Jakten-Ole Kasper (42) var dødssyk: – Legene gav meg to år igjen å leve

I 2012 fikk den populære TV-bonden sjokkmeldingen fra legene om at han kun hadde kort tid igjen å leve. Nå forteller han hele historien.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Siden i vår har du sett Ole Kasper på TV nesten hver uke. Bonden er en av fire bønder som søker etter kjærligheten i den populære serien Jakten på kjærligheten på TV 2.

Livstruende syk

Det få vet, er at Ole Kasper for bare tre år siden var livstruende syk. I 2012 fikk han beskjed av legene at han trolig bare hadde mellom seks- og tjuefire måneder igjen å leve.

– Jeg visste mange år tilbake at jeg hadde en betennelsessykdom i kroppen som heter Primær skleroserende cholangitt (PSC). Betennelsen angriper lever, gallegangene og noen ganger også tykktarmen. Jeg hadde betennelsen på leveren, forteller Ole Kasper til TV 2 på gården hans på Løken i Aurskog-Høland.

Gradvis dårligere

Selv om Ole Kasper visste om sykdommen, fortrengte han sykdommen bort. Gradvis ble han dårligere og dårligere uten at han var klar over det selv.

– Hvis du har denne betennelsen i leveren over mange år, så blir den svekket og leveren får arrdannelser, som igjen fører til at rensingen av blodet blir dårligere og dårligere, og til slutt er en levertransplantasjon det eneste løsningen.

Fortrengte sykdommen

Det var først da han ble innkalt for samtaler med legene på Rikshospitalet i Oslo at alvoret gikk opp for ham.

POPULÆR BONDE: Ole Kasper Næss omgitt av sine friere i Jakten på kjærligheten. Foto: Espen Solli/TV 2
POPULÆR BONDE: Ole Kasper Næss omgitt av sine friere i Jakten på kjærligheten. Foto: Espen Solli/TV 2

– Jeg skjønte det ikke selv, og man tenker at dette bare er noe man ser på TV. Legene hadde fortalt meg mange ganger at jeg hadde PSC og at jeg nok en gang i fremtiden måtte belage meg på å skifte lever, men jeg valgte å ikke tenke på det. På Riksen fortalte de meg at jeg hadde kompensert for den skrantende helsa ved å late som jeg ikke var sjuk, forteller Ole Kasper til TV 2.

Kort tid igjen å leve

Det var da han fikk sjokkbeskjeden av legene. Ole Kasper måtte ha en ny lever innen 24 måneder, hvis ikke ville han dø.

– Det er ikke så lett å få en ny lever. Den må passe kroppen din, både i størrelse og den må ha riktig blodtype, forklarer Ole Kasper.

Imponert av legene

Vinteren 2012 begynner en lang periode med omfattende prøver på Rikshospitalet slik at legene med sikkerhet kan vite hva slags lever de må lete etter. Ole Kasper, som selv jobber halvtid som ambulansesjåfør, husker godt hvor imponert han ble av arbeidet som ble gjort på Rikshospitalet.

– Jeg kan ikke få fullrost dem nok. De tok ekstremt godt vare på meg både fysisk og psykisk, og kontakt-legen min ringe meg hver uke for å høre hvordan det gikk med meg. Så en dag fortalte han meg at ikke ville ringe meg lenger, men at jeg kunne ringe ham når jeg ville. Han sa at den neste gangen jeg så nummeret hans på mobildisplayet mitt, så betydde det at de hadde funnet en lever som passet kroppen min.

Livet i gave

Ole Kasper blir stille i en noen sekunder og ser ned bordplaten på kjøkkenet mens han husker tilbake på den siste samtalen med legen. For bare ti dager senere kom telefonen som reddet livet hans. Han fikk livet i gave – fra en person som allerede var død.

– Jeg fikk transplantasjonen i mai 2012 og operasjonen var vellykket. I begynnelsen var jeg veldig nysgjerrig på hvem det var som eide leveren som hadde reddet meg, forteller Ole Kasper.

– Ønsket du å finne svaret?

– Nei, jeg gjorde vel ikke det. Jeg vet bare at det kom fra en person som hadde skrevet under på at det var i orden å bruke organene til å redde et annet liv. Det er fint gjort. Men jeg har et lettere syn på døden enn de fleste, sikkert på grunn av min jobb som bonde. Livet kommer, og livet går her på gården. Når en tragedie har skjedd, hvorfor ikke ikke donere bort organene slik at man kan forhindre at noen andre mister sine nære og kjære, forklarer han.

– Jeg har vært heldig

I dag tenker ikke Ole Kasper på at han har en fremmed lever i kroppen sin.

– Jeg har vært så heldig at leveren fungerer veldig godt i kroppen min. Jeg må ta medisinen min hver dag, men det går nærmest på automatikk. Det er kun når folk spør at jeg blir påminnet om det, avslutter Ole Kasper til TV 2.