OPPSKRIFT: Ekteparet Berit og Ove Aunli lagde mat av reinsdyr i TV 2-serien Fingrene av fatet. Bildet viser Oves reinsdyrytrefilet med søtpotetstappe. Oppskriftene finner du i denne artikkelen. FOTO: FINGRENE AV FATET / TV 2
OPPSKRIFT: Ekteparet Berit og Ove Aunli lagde mat av reinsdyr i TV 2-serien Fingrene av fatet. Bildet viser Oves reinsdyrytrefilet med søtpotetstappe. Oppskriftene finner du i denne artikkelen. FOTO: FINGRENE AV FATET / TV 2

Skikkelig digg høstmat med reinsdyrkjøtt

Her er oppskriftene på reinsdyr fra TV 2-serien Fingrene av fatet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De tidligere langrennsløperne og ekteparet Berit og Ove Aunli var kokker i torsdagens episode av TV 2-serien Fingrene av fatet.

Nedenfor kan du lese begge oppskriftene og fremgangsmåte.

Ove Aunlis reinsdyrytrefilet

Ytrefilet av reinsdyr med rødvin og solbærsaus, sprøstekt rosenkål, butternut squash (flaskegresskar) og søtpotetmos.

Ingredienser

  • 800 g. ytrefilet av reinsdyr.
  • 5 dl. oksekraft.
  • 2 dl. matrødvin.
  • 1 dl. solbær syltetøy.
  • 500 g. smør.
  • 5 dl. melk.
  • 2 dl. fløte.
  • 1 stk. butternut squash (flaskegresskar).
  • 1 stk. stor søtpotet.
  • 500 g. fersk rosenkål.
  • 1 bt. timian.
  • 1 stk. rødløk.
  • 2 fedd hvitløk.
  • Salt og pepper.
  • 4 dl. nøytral olje.

Fremgangsmåte

  1. Kutt opp rødløk i fine terninger og mos hvitløken, fin kutt timian og sett alt til side i hver sin bolle.
  2. Ha kraften og rødvinen i en gryte og kok ned.
  3. Skrell søtpoteten og butternut squashen og kutt opp i biter og sett på kok sammen med melken.
  4. Kok lett opp rosenkålen og ha det over i kaldt vann (bruk isvann for å stoppe koke prosessen). Del dem så i to og la dem renne av seg litt vann, i et klede.
  5. Stek hele fileter av reinsdyr i godt smør cirka 4min på hver side, la den hvile i cirka fem min før du setter den i ovnen på 180 grader i cirka 8 min ta den så ut og la den hvile under et klede til servering.
  6. Når søtpotetene og butternutt squashen er ferdig kokt (møre) hell av melken og mos dem med en potet stapper. Rør så inn fløte og smør til du har ønsket konsistens på mosen. Smak til med salt og pepper.
  7. Stek så rosenkålen sammen med smør, løken, hvitløken og timianen, slik at de får en gylden farge.
  8. Monter sausen (rør sammen) solbær syltetøyet og 1ss smør. Rør sammen og la det putre litt. Smak til og tilsett salt og pepper om ønskelig.
  9. Kutt opp kjøttet.

Legg opp slik på en stor rund tallerken. Mosen av søtpoteten og butternut squashen i bunnen. Rosenkålen oppå mosen. Kjøttet legges skrått på toppen. Hell så den varme sausen over kjøttet

Berit Aunlis reinsdyrfilet

Ingredienser

  • 800 gr. ytrefilet av reinsdyr.
  • 6 fedd hvitløk.
  • 1 bunt rosmarin.
  • 200 gr. gulbete.
  • 200 gr. chioggiabete.
  • 200 gr. rød delikatesseløk.
  • 300 gr. pastinakk.
  • 2 dl. fløte.
  • 200 gr. smør.
Berit Aunlis reinsdyrfilet. FOTO: FINGRENE AV FATET / TV 2
Berit Aunlis reinsdyrfilet. FOTO: FINGRENE AV FATET / TV 2

Fremgangsmåte

  1. Legg hele beter på et steke brett.
  2. Gni de inn med olje, salt og pepper.
  3. Bakes i ovn på 175 grader til de er myke tvers igjennom.
  4. Ta de ut av ovnen og la de avkjøle i noen minutter før du drar av skallet. Strø over grovt havsalt.
  5. Mens betene baker, skreller du pastinakken og koker de møre i lettsaltet vann. Brun flatbiffen i olje på høy varme på begge sider.
  6. Trekk pannen litt til side og ha et par spiseskjeer med smør, hvitløk og rosmarin i pannen.
  7. Hell smøret over kjøttet med en skje.
  8. Da får kjøttet en gyllen og fin farge, i tillegg til smaken fra hvitløken og urtene.Sil av vannet på pastinakken, ha i fløte og smør.
  9. Gi det et raskt oppkok.
  10. Ha alt i en blender eller bruk en stavmikser og kjør til blandingen blir glatt.
  11. Smak til med salt og pepper.
  12. Sett kjøttet i ovnen på 175 grader og stek kjøttet i 12-15 minutter.
  13. La kjøttet hvile i 4-5 minutter før du skjærer det opp.
  14. Skrell rødløken og del de i to på langs.
  15. Legg de ned i en varm stekepanne med snittsiden ned i olje.
  16. La de få en gyllen farge.Vend forsiktig på de til de er myke.
  17. Krydre med salt og pepper.
  18. Serveres med karamellisert melk.