelt smør, tilsett finhakket sjalottløk og la den surre seg blank.
Rør inn hvetemel og spe med melk.
Kok opp sausen under omrøring.
Tilsett finsnittet vårløk og dill og smak til med salt og krydder.
Avkjøl sausen litt og vend inn 3 eggeplommer, fisk og evt. makaroni.
Stivpisk eggehvitene og vend dem inn i gratengsausen.

 

Fyll gratengen i en godt smurt form, eller porsjonsformer.
Dryss over strøkavring tilsatt litt revet ost.
Stek gratengen på nederste rille i stekeovnen ved 200oC i 40-50 min.
Fiskegratengen skal være stivnet helt igjennom.

Server med kokte poteter, egg og dillsmør (eller smeltet smør)

Råkost av revne gulrøtter, revet eple og en dressing av presset sitronsaft og litt sukker serveres på siden.

Tips:

Fiskegrateng kan også lages på rå fisk, tilsett da 1 ss hvetemel ekstra i sausen og stek
fiskegratengen 6-8 min lengre.
Rå fisk tilsettes direkte i den hvite sausen.

Egg og dillsmør

Kok egg, skrell og finhakk.
Smelt smør, tilsett finhakkede egg.

Torsdag: Hummer

 

Lake:

10 l vann
½ dl salt pr liter vann
1 flaske lyst øl
Rikelig med krondill

Kok opp vann og salt, tilsett øl og krondill og kok opp på nytt.
Legg hummer, med hodet først, i det kokende vannet.
Kok i 12-15 min (avhengig av størrelse, vår hummer veide ca 800g).
Avkjøl i laken.

Tilbehør:
Brød, sitron, majones, aioli/hvitløksmajones.

Eller prøv en av disse sausene:

Hovmestersaus:

½ dl sennep (dijonsennep)
½ dl honning
1–1 ½ dl nøytral olje (for eksempel solsikke)
Rikelig med finhakket dill
Smak til med 1-2 ts sterk kaffe (espresso)
Rør sammen sennep og honning, spe med olje i en tynn stråle mens det vispes godt.
Rør inn finhakket dill, og smak til med litt sterk kaffe.

Majones med 1 eggeplomme (romtemperert):

  • saft av ½ sitron
  • Ca 1 ½ dl nøytral olje, for eksempel solsikkeolje
  • ½ dl olivenolje
  • ca 1 ss kaldt vann
  • salt og pepper
  • 1 -2 ts dijonsennep, kapers, persille eller dill, gressløk

Pisk sammen eggeplomme, sitronsaft og sennep.
Spe med olje i en tynn stråle, pisk godt hele tiden (oljen må være temperert).
Pisk inn 1 ss kaldt vann og smak til med salt og pepper.
Majones kan også smakes til med finhakket hvitløk og dill, kapers og finhakket dill eller gressløk og eventuelt sennep.

Du kan også bruke ferdigmajones, og smake den til med dijonsennep, sitron og krydder

.

 Fredag: Taco med Marcus og Martinus

 

Tacoskjell eller tortilla kan fylles med:
Kjøttfyll:
Brun 300 g karbonade-, kjøtt-, eller kyllingkjøttdeig i olje.
Tilsett 2-3 stk finrevne gulrøtter, finhakket løk og smak til med salt, pepper og tacokrydder (hjemmelaget; se egen oppskrift).

Ønsker du å lage en vegetarvariant, prøv:
Bønnestuing

  • ½ løk, gjerne rødløk
  • 2-3 fedd hvitløk
  • 2 ss olivenolje
  • 3 tomater eller 1 boks hakkede tomater
  • 2 bokser sorte eller røde bønner
  • 1 pose tacokrydder

Finhakk, og surr løk og hvitløk i olje.
Tilsett tomater og la trekke sammen med løken i 2-3 min.
Skyll de hermetiske bønnene under rennende kaldt vann og tilsett i kasserollen sammen med tacokrydder.
Kok opp, og la trekke i 3-4 min.

 

Eller en fiskevariant:
Skjær laks i tynne strimler og stek i olje, krydre med salt, pepper og tacokrydder.

 

Tacokrydder, hjemmelaget med mindre salt
Lag gjerne en stor porsjon, oppbevar i tett (helst mørk) boks/glass med lokk.

 

  • 2 ss paprika
  • 1 ss oregano
  • 1-2 ts salt
  • 2 ss fenikkelfrø
  • 2 ss spisskummenfrø
  • 2 ss korianderfrø

Ha alt i en morter og stør sammen.
Oppbevar i tett, mørk boks.

 

Tomatsalsa:

 

  • 1/2 rødløk
  • 2 fedd hvitløk
  • ½ rød chili
  • saften av ½ sitron eller lime
  • 5 tomater
  • frisk koriander
  • 1 ts spisskummen
  • 1 ss olivenolje
  • 2-3 ss sweet chilisaus
  • salt

Finhakk løk, hvitløk og chili. (Fjern evt. frø fra chilien hvis du ikke vil ha salsaen for sterk.) Tilsett saft fra sitron eller lime, og la stå og trekke i 20-30 min.
Del tomatene i to, og ta ut innmaten (innmaten kan brukes i bønnefyllet).
Hakk tomatkjøttet, og bland inn marinert løk, chili og malt spisskummen.
Tilsett hakket koriander og smak til med salt.

 

Guacamole:

 

  • ½ rødløk
  • 2 fedd hvitløk
  • ¼- ½ chili
  • saften av 1 lime
  • 2 spisemodne avocado
  • frisk koriander, pluss evt. knuste korianderfrø
  • 1 ss olivenolje
  • salt

Hakk rødløk, hvitløk og chili
Tilsett limesaft og la stå og trekke 20-30 min.
Skrell og finhakk avocado (ta vare på steinene, se tips).
Bland sammen alle ingrediensene, smak til med hakket koriander og salt.

 

Tips:
Legg avokadosteinene i den ferdige guacamolen. Det hindrer oksidering, da vil grønnfargen bevares.

 

Mangosalsa:
Uten egg, melk og gluten

 

  • 2 mango
  • ½ slangeagurk
  • 1 rød paprika
  • ½ rød chili
  • 1 ts frisk hakket mynte eller koriander
  • 1 ss olivenolje
  • 1 ts lime eller sitronsaft
  • 2-3 ss sweet chilisaus

Rens og skjær mango, slangeagurk og paprika i små treninger.
Finhakk chili.
Bland inn mynte, olje og sitronsaft.
La salaten stå og trekke 20-30 min før servering.

 

Annet godt tilbehør:
Rømme smakt til med litt av tomatsalsaen, revet ost, div. grønnsaker i små biter.
For eksempel agurk, paprika, salat og mais.