Trav-tragedie: Fikk feil fôr – 18 hester måtte avlives

Travtrener Magne Olsen har opplevd alle hesteeieres mareritt. 21 travhester ble forgiftet av feil fôr fra en av Norges aller største leverandører.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg kan si at jeg ikke ante at det skulle bli en sånn tragedie ut av det, sier travtrener Magne Olsen til TV 2.

Fikk i seg kyllingfôr

Olsen var trener for alle 21 hestene og eier av ti av dem. Hestene fikk først diaré, noe som kan skje etter at hestene har fått et nytt parti med fôr. Det som var mer urovekkende var at løpshestene noen dager senere ble raskt veldig andpusten.

En analyse av fôret gav et sjokkerende funn. Hestefôret hadde ved en feil blitt blandet med kyllingfôr i leverandørens bil. Veterinær Lise Westergren ved Melhus hesteklinikk, skjønte umiddelbart alvoret.

Se saken på TV 2 hjelper deg torsdag kl 20:30

Ble forgiftet

– Da Magne ringte og sa: «Lise, det er kyllingfôr», sa jeg bare at jeg måtte ut å kaste opp. Det var en helt forferdelig opplevelse, forteller veterinæren.

Hester tåler nemlig ikke å få i seg kyllingfôr fordi det inneholder antibiotikumet Narasin.

– Narasin angriper tarm og muskulatur i første rekke. Det verste er hjertet, som er den største og viktigste muskelen. Det blir rammet veldig hardt, forklarer Westergren.

– De blir forgiftet for de mangler et enzym som bryter ned dette stoffet. De skadene som skjer da er irreversible. Det går ikke an å kurere hesten etterpå for har den skaden skjedd så er hesten skadet for livet, sier hun.

Måtte avlives

21 andre travhester ble forgiftet av fôret. Etter en uke med feil fôr ble 18 hester så syke at de måtte avlives.

– Det var veldig trist. Jeg var heldigvis ikke her da de tok livet av de. Da reiste jeg på hytten for det ble for tøft siden det var så mange, forklarer Magne.

Omfattende skader

Obduksjonen avslørte omfattende skader.

– Vi har fått foreløpig obduksjon på to hester. De hadde ganske store sår i magesekken og store endringer i hjertemuskulaturen, men også i all muskulatur spredt over alt, så det har vært smertefullt, det er det ikke tvil om, sier Westergren.

Kampen ikke over

DREKTIG: Travhesten Vacation Cosmos ble forgiftet av fôret, men heldigvis overlevde både hun og føllet. FOTO: TV 2 Hjelper deg
DREKTIG: Travhesten Vacation Cosmos ble forgiftet av fôret, men heldigvis overlevde både hun og føllet. FOTO: TV 2 Hjelper deg

Travhesten Vacation Cosmos ble også forgiftet av fôret. Hesten er drektig og har en egen kamp å utkjempe.

– Ingen eksperter i verden kan fortelle oss om føllet er skadet. Vi er spent på å se om hjertet i det hele tatt klarer fødselen så her er det en høyrisikofødsel på gang, sier Westergren.

Innrømmer feil

Hestefôret ble bestilt fra Felleskjøpet og levert til gården i leverandørens bil. Det var i bilen at fôret ved en feil hadde blitt blandet med kyllingfôr.

– Vi hadde bestilt 2500 kg hestefôr og 600 kg var kyllingfôr, forklarer Magne.

Kommunikasjonsdirektør Gro Tvedt Anderssen i Felleskjøpet understreker overfor TV 2 hjelper deg at leverandøren innrømmet feilen så snart den ble oppdaget.

– Først og fremst må jeg si at dette er en sak som vi er svært lei oss for. Det skjedde ved en leveranse av fôret hvor det var en lekkasje av et annet kammer i bilen, der det dessverre kom inn kyllingfôr som skulle til hestene, forklarer Tvedt Anderssen.

Har endret rutinene

For å sikre at en slik tragedie ikke skjer igjen har Felleskjøpet har nå endret sine rutiner.

– For det første så har vi gått gjennom samtlige biler for å sikre at den tekniske feilen ikke er på andre biler. I tillegg har vi endret rutiner for å skille hvilke typer fôr som skal være på samme bil, sier hun.

Økonomisk tragedie

For travtrener Magne Olsen har dette også vært en økonomisk tragedie.

– Jeg har bygd opp dette helt fra bånn. Det er det som er livsgrunnlaget mitt og det er borte, sier han. 

Får erstatning

– Det har vært en komplisert sak å fastsette verdien på hver enkel hest. Vi har hatt tett oppfølging med hesteeierne og med forsikringsselskapet og nå ser det ut som at vi får til en løsning på kort sikt, sier Tvedt Anderssen.

– Kan du si noe om summen?

– Det viktigste nå er at løsningen blir riktig og at vi får løst saken.

Travtreneren virker fornøyd med løsningen.

– Jeg er fornøyd med løsningen, jeg, egentlig. Vi har fått de takstene som er satt, så vi har sluppet å møtes på halvveien. Jeg må si at i forhold til forsikringsselskapet og Felleskjøpet så er jeg fornøyd med mine takster, avslutter Magne.

Føllet klarte seg

Et lite lyspunkt i denne tragedien er at vi noen måneder senere får vite at høyrisikofødselen hadde gått bra. Det ser ut til at det har gått bra både med føllet og med Vacation Cosmos.

TV 2 Hjelper deg på TV 2 torsdager klokka 20:30 eller når du vil på TV 2 Sumo (krever abonnement)