Sjekk Storhamar-veteranens ukjente fortid

Eirik Skadsdammen (34) ble utfordret av TV 2s sykkelekspert. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Storhamar - Stavanger Oilers direkte på TV 2 Sportskanalen eller TV 2 Sumo fra klokken 18.30 i kveld.

Oslo/Hamar (TV 2): Tirsdag kveld er det duket for toppmøte i GET-ligaen mellom Storhamar og Stavanger Oilers, og dagen før dagen ble Storhamars Eirik Skadsdammen dratt utenfor komfortsonen av TV 2s sykkelekspert Mads Kaggestad. 

De to har nemlig syklet sammen for mange år siden, da Skadsdammen ble ungdomsmester i temposykling i 1993 på Nærbø.

De har møttes ved flere anledninger de senere årene, og Kaggestad ville vite om hockeyveteranen hadde noe trøkk igjen på sykkelsetet:

– Eirik, du er jo en tøffing. Du er et konkurransemenneske, og du elsker utfordringer. Nå utfordrer jeg deg på sykkel, hvor fort kan sykle med den gamle offroad-sykkelen din? Er det fremdeles sykkeltalent i deg? Og med all den muskelmassen du har nå, er det det trøkket som vi ser fra Kittel og Hushovd? Har du det i det deg? Kom igjen!

– 40 km/h må jeg da klare

Storhamars eldstemann får oversendt utfordringen på video, og synes nok at den gamle sykkelkompisen tok litt hardt i. Særlig siden den gode sykkelen står hjemme hos foreldrene på Lundersæter, alternativet er meget slitent og han må sykle i arbeidsklærne fra snekkerjobben. 

– Det var en voldsom utfordring syns jeg. Særlig når han sammenligner med Kittel og Hushovd, men vi får da prøve. Skulle vel hatt litt bedre sykkel, men hvis jeg ikke kommer opp i 40 km/h blir jeg skuffet. Det må jeg da i alle fall klare, mener hedemaringen.  

Han var en ivrig syklist i barne- og ungdomsårene, og har alltid vært veldig glad i å trene. I garderoben går han for kallenavnet "maskina", og selv om han nå er eldst på laget med sine 34 år er han en av de aller best trente.

– Jeg har jo hatt en eldre bror som var glad i å sykle, gå på ski og spille fotball. Vi drev vel egentlig med de fleste idretter vi kunne. Også bodde vi jo litt utpå skogen, så for å komme seg til venner måtte man jo sykle eller jogge. Så jeg har alltid vært glad i trening, forteller 34-åringen. 

– Hvorfor ble det ishockey istedenfor sykling?

– Jeg drev med ishockey da jeg syklet også, og det samholdet er noe spesielt med ishockey tror jeg. Samholdet du har i garderoben før trening, etter trening og i kamper er noe annet. Det var ikke det samme i sykling, da ble det mange turer alene. Det var moro det også, men det ble ishockey og jeg angrer ikke på det i dag, understreker Skadsdammen. 

Kaggestad, som flere andre, mener 34-åringen nesten er litt for snill. 

– Eirik er en snill gutt, og det er også utfordringen hans ute på ishockeybanen. Han kunne sikkert gjort mer ut av seg, og skremt konkurrentene litt mer. Som syklist tror jeg nok at han i dag vill han vært naturlig som spurter. En gladiator inne på oppløpet. I tillegg er han en naturens mann, og en fantastisk idrettsperson. Enorm fysikk på han, fastslår Kaggestad. 

– Blir deilig å endelig slå Stavanger

Skadsdammen tar sykkel-utfordringen på strak arm, og når målet. 

– Det må være noe feil med speedometeret her, men jeg kom meg over 40 km/h. Det var jo det jeg sa. Med bedre utstyr skulle jeg kanskje klart 60 km/h sier han før han sender en utfordring tilbake til Kaggestad:

– Mads, du er jo ganske stor i kjeften. Ishockey, har du prøvd deg på det? Jeg utfordrer deg til å komme opp på en Storhamar-trening, så skal du få stå i mål og jeg skal skyte noen pucker på deg. 

Storhamar har virkelig imponert denne høsten, med bragder på rekke og rad ute i Europa. Neste uke venter returmøtet med Red Bull Salzburg, som hamarsingene overraskende slo 3-1 på bortebane, i 16-dels-finalen i Champions Hockey League.

Forrige sommer stod klubben i fare for å gå konkurs, og NM-sølv forrige sesong og 16-dels-finale i CHL har snuoperasjonen vært enorm. 

– Vi har jo ikke åpnet så bra i den hjemlige serien denne sesongen, men i Champions League har vi jo gjort det strålende. Forrige sesong var jo også over all forventning, men det gjeveste er jo å vinne NM-gull. Jeg har jo vært med på det noen ganger, og vi satser jo på at det skal lykkes i år. Det er det som er det store, understreker han. 

Storhamar har vist i sesongåpeningen at tett kampprogram, og mye reising som følge av CHL setter sine spor. De ligger nå på fjerde plass med ni poeng, tre poeng bak regjerende norgesmestre Stavanger Oilers.

Siddisene gikk likevel på et overraskende tap mot Stjernen lørdag, så alt ligger til rette for en dramatisk toppmatch i et utsolgt Hamar OL-Amfi tirsdag kveld.

Skadsdammen går offensivt ut. 

– Jeg vil si vi gir Stavanger kamp om å være Norges beste lag nå, og jeg regner med at det blir en jevn og hard kamp. Når det er fullt i Hamar OL-Amfi gleder jo vi oss, og det skal bli godt å møte dem vi tapte NM-finalen for og endelig slå dem, sier han med et smil. 

Se Storhamar - Stavanger Oilers direkte på TV 2 Sportskanalen eller TV 2 Sumo fra klokken 18.30 i kveld.