Deiset i fjellveggen tre ganger – nå har han laget basehopp-film om pionér som døde i Trollveggen

Dokumentaren «Sunshine Superman» som nå har premiere skal endre folks syn på basehopping.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Basehoppingens far, amerikaneren Carl Boenish, endte sitt liv i Trollveggen på 80-tallet. Nå har historien om den elleville pioneren blitt en norsk-amerikansk dokumentar. Filmen «Sunshine Superman» har premiere på norske kinoer fredag.

Storslått premierefest

Den norske basehopperen Tom Erik Heimen og filmprodusent Lars Løge gjestet God morgen Norge torsdag. De er stolte over resultatet av dokumentarfilmen, og spente på kveldens førpremiere på Colosseum kino i Oslo.

– Jeg gleder meg som en liten unge. Vi har jobbet med denne filmen siden 2011, forteller Løge til TV 2.

Med seg i flere scener i filmen har han Heimen som selv har over hundre hopp i Romsdalshorn ved Trollveggen.

Vil endre synet på basehopping

Tom Erik Heimen så opp til Boenish som liten, og fattet allerede som niåring interessen for ekstremsporten. Den norske basehopperen synes det er synd at folk har et dårlig inntrykk av basehopping, og håper «Sunshine Superman» kan endre synet på sporten.

Heimen begynte å hoppe på en tid da det var masse negative skriverier om basehopping. Trollveggen var veldig ulovlig, og media dekket kun ulykker. Dette fokuset ønsker basehopperne å endre.

– Basehopping er ingen dødssport. For oss som flyr er det en helt magisk opplevelse. Vi er priviligerte som driver med dette, sier han med stor iver.

Heimen ble selv alvorlig skadet i 2001, da han hoppet i forbindelse med innspillingen av en reklamefilm. Han deiset inn i fjellveggen tre ganger og ble liggende i timevis før kompiser fikk hentet han ut.

– Det er klart man blir litt forandret etter en sånn opplevelse, og jeg måtte ta noen runder med meg selv etter å ha vært så nære døden, sier han til TV 2.

Tre uker etter var han i lufta igjen. Med brukne ribbein.

For Heimen handlet det om viljen og ønsket om å fly. Han kjenner seg godt igjen i dokumentarfilmen om Carl Boenish og hans intense lykkerus etter å ha følt luften under vingene.

– Slik gjorde de det på 80-tallet også. De hadde de samme drømmene som oss, sier han.

Målet med filmen er å inspirere mennesker til å gjøre det de drømmer om. Den handler ikke i bare om basehopping, men om gleder ved å gjøre det man elsker, sier Løge. 

Filmprodusentene har timesvis med arkivbilder fra Boenish' tid som basehopper. Han brant for å fly, og han filmet hoppene sine. Filmklippene er nå satt sammen og danner en stor del av dokumentarfilmen «Sunshine Superman».