Nå er Teslas super-SUV endelig klar

Og du kan allerede kjøpe den på det norske bruktmarkedet. Se bildene! 

Etter mye venting, var tiden endelig moden for Tesla til å lansere sin nyeste modell – SUVen Model X – klokken fire i natt, norsk tid. 

Den amerikanske elbilprodusenten har utsatt denne modellen flere ganger, men nå er den klar for levering til de amerikanske kundene, og vi får de første leveringene til Norge over nyttår.

De helt store overraskelsene ble det ikke, da veldig mye informasjon har sluppet ut underveis. Men noen godbiter hadde naturligvis Mr. Musk spart.

Interessant for nordmenn som nå er interessert i å få bilen, er det også at den allerede er tilgjengelig på bruktmarkedet.

Les også: Offisiell: Slik blir Tesla-SUVen

Nordmenn står i kø

Den viktigste nyheten med Model X er naturligvis at det er en fullverdig SUV. Det vil si stor, mer bakkeklaring (luftfjæringen sørger for opptil 23 mm) og firehjulsdrift. I tillegg kan du altså bestille den med tilhengerfeste. Den kan trekke opptil 2.260 kilo.

Legg til at den kommer svært gunstig ut med tanke på avgifter, fordi den er en elbil, og det bør kanskje ikke overraske noen at ganske mange nordmenn har bestilt den usett.

Frontruta strekker seg godt opp på taket, og skal gi
Frontruta strekker seg godt opp på taket, og skal gi "helikopter"-følelse.

De som har signert bestillingen sin, kan nå virkelig starte nedtellingen. De amerikanske kundene er naturligvis først ut, men ikke lenge etter nyttår er det de første nordmennene sin tur.

Om du bestiller nå, må du regne med litt venting. Da blir leveringen trolig noen måneder senere. Men som vanlig, er det noen har bestilt en eller flere biler, og som allerede nå har lagt plassen i køen ut for salg.

Les også: Tesla Model X: Ser du hva som mangler her?

Rekkevidde og akselerasjon

Den kommer i to versjoner enten rekkevidde på 413 kilometer og 0-60 mph på 3,7 sekunder, eller rekkevidde på marginalt lavere 400 kilometer og 0-60 mph på 3,2 sekunder. Begge har 90 kWt batteri, og uansett hvilken versjon du velger, får du en SUV ingen andre SUVer kan holde følge med ut av lyskrysset. 

Men rekkevidden er en del lavere enn Model S, slik vi ble varslet om på forhånd. Det er tross alt en større og tyngre bil, med mer luftmotstand. 

Falcon-dørene er på plass.
Falcon-dørene er på plass.

Les også: Skal overgår Tesla med ny SUV

"Usynlige sensorer"

Som lovet vil Tesla beholde vippedørene, eller Falcon-dørene som produsenten selv kaller dem. De skal dessuten være praktiske, fordi de er todelte. På den måten kan de åpnes i svært trange områder. Det du imidlertid må ta høyde for, er takhøyden der du står parkert. Skulle du IKKE ta høyde for plassen, trenger du ikke å bekymre deg, for det er sensorer i dørene som oppfatter om de har plass nok eller ikke. Disse er forøvrig ikke mulig å se fra utsiden. De ligger gjemt og kan "se" gjennom metallet i dørene.

Falcon dørene betyr også at du ikke kan bruke et takstativ eller en takboks. Men løsningen på lagring av ski, skal være at disse dyttes inn under setene. 

Det er også en egen løsning for å feste sykler eller skiboks helt bakerst på bilen. Dette er del av standardutstyret.

Innvendig blir det også slik at midterste seterad kan flyttes rundt automatisk. Og frontvinduet er gigantisk, og skal gi litt av samme følelsen som å sitte i et helikopter! 

Tesla gjør naturligvis ting på sin egen måte. Som for eksempel denne løsningen til ski og snowboard bak på bilen.
Tesla gjør naturligvis ting på sin egen måte. Som for eksempel denne løsningen til ski og snowboard bak på bilen.

Les også: Dette kan være dårlig nytt for Tesla

Jame Bond-knapp

Model X får også en helt spesiell knapp – nemlig Biovåpen forsvarsmodus-knapp. Det høres kanskje ikke veldig sexy ut. Og det er det forsåvidt ikke heller. Men den innebærer at du med bilens nye luftfilter, får 300 ganger bedre filtrering av bakterier, 500 ganger bedre filtrering av allergener, 700 ganger bedre filtrering av luftforurensning og 800 ganger bedre filtrering av virus.

En leken Musk forklarte nyvinningen slik.

– Hvis det noen gang oppstår et apokalyptisk scenario av noe slag, vil dette komme godt med. Vi ønsker å være ledende i apokalyptiske forsvarsscenarioer, forklarte han. 

Interiøret er forøvrig i stor grad likt det vi finner i Model S. Den digre 17" tommers touchskjermen er på plass, 17 høyttalere skal gi god lyd i stereoanlegget. Den midterste seteraden kan flyttes på, og det siste kan skje automatisk for å gjøre det lettvint å komme seg inn og ut.

Sikkerheten skal også være godt ivaretatt. Tesla selv mener at Model X skal klare fem stjerner i alle kategorier i den amerikanske testen, og den vil i tilfelle bli den første SUVen som klarer det.

Her kan du se bilen bli prøvekjørt – se også bildeserien under:

 

Les også: Salget av disse bilene tar helt av