Orkla saksøkte Maarud for å få kalle Kims potetchips for «potetgull». 

Maarud registrerte «potetgull» som varemerke i 2010. Det medførte at bare Maarud kunne kalle sin potetsnacks for «potetgull». Denne registreringen gikk Orkla til sak for få kjent ugyldig. Nå har de fått medhold i Oslo tingrett. 

Skuffet

– Dommen er selvfølgelig skuffende. Vi vil nå lese dommen grundig, før vi bestemmer oss for hva vi gjør videre, sier administrerende direktør i Maarud, Chris Samways.

De har fire uker på seg til å anke dommen.

Fornøyd

Kommunikasjonsdirektør i Orkla Confectionery & Snacks Norge, Robert Rønning, sier til TV 2 at de er godt fornøyde med rettens avgjørelse. Han påpeker at de nå leser dommen grundig.

– Hovedinntrykket er at dette er en full seier til oss, og vi er glad for at retten er enig i vår oppfatning. Varemerkeregistreringen er derfor kjent ugyldig.

– Dokumentasjonen vi har lagt frem, viser at betegnelsen potetgull blir brukt blant folk flest på en type potetbaserte produkter, og dette har blitt allemannseie hos det norske folk. Derfor kan ikke varemerkebeskyttelsen opprettholdes.

– Ikke generell betegnelse

– Det er naturlig og praktisk å snakke samme språk som forbrukerne. Dette begrepet brukes om en produktgruppe, og vi ønsker å snakke samme språk som forbrukerne, sa Rønning til TV 2 da saken startet i Oslo tingrett i slutten av august.

Maarud mente på sin side at begrepet er innarbeidet for Maaruds produkter, og at det slett ikke har blitt en generell betegnelse på sprøstekt potet.

«Varemerket POTETGULL er ikke beskrivende for snacksprodukter basert på poteter», heter det i sluttinnlegget til Estrella Maarud Brands AB og Maarud AS som ble sendt til Oslo tingrett.

Et ord, ikke en vare

Det er retten uenig i. «I en rekke offentlige dokumenter og lærebøker benyttes ordet potetgull som beskrivende for varens art, ikke særpreget for en bestemt produsents vare», heter det i dommen. Det pekes på at ordet er brukt i blant annet ordbøker, lærebøker og en stortingsmelding.

Nå har retten bestemt at Maaruds varemerkeregistrering av ordet «potetgull» er ugyldig.

Maarud er også dømt til å betale 800.000 kroner i erstatning til Orkla for deres saksomkostninger. 

Saken oppdateres