Vil tiltale tidligere sykkelstjerne for å ha kjøpt klassikerseier

Alexander Vinokourov risikerer tre år i fengsel for seieren i Liège-Bastogne-Liège.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tror du det var skittent spill i finalen? Se videoen av innspurten øverst!

Den belgiske påtalemyndigheten ønsker å tiltale den tidligere sykkelstjernen Alexander Vinokourov og Katjusja-rytter Alexander Kolobnev for korrupsjon i finalen i endagsklassikeren Liège-Bastogne-Liège i 2010.

Det melder Sky Sports.

Mer presist mener de belgiske anklagerne at Vinokourov betalte Kolobnev for å la ham vinne den gjeve klassikeren. Duoen hadde stukket fra front i finalen, før Vinokourov distanserte Kolobnev vel 600 meter før mål.

Risikerer fengselsstraff og bot

Hvis duoen føres for retten og blir funnet skyldig risikerer de mellom seks måneder eller opptil tre år i fengsel, i tillegg til en bot på mellom 2,8 og 5,7 millioner kroner.

Anklagene om jukset er på ingen måte ferske. Den belgiske påtalemyndigheten har etterforsket saken siden i fjor, mens de første beskyldningene kom fra det sveitsiske bladet L'Illustre i 2011.

Der ble det spesifikt hevdet at Vinokourov hadde betalt 100 000 euro – vel 950 000 kroner – til Kolobnev. I tillegg publiserte de en rekke eposter som angivelig beviste en avtale mellom de to.

Det var likevel ikke før i 2012 at det som tilsynelatende var mer håndfaste bevis dukket opp. Den italienske etterforskningen av doplegen Michele Ferrari – primært kjent for sitt samarbeid med Lance Armstrong – avdekket nemlig to bankoverføringer på 50 000 euro fra Vinokourov til Kolobnev. 

Bedyrer sin uskyld

Det ble varslet en etterforskning av det internasjonale sykkelforbundet, men denne ble aldri gjennomført. En belgisk domstol tok likevel saken videre i 2014 og det er denne som nå kommer til lys igjen.

Den belgiske påtalemyndigheten mener både Vinokourov og Kolobnev må møte i retten. Duoen har imidlertid hele tiden bedyret sin uskyld i saken.

Vinokourov la opp i 2012 og er for tiden manager i Astana, mens Kolobnev er lagkamerat med Alexander Kristoff i det russiske laget Katjusja.