I Danmark og Sverige blir nå brukere av den populære, men ulovlige strømmetjenesten Popcorn Time, avkrevd flere tusen kroner per film de ser ulovlig. Danske brukere har ifølge dr.dk typisk fått en bot på 2200 danske kroner for å ha sett én film.

Vil heller stoppe tjenesten

Willy Johansen er leder for Rettighetsalliansen, en samling av de som innehar rettighetene til filmer i Norge. De har satt sammen et register på mellom 50.000 og 75.000 personer som bruker strømmetjenesten ulovlig i Norge.

– Det er ikke noe problem å finne det. Det er bare å sjekke IP-adressene, og gå til retten for få utlevert navn og adresse. Men vi ønsker ikke å gå den veien mot sluttbrukeren i Norge, men å stoppe tjenesten og gi informasjon om at dette her skal du ikke gjøre, sier Johansen til TV 2.

– De norske distributørene og de amerikanske studioene mener at det er riktig å gjøre. Vi vet at de bruker andre metoder i andre land, men vi har valgt å ikke gå mot sluttbrukerne, foreløpig.

Dansker betaler bøter

Advokat Jeppe Brogaard Clausen i danske advokatfirmaet Njord opplyser til TV 2 at de har fått inn betalinger etter at de har sendt ut fakturaer til danske brukere av Popcorn Time.

– Vi går hånd i hånd med den danske rettighetsalliansen, som har gjort et godt stykke arbeid med dette. Det er et parallelt tiltak sammen med de gode opplysningskampanjene vi driver med her i Danmark. Danske domener er også lukket, for å angripe bakmennene, sier Brogaard Clausen.

Taper en halv milliard årlig

Rettighetsalliansen anslår at de taper nærmere en halv milliard på ulovlig strømming og nedlasting årlig.

Johansen viser også til en fersk dom fra Oslo tingrett, der flere norske nettleverandører må stenge tilgangen til syv pirat-nettsider, deriblant Piratebay.

– Vi vet fra Danmark, Finland, England, Frankrike, Spania og Italia at når dette skjer, så går de ulovlige tjenestene ned. Vi tror at dette er den eneste måten å gjøre det på, på sikt.

Han mener det er en forskjell i å gjøre musikk tilgjengelig via Spotify, og å gjøre filmer tilgjengelig på samme måte.

– Hvis man skulle laget det, så hadde en slik tjeneste kostet mange tusen i måneden, hvis man kun skulle gått digitalt ut. Da hadde det ikke vært noe mer kinomarked, og jeg tviler på at publikum hadde betalt det det koster hvis man skulle lagt ut all film digitalt fra dag en, sier Johansen.