God, gammeldags fiskegrateng

I dag fikk seerne velge om Wenche skulle lage kjøttkaker eller fiskegrateng. Det ble en klar seier til fiskegratengen!

Fiskegrateng med vårløk og dill.
Servert med eple- og gulrotråkost med eggesmør

Dette trenger du:

  • Ca 4 dl kokt fisk uten skinn eller ben (evt.500 g rå fisk uten skinn og ben, se tips)
  • 1 1/2 dl ukokt makaroni (hvis du har lite fisk)

Gratengsaus:

  • 2 ss smør
  • 1 sjalottløk
  • 3 ss hvetemel
  • ca 3 dl melk
  • 1 ¾ ts salt
  • 1 krm hvit pepper
  • 1 krm revet muskatnøtt
  • 2-3 finsnittet vårløk
  • finhakket dill
  • 3 egg, plommer og hvite hver for seg
  • Strøkavring/malt brød tilsatt litt finrevet ost.

Slik gjør du:

Varm ovnen til 200oC.
Damp fisk i en kasserolle i litt lettsaltet vann i 3-4 min.(Fiskekraften kan erstatte litt av melken i sausen)
Hvis du har lite fisk, kok makaroni etter anvisning på pakken.
Hell av kokevannet.
Smelt smør, tilsett finhakket sjalottløk og la den surre seg blank.
Rør inn hvetemel og spe med melk.
Kok opp sausen under omrøring.
Tilsett finsnittet vårløk og dill og smak til med salt og krydder.
Avkjøl sausen litt og vend inn 3 eggeplommer, fisk og evt. makaroni.
Stivpisk eggehvitene og vend dem inn i gratengsausen.

Fyll gratengen i en godt smurt form, eller porsjonsformer.
Dryss over strøkavring tilsatt litt revet ost.
Stek gratengen på nederste rille i stekeovnen ved 200oC i 40-50 min.
Fiskegratengen skal være stivnet helt igjennom.

Server med kokte poteter, egg og dillsmør (eller smeltet smør)
Råkost av revne gulrøtter, revet eple og en dressing av presset sitronsaft og litt sukker serveres på siden.

Tips:
Fiskegrateng kan også lages på rå fisk, tilsett da 1 ss hvetemel ekstra i sausen og stek
fiskegratengen 6-8 min lengre.
Rå fisk tilsettes direkte i den hvite sausen.

Egg og dillsmør
Kok egg, skrell og finhakk.
Smelt smør, tilsett finhakkede egg.