OPPSKRIFT: Fedon Lindberg og Grete Roede lagde paella i TV 2-serien Fingrene av fatet. Bildet viser Lindbergs asiatiskinspirerte paella. Oppskriftene finner du i denne artikkelen. FOTO: FINGRENE AV FATET / TV 2
OPPSKRIFT: Fedon Lindberg og Grete Roede lagde paella i TV 2-serien Fingrene av fatet. Bildet viser Lindbergs asiatiskinspirerte paella. Oppskriftene finner du i denne artikkelen. FOTO: FINGRENE AV FATET / TV 2

Kostholdsguruenes paella-oppskrifter

Her er oppskriftene på paellarettene til Fedon Lindberg og Grete Roede fra TV 2-serien Fingrene av fatet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fedon Lindberg og Grete Roede var kokker i onsdagens episode av TV 2-serien Fingrene av fatet.

Nedenfor kan du lese begge oppskriftene og fremgangsmåte.

Fedon Lindbergs asiatiskinspirerte paella

Ingredienser

  • 1 kg. paellaris.
  • 2 stk. sitrongress.
  • 400 g. kylling.
  • 500 g. blåskjell.
  • 500 g. scampi.
  • 1 hel potte koriander.
  • Ingefær.
  • Hvitløk.
  • 4 stk. banansjalottløk.
  • 1 stk. chili.
  • 1 l. kokosmelk.
  • 1 l. kyllingkraft.
  • 2 stk. lime.
  • 5 dl. solsikkeolje.
  • Hoisinsaus (ferdig laget).
  • To stk rød paprika.
  • 1 bunt vårløk.

Fremgangsmåte

  1. Kutt løken i fine firkanter, og hvitløken finkuttes med kniv. Del sitrongresset i to og mos det litt på benken. Chilien kuttes også opp sammen med ingefæren og korianderen (bladene på korianderen legger du i en bolle og stilken kuttes opp og legges i en annen bolle). Vask limen og rasp skallet av før du skviser ut saften.
  2. Kutt opp paprikaen og vårløken i fine biter.
  3. Kutt kyllingen opp i firkanter.
  4. Vask blåskjellene godt.
  5. Rens scampi for skall og drittstreng.
  6. Sett to store gryter på platen, den ene skal til blåskjell og den andre skal til paellarisen. Sett også på to stekepanner. Først heller du litt olje i den ene gryta sammen med halvparten løk, hvitløk og sitrongress. Fres dette litt før du heller i paellarisen, la den trekke til seg oljen før du begynner å spe med kyllingkraften på slutten av koketiden går du over til å spe med kokosmelk ( litt og litt mens man rører ofte.) Til risen er nesten ferdig kokt.
  7. Hell olje i den andre gryta sammen med chilien, ingefæren, stilkene fra korianderen og resten av løken og hvitløken fres litt, ha så blåskjellene over sammen med vårløk og paprikaen, og fres sammen. Hell så over limesaft og skall sammen med kokosmelk. La dette stå og putre litt til alle blåskjellene har åpnet seg. (Fjern de som eventuelt ikke har gjort det).
  8. Stek så kyllingbitene i en panne sammen med litt olje, salt og litt pepper i en panne og fres bare så vidt scampien rød i den andre pannen (vi ønsker en sprø scampi ikke en soggy overkokt) både kyllingen og scampi må stekes i to omganger for ikke å koke.
  9. Hell så kraften fra blåskjellene over paellarisen og kok inn i risen slik at den blir gjennomkokt.
  10. Bland kyllingen inn sammen med blåskjell, grønnsakene og scampiene og rør forsiktig sammen (spar noen blåskjell til pynt)
  11. Pynt med blåskjell, koriander blader og striper av hoisinsaus.

Grete Roedes hvalerpaella med sjøkreps, blåskjell og reker

Ingredienser

  • 2 stk. sjøkreps ferdig kokt store.
  • 0,7 l. blåskjellkraft.
  • 0,3 l. fløte.
  • 1 potte rosmarin.
  • 1 hel bakt hvitløk.
  • 200 gr. pillede Hvalerreker.
  • ½ kg blåskjell hele og ferske.
  • 1 fl. østerisk risling (tørr).
  • 400 g. ris.
  • 2 stk. hvit løk(ikke kepa, men den hvite løken som er søtere i smaken).
  • 2 ss. nøytral olje.
  • 1 stk. rød paprika kuttet i terninger.
  • 1 stk. gul paprika kuttet i terninger.
  • 1 ts. røkt chilli (chipotle).
  • Salt og pepper.
Grete Roedes paellarett fra Fingrene av fatet. FOTO: FINGRENE AV FATET / TV 2
Grete Roedes paellarett fra Fingrene av fatet. FOTO: FINGRENE AV FATET / TV 2

Fremgangsmåte

  1. Fres bitene av paprika i oljen i cirka 1-2 min.
  2. Ta ut biten, men behold oljen.
  3. Fres risen i oljen i cirka 2 min. Ha i blåskjellkraften og hvitvin.
  4. Småkok risen i 21 minutter.
  5. Damp blåskjellene i cirka 5 minutter til de åpner seg. Noen plukkes og noen serveres hele.
  6. Rens sjøkrepsen.
  7. Rekene, sjøkrepsen, rosmarinen, blåskjellen og bakt hvitløk has i paellaen like før servering.
  8. Det samme gjøres med paprikaen.
  9. Vi smaker til den ferdige paellaen med litt(ikke mye) røkt chili og sitron, salt og pepper.
  10. Viktig å bruke hel pepper som er ristede i tørr panne. Slik at vi får en bedre søt smak på pepperen.
  11. Server rett fra pannen.