Alexander Gustafsson er 16 (!) centimeter høyere enn sin motstander Daniel Cormier (180 cm). Begge begge kom akkurat innenfor vektgrensen på 93 kg fredag kveld. Bilde: Dana White / Twitter
Alexander Gustafsson er 16 (!) centimeter høyere enn sin motstander Daniel Cormier (180 cm). Begge begge kom akkurat innenfor vektgrensen på 93 kg fredag kveld. Bilde: Dana White / Twitter

<span data-lab-font-icon="icon-bullet" class="lab-font-icon icon-bullet" id="ext-gen1673"> </span>UFC 192 – Cormier vs Gustafsson:

Hyllet av Zlatan og Sverige: Nå lever titteldrømmen igjen

– Alex tenker bare på én ting: å vinne beltet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se UFC 192: Cormier vs Gustafsson på C More Extreme og TV 2 Sumo natt til søndag fra 03:55. Sendingen vil også bli lagt i opptak på Sumo.

Han kunne knapt kommet nærmere, svenske Alexander Gustafsson, da han i 2013 tok en tilsynelatende uslåelig Jon Jones gjennom fem lange og utmattende runder.

Tittelkampen ble avgjort på poeng – og det var Jon Jones som fikk hånden hevet.

To år senere har lett tungvektsklassen i UFC gått gjennom flere skandaler og fått en ny mester.

Det kunne vært Gustafsson, men på hjemmebane – foran 30 000 fans – ble han knocket og gikk seg vill i jakten på en ny tittelkamp.

Svenskens prestasjoner i senere år, og da særlig mot Jon Jones, har likevel vært så sterke at veien til ny tittelkamp aldri var veldig lang. Og nå er han der igjen.

Svensk optimisme

– Det kommer til å bli en lang, lang kveld for Daniel Cormier.

Spådommen kommer fra tidligere UFC-fighter Tor Troéng.

Svenske Tor Troeng avbildet i sin siste UFC-kamp, mot polske Krzysztof Jotko. UFC Fight Night i Globen, Stockholm, 4.oktober 2014. AFP PHOTO/JONATHAN NACKSTRAND
Svenske Tor Troeng avbildet i sin siste UFC-kamp, mot polske Krzysztof Jotko. UFC Fight Night i Globen, Stockholm, 4.oktober 2014. AFP PHOTO/JONATHAN NACKSTRAND

Troéng la hanskene på hyllen i 2014 og har nå falt tilbake på sitt andre store talent. 32-åringen er sivilingeniør innen teknisk fysikk og jobber som forskningsassistent ved universitetet i Umeå.

– Men jeg er fortsatt involvert i MMA, understreker svensken når TV 2 ringer.

Som aktiv trente han regelmessig med Alexander Gustafsson. Han mener sjansene nå er svært gode for at «The Mauler» får beltet han var så nær ved å vinne i 2013. Det store spenningsmomentet ligger i hvordan Gustafsson vil håndtere Cormiers bryting. Det er nemlig en bryter av olympisk kaliber som venter ham.

– Daniel Cormier er virkelig en verdig mester. Rent stilmessig synes jeg likevel Daniel Cormier er en bedre motstander for Alex enn det Jones var. Alex har en rekke dyktige brytere rundt seg som han har trent med inn mot denne kampen. Han har så godt nedtakningsforsvar at jeg ikke helt kan se for meg hvordan Cormier skal få tatt ham ned, sier Troéng, som håper at sin svenske kompis vil klare å holde kampen på beina.

En divisjon i omveltning

Mye har skjedd i UFCs lett tungvektsdivisjon siden Gustafsson gjorde sitt første forsøk på tittelen i 2013. Den største endringen er at det ikke lenger er Jon Jones som bærer tittelbeltet.

Foruten Vitor Belforts submission-forsøk i 2012, var ingen andre enn Gustafsson egentlig i nærheten av å skape noe som helst trøbbel for UFCs høyest rangerte utøver.

