JUKS: Skoda er også omfattet av utslippsjukset. Foto: Afp
JUKS: Skoda er også omfattet av utslippsjukset. Foto: Afp

1,2 millioner Skoda-biler omfattet av utslippsjuks

Skoda sier 1,2 millioner av bilene deres er utstyrt med programvaren som eierselskapet Volkswagen har brukt til å jukse i utslippstester.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Siden nyheten om at VW bevisst har manipulert bilene sine for å oppnå kunstig lave utslippstall, har det dukket opp stadig nye momenter i saken.

Det var i forrige uke at Volkswagen opplyste at 11 millioner biler verden over er utstyrt med en programvare som får utslippene av miljøskadelige gasser til å se mindre ut enn de er i virkeligheten.

Skoda og Audi 

Mandag ettermiddag er det klart at 1,2 millioner biler av merket Skoda har programvaren som eierselskapet Volkswagen har brukt til å jukse i utslippstester. 

Tidligere mandag ble det kjent at om lag 2,1 millioner Audi-biler er utstyrt med samme programvare.

Sjefen trakk seg

Martin Wintercorn har trukket seg som konsernsjef for VW, men nekter for at han har visst noe om jukset.

Samtidig har det nå kommet fram informasjon om at VW-teknikere har informert ledelsen i VW om at manipuleringen av utslippene pågikk helt tilbake i 2007, uten at det ble tatt grep.

Nå har tyske myndigheter satt en deadline for Volkswagen for å rydde opp. Klarer de ikke det innen 7. oktober, kommer myndighetene til å legge ned forbud både mot å bruke og selge de aktuelle bilene.

Økokrim etterforsker

Fredag ble det kjent at norske Økokrim vil granske Volkswagen og har åpnet undersøkelsessak.

Undersøkelsene skal gjøres i samarbeid med tollmyndighetene og Vegvesenet.

– Opprullingen av Volkswagen-bedrageriet til nå har vist at dette kan være en svært alvorlig sak. Av den grunn vil vi undersøke om det har skjedd noe straffbart i Norge, sier førstestatsadvokat Marianne S. Bender til NTB.

(NTB/ TV 2)