Til slutt var det kun Jones selv som kunne felle Jones. Etter en rekke utenomsportslige skandaler, deriblant en positiv kokainprøve og flukt fra en bilulykke, ble lett tungvektsmesteren i april 2015 suspendert og fratatt tittelen.

Det skjedde like før et nytt tittelforsvar, denne gangen mot Anthony Johnson, som hadde sikret seg retten til å møte Jones ved å slå nettopp Gustafsson. Daniel Cormier ble hentet inn som erstatter til kampen om det ledige beltet. Det var også Cormier helt overlegen. Seieren ble sikret i tredje runde da Cormier tok ryggen til Johnson og fikk submission ved kvelning.

Gustafsson, på sin side, kunne ikke gjøre annet enn å innse at en sjanse hadde gått fra ham.

Daniel Cormier jubler etter å ha vunnet tittelbeltet i UFCs lett tungvektsdivisjon. AP Photo/John Locher
Daniel Cormier jubler etter å ha vunnet tittelbeltet i UFCs lett tungvektsdivisjon. AP Photo/John Locher

Jakten på revansj

Når Alexander Gustafsson entrer oktagonet natt til søndag er det derfor ikke bare ett tap han skal revansjere.

Like vondt som tapet mot Jones, var tapet mot Johnson to år senere. Det handlet nemlig ikke bare om å sikre seg en ny tittelkamp – det skulle skje foran 30 000 svensker i Stockholm.

Med gedigne forventninger ble antiklimakset minst like stort da Anthony Johnson sikret knockoutseieren i første runde.

– Det finnes bare én ting i hodet hans nå, og det er beltet. Han er sulten og vil revansjere seg, sier Troéng, som slett ikke vil gå med på at Gustafsson kan være mentalt svekket etter det sviende tapet.

– Alex er en vinner, fortsetter han.

Hylles av Zlatan 

Troéng er langt fra alene om å se frem til et nytt kapittel av Gustafssons titteljakt.

Foruten det faktum at 28-åringen, mens tårene trillet, ble hyllet etter tapet mot Johnson, ble han i 2014 også stemt frem til Sveriges tolvte mest populære idrettsutøver.

Kanskje mer interessant er det at Zlatan Ibrahimovic har lagt sin elsk på den 28 år gamle slåsskjempen.

– Noen ganger vinner man. Andre ganger taper man. Det er en del av spenningen, sporten og livet. Ikke glem at det er en stor forskjell mellom å tape og å være en taper. En ekte mester reiser seg etter tapet, som du vil gjøre, og blir enda sterkere. Sverige står bak deg. Fortsett å jakte drømmen din, skrev han på Facebook etter tapet i januar. 

Det er heller ikke den eneste meldingen Zlatan har sendt til sin landsmann de siste årene. Og det er heller ikke den eneste gangen Zlatan har snakket varmt om mixed martial arts.

– Pappa ville jeg skulle bli advokat, men jeg har vanskelig for å se meg selv som advokat. Jeg er derimot stor UFC-fan, så hvis ikke jeg drev med fotball hadde jeg nok begynt med MMA. Jeg tror jeg hadde blitt en riktig bra fighter, sa han nylig da Bleacher Report spurte ham om alternative karrierevalg. 

En idrett i vekst

Alexander Gustafssons suksess i UFC har helt åpenbart gjort noe med sportens status i Sverige. 

– Det er helt avdramatisert her nå. Jeg tror folk flest ser at dette handler om helt vanlige jenter og gutter som driver med det de liker. Jeg tror også at folk nå er i stand til å se at det virkelig er toppidrett, sier Troéng. 

– Alexander har hovedæren for akkurat det. Han har gjort det mainstream, fortsetter han.

Med seier natt til søndag vil trolig ikke sporten eller Gustafsson bli noe mindre populær i Sverige. 

En gratulasjonsmelding fra Zlatan vil sannsynligvis ikke være langt unna heller!

PS: Johny Hendricks skulle opprinnelig møte Tyron Woodley i weltervekt-divisjonen, men fordi Hendricks ikke klarte å nå vektkravet er kampen nå avlyst.